Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Από τη Μόσχα στην Τεχεράνη μέσω Σκοπίων...


Η χτεσινή ημέρα ήταν περιπετειώδης. Αρχίζω να το παίρνω απόφαση. 

Από εδώ και πέρα έτσι θα είναι η ζωή μας. Με την αδρεναλίνη να κτυπάει κόκκινο. 

Ξεκίνησα να γράφω για τις δηλώσεις Καμμένου στο Mega. Κι εκεί που ονειρευόμουνα ρούβλια, ήρθε η είδηση για την υποχώρηση των Γερμανών. Ανέβηκε το Χρηματιστήριο και το απόγευμα τα διέψευσε όλα ο Σόιμπλε. Κρίμα! 
Ούτε να αγοράσουμε προλάβαμε, ούτε να πουλήσουμε. 
Πριν πάρουμε ανάσα, μάθαμε ότι έχουμε κι έναν νέο φίλο: Το Ιράν! Τουλάχιστον, κλείσαμε τα μάτια μας εθνικά υπερήφανοι... 

Ο κ. Καμμένος μας πληροφόρησε ότι μπορούμε να πάρουμε δάνεια από Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ. Για τους Ρώσους θα πρέπει να ρωτήσει κανείς τους αδελφούς Κυπρίους που έχουν σημαντική εμπειρία επί του θέματος. Για την Κίνα θα μπορούσε να μας πληροφορήσει σχετικά ο εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας μας. Και τέλος για τις ΗΠΑ θα έπρεπε ίσως να ερωτηθούν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Εδώ δεν πλήρωσαν καλά- καλά για την Καλιφόρνια και θα πληρώσουν για την Ελλάδα; 

Κι έπειτα, δεν καταλαβαίνουμε αυτή την εμμονή να δανειστούμε απ΄ όλους τους άλλους και όχι από τους Ευρωπαίους. Κι ας πούμε, Πάνο, ότι σας κάνει την χάρη ο Βλαδίμηρος και μας δίνει μερικά δισεκατομμύρια. Πώς θα το κάνει; Δεν θα υπογράψετε ούτε ένα χαρτί; Ούτε μία σύμβαση; Δεν θα αναλάβετε δεσμεύσεις; Να πω ότι ο Βλαδίμηρος είναι "κόκκινος" να δεχτώ ότι θα το κάνει για τον παγκόσμιο κομμουνισμό. Αλλά δεν είναι. Και πως θα την πείτε, Πάνο, τη συμφωνία; Διότι περί μνημονίου θα πρόκειται! Μνημόνιο συνεργασίας; Έστω, αλλά μνημόνιο. 

Τώρα πώς πας από τα δισεκατομμύρια του Βλαδίμηρου στο Χρηματιστήριο; Εδώ που τα λέμε, υπάρχει μία σχετική σύνδεση και μία σημαντική διαφορά. 

Η σύνδεση είναι τα λεφτά, τα οποία ενώνουν φαινομενικά ανόμοια πράγματα. 
Η διαφορά είναι ότι τα χρήματα του Χρηματιστηρίου τα βλέπουμε μπροστά μας, ενώ του Βλαδίμηρου όχι. Τέλος πάντων, ένα ξένο πρακτορείο έβγαλε χτες την είδηση ότι οι Γερμανοί θα δώσουν παράταση στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο. 

Δεν είναι άσχημα! Ποιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο; 

Να μας δώσουν παράταση και λεφτά και χρόνο μέχρι να φτάσουν στην εξουσία οι σύντροφοι στην Ισπανία. 
Κι έτσι πήρε φωτιά το Χρηματιστήριο. Χαμός! Όνειρο ήταν! Κρίμα. 
Το ερώτημα είναι ποιος θα πει σε εκείνους που αγόρασαν χτες ότι πίστεψαν ένα σενάριο που στη συνέχεια το διέψευσε ο κ. Σόιμπλε. Αλλά έτσι είναι! Το χρηματιστήριο είναι ένα παιγνίδι για μεγάλα παιδιά. 

Η αλήθεια είναι ότι μία συμφωνία με την Ευρώπη θα ήταν η καλύτερη λύση. 

Για να μην αναγκαστούμε να πάμε εθνικά υπερήφανοι σε εκλογές. 
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι το πόσο εφικτό είναι αυτό όταν έχουμε ήδη καταφέρει να εκνευρίσουμε τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. 
Μέχρι χτες ήταν οι Ευρωπαίοι. Από χτες είναι και οι Αμερικανοί! 
Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν ασήμαντη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την συνάντησή του με τον πρεσβευτή του Ιράν και τη διατύπωση στην επίσημη ανακοίνωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής. 
Συναντήσεις γίνονται πάντα. Ανακοίνωση δεν θυμόμαστε να έχει βγει στο παρελθόν. 
Αλήθεια, ο κ. Καμμένος έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για την επαφή του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων; 
Προσωπικά είμαι φιλελεύθερος και δεν έχω πρόβλημα. 
Ρωτάω για το πώς το βλέπει το θέμα η πατριωτική αριστερά και η πατριωτική δεξιά που εύκολα κολλάει σε άλλες περιπτώσεις ταμπέλες περί εχθρών και φίλων της πατρίδας. 

Καλή σας ημέρα! 

Θανάσης Μαυρίδης thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: