Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Θα μας σώσουν οι λαθρέμποροι!!

Τέρμα ο χρυσός στις Σκουριές. 

Για τους 1.900 του μεταλλείου θα φροντίσει το κράτος- πατερούλης. 

Τέρμα το σχέδιο για το Ελληνικό. 

Το κράτος ξέρει καλύτερα. 

Τέρμα η ΔΕΣΦΑ. 

Τέρμα και η ΔΕΠΑ. 

Για τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας θα φροντίσουν οι εργατοπατέρες. 

Αυτοί ξέρουν καλύτερα... 

Όλους τους υπόλοιπους θα μας σώσουν οι λαθρέμποροι καυσίμων και τσιγάρων που θα γονατίσουν από τα μέτρα Λαφαζάνη και θα φέρουν πίσω τα κλεμμένα... 

Ούτε που διανοούμαι να πιστέψω ότι όλα αυτά τα επαναστατικά θα γίνουν πράξη σε βάθος χρόνου. 
Αντίθετα έχω πολλούς λόγους να παραμένω αμετακίνητος στην πρόβλεψη ότι το κράτος θα πουληθεί από αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο που δεν φαίνεται από σήμερα είναι ο χρόνος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς θα λέγονται ώστε ο λαός να λιποθυμάει... από εθνική υπερηφάνεια. 

Άρα μέχρι να γυρίσει σελίδα η αριστερή επανάσταση εμάς θα μας σώζει (αναγκαστικά) το κράτος-πατερούλης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης κοστολογημένο και με τα 2 δισεκ. ευρώ τον χρόνο που (όπως λέει η κυβέρνηση) θα πληρώσουν οι λαθρέμποροι καυσίμων και τσιγάρων. 

Το επισημαίνω αυτό γιατί πέρα από τα κλοπιμαία των λαθρεμπόρων καυσίμων και τσιγάρων όλοι οι άλλοι πόροι στο κυβερνητικό πρόγραμμα ΔΕΘ των 12 δισεκ. ευρώ είναι στον αέρα καθώς συνδέονται με το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το δανειακό πρόγραμμα το οποίο όμως απορρίπτει η κυβέρνηση!!. 

Συνεπώς καλό είναι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα των χειροπιαστών πόρων των 2 δισεκ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων (έστω και αν αμφισβητούνται στην αγορά σε ποσοστό 40%). 

Πριν όμως πετάξουμε από τη χαρά μας ας επαναφέρουμε στην ασθενή μας μνήμη κάποια στοιχεία, νούμερα, γεγονότα θέσεις και αντιδράσεις εδώ και 20 χρόνια που τέθηκε για πρώτη φορά ως ανησυχητικό φαινόμενο το λαθρεμπόριο. 

Πρώτον από το 1993 μέχρι σήμερα, μια 20ετία τώρα, έχουν διατυπωθεί 12-15 μελέτες και εκθέσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων από 25 Επιτροπές και ομάδες εργασίας ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο αρμοδίων υπουργείων έχουν διακινηθεί περισσότερα από 2000 έγγραφα με υποδείξεις. Όλες αυτές οι μελέτες και τα μέτρα εφαρμόσθηκαν μόνο κατά περίπτωση αλλά πάντα με προβλέψιμο τρόπο... για το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο καυσίμων. 

Δεύτερον οι 25 ομάδες εργασίας και επιτροπές που συστήθηκαν, με αμοιβές και δαπάνες μετακίνησης, αντέγραφαν η μία την άλλη και οι προτάσεις, μετά από ένα γύρο σε υπουργεία και υπηρεσίες, κατέληγαν στα ίδια συρτάρια που καταχωνιάσθηκε η πρώτη έκθεση. 

Τρίτον το 2007-2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα έφαγε το κεφάλι της…. Αλλά και τα μούτρα της αφού τις προτάσεις της τις αντέγραψαν άλλες ομάδες που πάλι στήθηκαν για το λαθρεμπόριο καυσίμων. 

Τέταρτο από το 2000 και μετά έχει προταθεί με κάθε τρόπο η ανάληψη ευθύνης από τις Εταιρίες διακίνησης καυσίμων με αντίστοιχη κατάργηση τελωνειακών διαδικασιών αλλά κανείς στο Δημόσιο δεν έχει καταλάβει και δεν θυμάται τίποτε...

Πέμπτον οι πάντες στο κράτος γνωρίζουν και τις αποθήκες συγκέντρωσης του λαθραίου καυσίμου στην Αττική και σε μεγάλες περιφέρειες.

Έκτον οι πάντες επίσης, σε πιάτσα και υπουργεία, γνωρίζουν πολύ καλά τους συγκεκριμένους λαθρέμπορους που πηγαινοέρχονται αγοράζοντας και πουλώντας λαθραίο καύσιμο, τις «κατά κόσμο» δραστηριότητες τους, το τζίρο τους αλλά και τις χορηγίες τους...

Έβδομον οι λαθρέμποροι καυσίμων είχαν «τσιλιαδόρο» για τους ξαφνικούς ελέγχους εργατοπατέρα υπάλληλο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συνελήφθη όταν μόνο από συγκυρία στριμώχθηκαν τα πράγματα. 

Όγδοον το 2009 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το λαθρεμπόριο τσιγάρων ήταν στο 5% για να φθάσει το 2010 στο 11% και το 2013 στο 23% με το ΚΕΠΕ να επισημαίνει σε όλους τους τόνους την τραγωδία στα δημόσια έσοδα από την κατακόρυφη αύξηση του συγκεκριμένου λαθρεμπορίου. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για φορολογικά μέτρα και τα καμπανάκια του βρίσκονται σε αρμόδια συρτάρια...

Ένατον ακόμη και αν δικαιολογηθούμε ως ελληνική πολιτεία ότι εδώ και 20 χρόνια λέμε μόνο φούσκες και μπούρδες για τον πόλεμο στους λαθρέμπορους (επειδή οι κυβερνήσεις ήταν όντως ανίκανες ή και έκαναν στραβά μάτια) τι εμπόδιζε τις αντιπολιτεύσεις να χαλάσουν τον κόσμο αντί να περιορίζονται σε απλές ερωτήσεις στην Βουλή μόνο για τους ολίγους; 

Δέκατον υπάρχουν άραγε «εργαλεία πολέμου» και τεχνογνωσία ξηλώματος του λαθρεμπορίου που δεν τα ξέρει κανείς μέχρι σήμερα επειδή τα κρατούσε κρυφά ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα χρησιμοποιήσει μόνο ως κυβέρνηση; 


Αν δεν υπάρχουν τότε μας μένει μόνο η επανάσταση ενάντια στην ολιγαρχία Τύπου Αγγελοπούλου...

Του Γιώργου Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: