Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Τι αποκαλύπτουν οι “κρυφές” δημοσκοπήσεις – Τα κόμματα και τα ποσοστά

“Καταιγίδα” δημοσκοπήσεων έχουμε μπροστά μας και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αλλά εκτός από τις δημοσκοπήσεις που έχουν παραγγείλει και θα δημοσιεύσουν οι εφημερίδες και τα κανάλια, τρέχουν και μετρήσεις κοινής γνώμης για κόμματα, ξένες κυβερνήσεις αλλά και εγχώριους επιχειρηματίες.
Αυτές λοιπόν οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις έχουν τα εξής κοινά δεδομένα και χαρακτηριστικά:
-. Υπάρχει υψηλή συσπείρωση, τόσο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – με την Νέα Δημοκρατία πάντως να έχει (θεωρητικά) την πιθανότητα να την αυξήσει περαιτέρω.
–  Υπάρχει σε όλες τις μετρήσεις ισχυρό το στοιχείο του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να θεωρείτε σχεδόν βέβαιο πως το άθροισμα των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) θα ξεπεράσει το 63%.
– Τρίτο κόμμα – παρά την δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει – θα είναι η Χρυσή Αυγή. Αφού εκτός του ότι οι ψηφοφόροι της “Χρυσής Αυγής” δεν αποκαλύπτουν όλοι τις προθέσεις τους στους δημοσκόπους, το τελευταίο διάστημα “Το Ποτάμι” δέχεται ισχυρές πιέσεις και υπάρχουν σημαντικές διαρροές - κυρίως προς την Νέα Δημοκρατία.
Μεγάλες πιέσεις όμως δέχεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Για αυτό και οι υψηλοί τόνοι του Κουτσούμπα το τελευταίο διάστημα με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Τσίπρα.
– Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου σε όλες τις μετρήσεις εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης. Όπως εκτιμάτε πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 4%, ενώ εμφανίζει  διαρροές (εκτός από το Κίνημα) και προς την Νέα Δημοκρατία.  
– Το “Κίνημα” του Γιώργου Παπανδρέου, θα εμφανιστεί στις μετρήσεις του Σαββατοκύριακου πέριξ του 3%.
Σε κάποιες μετρήσεις θα μπαίνει στην Βουλή (με αναγωγή) σε κάποιες άλλες θα μένει εκτός με δεκαδικές διαφορές.
Υπάρχει όμως “καθαρή” ανοδική τάση του Κινήματος σε όλες τις μετρήσεις.
Την ίδια στιγμή υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2012, που δεν έχει αποφασίσει ή δεν αποκαλύπτει τι θα κάνει στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου. Και αυτοί θα κρίνουν στο που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα μεταξύ ΓΑΠ-Βενιζέλου.
Η πλειοψηφία πάντως των δημοσκόπων θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως το Κίνημα θα είναι στην νέα βουλή.
– Τέλος ο Καμμένος δίνει την “μητέρα των μαχών”. Παρότι οι (δημοσκοπικές) πιθανότητες θα τον εμφανίζουν εκτός Βουλής, το παλεύει το παιχνίδι. Το εάν θα μπει στην Βουλή, θα εξαρτηθεί με το “ρεύμα” της τελευταίας εβδομάδας. Εάν υπάρξει “παράσταση νίκης”  στην κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, οι ΑΝΕΛ θα είναι εκτός Βουλής, Αλλιώς όλα είναι ανοιχτά…
Ανακεφαλαιώνοντας, υψηλό (αθροιστικά) το ποσοστό των δύο μονομάχων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ), επτακομματική ή οκτακομματική βουλή, ενώ δεν θα υπάρξει τελικά αυτοδυναμία.
http://lykavitos.gr/archives/164490

Δεν υπάρχουν σχόλια: