Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μνημόνιο τέλος – Πάμε σε νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα με άλλη ονομασία

Μνημόνιο τέλος – Πάμε σε νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα με άλλη ονομασίαΤο τέλος του Μνημονίου και την αρχή ενός νέου προγράμματος της Ελλάδας με την Ε.Ε με άλλη ονομασία - «νέο συμβόλαιο» το ονόμασαν - ανακοίνωσαν τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Λαπέν, από το Παρίσι.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντησή του με τον Σαπέν, ουσιαστικά επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν θέλει άλλα δανεικά από τους εταίρους της καθώς δεν μπορεί να τα αποπληρώσει. Τουναντίον, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι να...
υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, το νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη το οποίο θα αντικαταστήσει Τρόικα και Μνημόνιο. Βασική αρχή του νέου συμβολαίου, θα είναι να υπάρξει διασύνδεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε δημοσίως στο κούρεμα το οποίο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι λογικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να «περάσει» στο εσωτερικό μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέσω ρήτρας ανάπτυξης. «Θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε να περάσουν οι πληρωμές μας σε ανάπτυξη ώστε να είναι βέβαιοι όλοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.
Το επιχείρημα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για το ότι δεν θέλει η χώρα μας την επόμενη δόση είναι συγκεκριμένο και στοχεύει στο να καθησυχάσει και τους πιστωτές μας: «Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνείται ούτε τα χρέη, ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών, ούτε τον έλεγχο. Αλλά δεν θέλει την Τρόικα κυρίως για λόγους σημειολογικούς, τουναντίον προτιμά τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την κατάργηση της Τρόικα δεν διαφωνούν – αντιθέτως φαίνεται να συζητούν – τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Ως προς την τρόικα, ο Γ. Βαροθφάκης ανέλαβε να εξηγήσει ότι πρόκειται για τεχνοκράτες που δεν έχουν την δικαιοδοσία να συζητήσουν για την αλλαγή φιλοσοφίας του προγράμματος. «Ομως εμείς εκλεγήκαμε για να σταματήσουμε αυτόν τον εθισμό, σ' αυτή τη φιλοσοφία. Οι τεχνοκράτες που γνωρίζουμε ως τρόικα δεν έχουν δικαιοδοσία να συζητήσουν την φιλοσοφία του προγράμματος και δεν μπορούν να μπουν σ αυτή τη συζήτηση. Γι' αυτό θέλουμε να συζητήσουμε με ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν:
  • Συμφώνησε με τον Βαρουφάκη ότι μπορεί να υπάρξει «νέο συμβόλαιο» για Ελλάδα, με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Επανέλαβε ότι αποτελεί «κοινή πεποίθηση» της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»,
  • Για το χρέος είπε πως «είναι ένα θέμα: Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ δεν είναι κάτι απλό. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις»
  • Συμφώνησε επίσης με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα» προκειμένου «να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
  • Δήλωσε ότι αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για «τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις» που θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Διαφώνησε με την άποψη Βαρουφάκη ως προς την διαφορετική αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν οι χώρες του Νότου από τον Βορά. «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις «ποια χώρα ανήκει στον βορρά ή στο νότο της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Σαπέν διαμηνύοντας στην Αθήνα ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».
Άγγελος Μόσχοβας
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: