Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τζάμπα χρήμα στη Γερμανία ενόψει

Η δωρεάν εισροή κεφαλαίων στην Γερμανία συνεχίζεται και πλέον μετά τα αρνητικά επιτόκια στα 10ετή ομόλογα, η Γερμανία για πρώτη φορά πούλησε σήμερα 5ετές ομόλογο της με μηδενική απόδοση σύμφωνα με τον Dow jones Telerate.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί πλέον ότι η Γερμανία μεταμορφώνεται στο απόλυτο safe heaven (καταφύγιο κεφαλαίων) εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αύριο ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο οι αναλυτές τοποθετούν μεταξύ 500 δισ. ευρώ και 1 τρισ. ευρώ. Οι αναλυτές περιμένουν το...
μεγαλύτερο μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης να είναι σε κυβερνητικά ομόλογα και το υπόλοιπο σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως ορισμένων συγκεκριμένων εταιρικών ομολόγων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχιστούν προς τα γερμανικά αξιόγραφα καθώς η Γερμανία προγραμματίζει ισοσκελισμένο ισολογισμό για το 2015.
Στη σημερινή δημοπρασία η Γερμανία πούλησε 4,042 δισ. ευρώ ($4,68 δισ.) του νέου ομοσπονδιακού ομολόγου (Bobl) με κουπόνι 0% λήξης τον Απρίλιο του 2020, με το κόστος δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,04%, όπως ανακοίνωσε η Bundesbank.
Η πολύ αδύναμη απόδοση επιβάρυνε ωστόσο τη ζήτηση καθώς η προσφορά των 5 δισ. ευρώ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών συγκέντρωσε μόλις 4,517 δισ. ευρώ σε προσφορές.
Κύμα αρνητικών αποδόσεων

Η πρόσφατη μείωση των δανέζικων επιτοκίων , οδηγεί σε αρνητικές αποδόσεις και τα 10ετή δανέζικά ομόλογα συμπληρώνοντας μία μεγάλη λίστα ομολόγων που λειτουργούν ως καταφύγια κεφαλαίων και οι επενδυτές δέχονται να μην εισπράττουν τόκους αρκεί τα κεφάλαιά τους να είναι ασφαλή. Σύμφωνα με την Bank of America / Merrill Lynch , το 25% των διεθνών εκδόσεων ομολόγων ύψους 5 τρις ευρώ έχει πλέον αρνητικές αποδόσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο με τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Γράφει: Νίκος Σακελλαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: