Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση»...


...ρωτάνε αρκετοί από τους αναγνώστες του Protagon. 
Να μην υπόσχεται 13η σύνταξη όταν παίρνει στα χέρια της μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα μεγαλύτερα ταμεία θα παρουσιάσουν έλλειμμα 1,8 δισ. τον φετινό χρόνο. 
Να προχωρήσει σε μέτρα, όπως η περιθαλψη των ανασφάλιστων, η διανομή τροφίμων με κουπόνια, κ.λπ., και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 
Και να κάνει λιγότερο «σαματά» όταν διαπραγματεύεται· το ταμ-ταμ δεν είναι διαπραγμάτευση. Ούτε οι υπερπατριωτικές κορώνες...

Η κυβέρνηση επιμένει να κάνει κάτι που δεν πιστεύω ότι κάνει καλό στη χώρα. Το Eurogroup είναι διακρατικό όργανο. Οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά και τους μηχανισμούς διάσωσης των χωρών σε κίνδυνο δεν λαμβάνονται με βάση την κοινοτική μέθοδο.
Οι φόροι εισπράττονται και αποφασίζονται από τα κράτη. Ξοδεύονται με αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό οδήγησε χώρες με βαθιά δημοκρατική παράδοση, όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, να μην ενταχθούν στο κοινό νόμισμα. Η Γερμανία έχει διαθέσει πάνω από 100 δισ. ευρώ στα προγράμματα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που τα είχαν ανάγκη. Σε όλες τις χώρες, ακόμα και στην Ιρλανδία που με νύχια και με δόντια αντιστάθηκε στις προσπάθειες της Γερμανίας (και της Γαλλίας) να καταργήσουν τον φόρο επιχειρήσεων που ισχύει εκεί από τη δεκαετία του '50, δεν αμφισβητήθηκε δημόσια ο τρόπος λήψης των αποφάσεων.
Δεν βγήκαν στη δημοσιότητα όσα συζητούνταν μέσα στα συμβούλια. Η νέα ελληνική κυβέρνηση το αμφισβητεί αυτό, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να μάθουν τι γίνεται στα συμβούλια αυτά. 
Θεωρεί ότι το να κάθεται ο κ. Βίζερ με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ και να αποφασίζουν για την ευρωζώνη, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στη «δική τους Ευρώπη». 
Η αντίδραση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε κύματα συμπάθειας στους άλλους υπουργούς. «Είμαστε όλοι απλοί υπουργοί και όχι διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο κ. Βαρουφάκης», φρόντισε να πει ο κ. Σόιμπλε. Αλλά η δική του αντίδραση ήταν μάλλον αναμενόμενη. Υπουργοί φιλικών προς τον κ. Τσίπρα κυβερνήσεων, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, είπε ότι βαρέθηκε να πηγαίνει στο Eurogroup για να ακούει «πώς λειτουργεί ο κόσμος», ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί, στην παρέμβαση του οποίου στηρίζει το αίτημά της η Αθήνα για να διασώσει το πρόσωπό της, συνέστησε περισσότερα λογικά και λιγότερα ιδεολογικά επιχειρήματα.
Ό,τι λέγεται στο Eurogroup επηρεάζει τις αγορές. 
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτές, αλλά θα ήθελε να γίνει φυσιολογική χώρα και να γυρίσει σε αυτές. Διαφορετικά, θα παραμείνει για πάντα έρμαιο στις διαθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. 
Έτσι είναι η Ευρώπη και χωρίς αλλαγή των συνθηκών δεν θα αλλάξει. 
Μέσα σε αυτήν πρέπει να κερδίσουμε το μάξιμουμ πείθοντας ότι είμαστε αξιόπιστοι. 
Για αυτό δεν εχουν νόημα διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις, όταν μας λείπουν ακόμα πραγματικά νέα επιχειρήματα με στοιχεία, αριθμούς και πολιτικές. Η επικοινωνία, αποκλειστικά, δεν είναι πολιτική.

Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: