Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μαύρα σύννεφα: Σε τροχιά σύγκρουσης η Κυβέρνηση με την Ευρώπη! [ΦΩΤΟ]

Πολύ άσχημο το κλίμα στην συνάντηση Ντάισεμπλουμ – Βαρουφάκη!


Η Κυβέρνηση φαίνεται πως επιμένει στα προεκλογικά της φληναφήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε σύγκρουση με την Ευρώπη.
Ο Ντάισεμπλουμ απέρριψε την σύσκεψη για το χρέος και απαίτησε την επιστροφή της Τρόικα στις διαπραγματεύσεις...

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως λίγα λεπτά μετά την λήξη της συνάντησης υπήρξε βουτιά  στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δεείκτης να κλείσει στο -1,65%.
Άσχημες οι εξελίξεις που έπονται.
To παρασκήνιο της συνάντησης
Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα με τον επικεφαλής του Eurogroup να δηλώνει πως «μονομερή βήματα δεν αποτελούν δείγμα προόδου» και τους δυο άνδρες να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος παρότι αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν συζητήσεις για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των δυο πλευρών.
Η παράταση
Το υφιστάμενο πρόγραμμα πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και θα συνεχίσουμε να συζητούμε. Η κυβέρνηση θα εκφράσει τη θέση της και θα συζητήσουμε με τους εταίρους», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Θα αποφασίσουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου τι θα συμβεί στη συνέχεια».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος γιατί δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να πληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσω αιτήματος για παράταση. Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται βέλτιστα από μια νέα συμφωνία που θα βγει από διαβούλευση».
Αναφορικά με την τρόικα ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση του προγράμματος που έχει απορρίψει η κυβέρνηση. Θέλουμε μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Με μια επιτροπή (σ.σ. τρόικα) που εμείς θεωρούμε ότι είναι σαθρά νομοθετημένη δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.
Το χρέος
Υπάρχει ήδη διάσκεψη για το χρέος και αυτή λέγεται «Eurogroup», απάντησε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση.
Βαρουφάκης: Πρώτη συνάντηση γνωριμίας
«Ηταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην αρχική του τοποθέτηση μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ηταν μια πρώτη γνωριμία που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε., σημείωσε.
«Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Εμφαση δώσαμε στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός.
Όπως είπε, “στη συνάντηση αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική. Αποφασιστικά θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει βάναυσα την Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα”.
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι μετέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ την εγγύηση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. «Συζητήσαμε πώς θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες», τόνισε
Παράλληλα, σημείωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.
Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τις προτάσεις
«Είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και με το οικονομικό επιτελείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος ήταν σημαντικό να βρεθούμε. Ηθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις».
Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Είναι θετικό πως η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. Το Eurogroup ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να βγει στις αγορές υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της». Οι μονομερείς κινήσεις δεν αποτελούν βήμα προόδου. Τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα.
Ο λαός έχει υποστεί θυσίες και τώρα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.
http://lykavitos.gr/archives/168591

Δεν υπάρχουν σχόλια: