Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, 18:30 το Eurogroup για Ελλάδα


Με προσωπικό του μήνυμα στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαίωσε την διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Η επιλογή να ανακοινώσει προσωπικά τη διενέργεια της έκτακτης αυτής συνάντησης, έχει ειδική σημασία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θυμίζουν πως το εγχείρημα για έκτακτο Eurogroup ειδικά για την Ελλάδα, φέρεται να ξεκίνησε από τον ίδιο...


Μάλιστα, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, ένα από τα σενάρια αναφερόταν και σε ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εντός της εβδομάδας. Θυμίζουν και την σχέση του ισχυρού άνδρα της ευρωομάδας με το νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από την εκρηκτική συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια της συνάντησης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών (EuroWorkingGroup), στο οποίοτο κλίμα φέρεται να ήταν ιδιαίτερα πιεστικό για την Ελλάδα.Επέμειναν σθεναρά στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, ζήτησαν στοιχεία και αριθμούς αλλά και αίτημα παράτασης στη βάση δεσμεύσεων.

Η κρίσημη 11η ΦεβρουαρίουΗ ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup δεν είναι καθόλου τυχαία. Την ίδια ημέρα, θα τεθεί σε ισχύ η αιφνιδιαστική απόφαση στην οποία προέβη η ΕΚΤ την προηγούμενη Τετάρτη, περί μη αποδοχής ως collateral των ελληνικών ομολόγων, αν δεν επιβεβαιωθεί η εφαρμογή του μνημονίου.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Τετάρτη με την ελπίδα να πλησιάσουν σε μια συμφωνία για το παγωμένο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι συνομιλίες την Τετάρτη διεξάγονται προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ – που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη – να μην χρειαστεί να εμπλακούν στις λεπτομέρειες των χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο.

Το τρέχον πρόγραμμα των 240 δισ. ευρώ ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να ζητήσει μια παράταση που θα την υποχρέωνε να συμμορφωθεί με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ευρωζώνη, στο μεταξύ, επιμένει ότι η υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα πρέπει να τηρηθούν εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το Dow Jones.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: