Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Για συμφωνία υπό προϋποθέσεις ομιλούν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Για συμφωνία υπό προϋποθέσεις ομιλούν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ
Σε ανταπόκριση των Gabriele SteinhauserViktoria Dendrinou και Matthew Dalton από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Eurozone Agrees on Four-Month Extension of Greece Bailout», αναφέρεται ότι...
η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα.
Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥπΟικ Hans Jörg Schelling, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό «δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους».
Η παράταση της προθεσμίας κατά τέσσερις μήνες υπολείπεται αυτή των έξι μηνών που είχε ζητήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και ενισχύει τη θέση των δανειστών της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη συμφωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, η οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τον κ Schelling.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν διένυσε μόνο το έξτρα μίλι (αλλά) τα έξτρα 10 μίλια», δήλωσε ο κ Βαρουφάκης. «Τώρα», τόνισε ο Έλληνας ΥπΟικ «αναμένουμε τους εταίρους μας να μας συναντήσουν, όχι στο μέσο του δρόμου αλλά στο ένα πέμπτο του δρόμου». Οι ΥπΟικ του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων που θα αποστείλει η Ελλάδα. Η Καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις θα συνεχίσουν να κάνουν «ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά (η Ελλάδα) υπολείπεται των με πολύ αυτοπεποίθηση διαβεβαιώσεων του Προέδρου Ολάντ, ότι ”η Ελλάδα) είναι στην ευρωζώνη και θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη». http://www.wsj.com/articles/eurozone-approves-greece-bailout-extension-1424435121?mod=WSJ_hp_LEFTTopStories
Για το ίδιο θέμα σε ανταπόκριση των Liz Alderman και James Kanter από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα New York Times με τίτλο «Greece Reaches Accord With EuropeanOfficials to Extend Bailout», αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, την Παρασκευή, την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση των ΥπΟικ της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα να ξεκλειδώσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης των € 240 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις οι οποίες προσδιορίζονται από τους πιστωτές της.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός ΥπΟικ κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προς τους ΥπΟικ της ευρωζώνης ότι «είμαι ευτυχής να σας αναφέρω ότι η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος». Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η σημερινή συμφωνία είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα μια ανάσα, αλλά δύσκολα θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα χειρότερα από τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα.
Σε ανταπόκριση των Karl Stagno Navarra και Jonathan Stearns για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο « Greece Deal Reached», αναφέρεται ότι οι ΥπΟικ της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα τη δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας.
Η υπέρβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο για την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας από τον επόμενο κιόλας μήνα. Θα μπορούσε, επίσης, κατά κάποιο τρόπο να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που ανέρχεται σε 240 δις ευρώ, η οποία είναι επικεφαλής των υποστηρικτών των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια. Ως συνέπεια της συμφωνίας, τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ παρουσίασαν άνοδο και το ευρώ ενισχύθηκε, εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: