Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΜΒΑ από ΕΚΤ: Δε θα δεχόμαστε τα ελληνικά ομόλογα

ekt

Η ΕΚΤ, με ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ της Τετάρτης, γνωστοποίησε πως δεν θα δέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα, όπως έκανε ως τώρα κατ εξαίρεση. 


Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η μέχρι τώρα απόφασή της, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τον μηχανισμό του ELA για τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς τους...

Να σημειωθεί πως ως τώρα δεχόταν τα ελληνικά «σκουπίδια» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «επί του παρόντος δεν είναι διασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση του προγράμματος».
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση βάσει της οποίας δεχόταν τα ομόλογα της Ελλάδας  και η οποία επέτρεπε την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων παρά το ότι δεν εκπλήρωναν το ελάχιστον των απαιτήσεων της αξιολόγησης.
Το ΔΣ πήρε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την παράλληλη δομή χρηματοδότησης μέσω του ELA μέσω της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μπορεί να συνεχίσει να παίρνει έκτακτες ενέσεις ρευστότητας από εκεί.
Την απάντηση του ΥΠΟΙΚ μπορείτε να τη διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: