Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η αγωνία των αρχηγών λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

  • Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές
  • Ο Σαμαράς περιμένει τους αναποφάσιστους, αλλά ανησυχεί για την επόμενη ημέρα στο κόμμα
  • Αυτοδυναμία θέλει ο Τσίπρας, όμως ίσως αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους
  • Στόχος να κρατήσει δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και φόβος η αμφισβήτηση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
  • Το άγχος του πρωτάρη για Σταύρο Θεοδωράκη και Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Παπανδρέου-Καμμένος ψάχνουν να αποφύγουν την πολιτική ήττα ...

Σε λίγες ώρες εκατομμύρια Ελληνες πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας και, όπως είναι αναμενόμενο, πολιτικοί αρχηγοί και κομματικά επιτελεία κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Στα κόμματα έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους, έπειτα και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, όλοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα ξεκινώντας το κάθε ένα από διαφορετική αφετηρία.
Ο Σαμαράς περιμένει τους αναποφάσιστους 
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποίησε, το μεσημέρι του Σαββάτου, επίσκεψη στο κεντρικό περίπτερο της ΝΔ και έκανε για ακόμη μια φορά άνοιγμα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. 
Χαρακτηριστικά η δήλωσή του μέσω... ντουντούκας ήταν «Πάμε δυνατά, προχωράμε, οι αναποφάσιστοι είναι πάνω από 14%» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα. Στη Συγγρού εξακολουθούν να ελπίζουν πως, παρά την παγιωμένη διαφορά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων θα μπορούσε ίσως να γύρει την πλάστιγγα προς την πλευρά της ΝΔ και περιμένουν με αγωνία την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, με τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup θέλησε να δείξει πως η οικονομία της χώρας παραμένει προτεραιότητά του και να τονίσει την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται σκεπτικός και για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, καθώς, σε περίπτωση ήττας ενδεχομένως να υπάρξει αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του εντός της ΝΔ. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, φάνηκε και στην τελευταία του προεκλογική ομιλία όπου έκανε άνοιγμα στο.. εσωτερικό του κόμματός του, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ.
Ο Τσίπρας θέλει αυτοδυναμία αλλά «ψάχνεται» για συνεργασίες
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται σίγουροι πως το κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές και πιστεύουν πως μπορούν να πετύχουν την αυτοδυναμία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έχει κάνει επανειλημμένα κάλεσμα στους ψηφοφόρους να του δώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο, στην άκρη του μυαλού του υπάρχει και μια ανησυχία για τις συμμαχίες και τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας.
Με ή χωρίς την πλειοψηφία στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος θα αναγκαστεί να ψάξει για «συναίνεση» με άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ, τα μαντάτα από την Ευρώπη δεν είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά και σύντομα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τους δανειστές, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει τις δυνάμεις του 
Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει θέσει ως ξεκάθαρο στόχο για το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο, και ο ίδιος φοβάται το ενδεχόμενο εσωτερικής αμφισβήτησης εάν τα ποσοστά του κόμματος είναι κατώτερα του αναμενομένου.
Η αγωνία του πρωτάρη και το Ποτάμι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, το άγχος του... πρωτάρη, ωστόσο, στις τάξεις του κόμματος υπάρχουν, πλέον, και αρκετά στελέχη με εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις. 
Στόχος του κόμματος είναι η τρίτη θέση (κάτι που δείχνει να πετυχαίνει) για να μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της χώρας, ωστόσο, το Ποτάμι δεν παύει να είναι ένα κόμμα που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές. 
Θέμα αμφισβήτησης δεν τίθεται για τον Σταύρο Θεοδωράκη, αφού, άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα και συνεχίζει να διαμορφώνεται είναι αρκετά διαφορετικός από τις «παραδοσιακές» δυνάμεις.
ΚΚΕ: Η πρεμιέρα του Κουτσούμπα και η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ΚΚΕ είναι, παραδοσιακά, ένα κόμμα που έχει πάνω κάτω σταθερά ποσοστά στις εθνικές εκλογές, ωστόσο, αυτή είναι πρώτη εκλογική αναμέτρηση χωρίς την Αλέκα Παπαρήγα στο τιμόνι έπειτα από 22 χρόνια.
Εκτός από τον πρωτάρη Δημήτρη Κουτσούμπα, πάντως, το Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται να δέχεται πίεση τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όσο η πόλωση μεγαλώνει δείχνει να χάνει ψηφοφόρους προς το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Παπανδρέου-Καμμένος αναζητούν την... είσοδο στη Βουλή
Εντελώς διαφορετική είναι, πάντως, η ατμόσφαιρα στα στρατόπεδα των ΑΝΕΛ και του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς, δημοσκοπικά δεν έδειξαν να αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή να «παίζειται» έως και την τελευταία στιγμή.
Για τον Πάνο Καμμένο πιθανή εκλογική αποτυχία μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κόμμα του έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα από αποχωρήσεις στελεχών τους προηγούμενους μήνες.
Και για τον Γιώργο Παπανδρέου, πάντως, το ενδεχόμενο να μείνει το κόμμα εκτός Βουλής θα αποτελέσει μια σημαντική πολιτική ήττα, από τη στιγμή που αποφάσισε να συγκρουστεί με το κόμμα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό και να δώσει από διαφορετικό στρατόπεδο τη μάχη των εκλογών.
Που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολιτικοί αρχηγοί 
Στην Πύλο θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:30 στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα, 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, 661o  εκλογικό τμήμα. 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκης στις 10:00.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στις 09:30, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Νίσυρο, στο 138ο εκλογικό τμήμα (Παλαιά Κοινότητα Νικιών Νισύρου).
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 το πρωί στη Νέα Ερυθραία .
Τέλος, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 9 το πρωί θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: