Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Και γήπεδο θα σας κάνουμε!

bajevic_tsiprasΤο ανέκδοτο είναι γνωστό από την εποχή Μαυρογυαλούρου: 
«Θα σας φτιάξουμε δρόμους», υπόσχεται ο πολιτευτής στους συγκεντρωμένους οπαδούς του. 
«Θα σας φτιάξουμε και γεφύρι», συνεχίζει. 
«Μα, δεν έχουμε ποτάμι», αντιδρά ένας οπαδός. 
«Και ποτάμι θα φτιάξουμε», απαντά ακάθεκτος ο πολιτευτής.
Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε με αφορμή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, παρουσία του γνωστού ΑΕΚτζή, κορυφαίου ηθοποιού και γίγαντα της πολιτικής, Γιώργου Πάντζα...

Οι ΑΕΚτζήδες αγωνιούν αυτή την εποχή, ως γνωστόν, για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας. Και ο Αλέξης δεν τους απογοητεύει: «Θα σας κάνω και γήπεδο»!, φέρεται να δήλωσε στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, τους οποίους επέλεξε να καλέσει στην Κουμουνδούρου αντί του άμεσα ενδιαφερόμενου Δημήτρη –Τίγρη- Μελισσανίδη, που έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «άνθρωπος του Σαμαρά».
Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα βγει από τα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το αγκάθι της αντιπαράθεσης με τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι, ως γνωστόν, εκτός από το δικαίωμα να υποστηρίζουν την αγαπημένη τους ομάδα έχουν και εκλογικά δικαιώματα. Και αν τα ασκήσουν με γνώμονα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου, το κόμμα της Αριστεράς θα βγει… κατάμαυρο από τις κάλπες της Νέας Φιλαδέλφειας.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται και οι καλά ενημερωμένοι ΑΕΚτζήδες το γνωρίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νόμο για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Άρης Βασιλόπουλος, που εξελέγη με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην εφαρμοσθεί ο νόμος, επειδή προβλέπει αποχαρακτηρισμό πράσινης έκτασης του Άλσους. Αρνητική είναι η στάση που κρατάει και η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

Έτσι, πίσω από το «θα σας κάνω και γήπεδο», κρύβονται ουκ ολίγοι αστερίσκοι και υποσημειώσεις. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους παλαίμαχους ότι μια μελλοντική κυβέρνησή του θα υποστηρίξει την ανέγερση του γηπέδου μέσα στα όρια της νομιμότητας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μια αυριανή κυβέρνηση Τσίπρα πρώτα θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα δικαιώσει το δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, αφού σε θέματα πρασίνου το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι, ως γνωστόν, πολύ αυστηρό. 
Όταν βγει η απόφαση, η μελλοντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει εκ νέου για το θέμα και, όπως είναι λογικό, θα «στριμώξει» το μελλοντικό γήπεδο της ΑΕΚ εντός των στενών εδαφικών ορίων του παλιού γηπέδου, αποκλείοντας την αφαίρεση εδάφους από το Άλσος.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ ίσως να μην έχουν πρόβλημα με ένα γήπεδο στα μεγέθη του παλιού γηπέδου της ομάδας. Ο Τίγρης, όμως, έχει άλλες φιλοδοξίες: θέλει η «Αγία Σοφία», όπως θα ονομάζεται το γήπεδο των οραμάτων του, να είναι μια τεράστια κατασκευή, με πολλούς χώρους για εμπορικές χρήσεις –το τερπνόν μετά του ωφελίμου… 
Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να δει κανείς πώς θα υποχωρούσε από το αρχικό του σχέδιο.
Όλες αυτές οι άχαρες λεπτομέρειες, πάντως, λίγη σημασία έχουν σε μια προεκλογική περίοδο. 
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτό που περιμένουμε να κάνει κάθε φιλόδοξος διεκδικητής της πρωθυπουργίας: υπόσχεται στους πάντες τα πάντα και… όσοι πιστοί προσέλθετε (στις κάλπες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: