Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πως την «πάτησε» το ΠΑΣΟΚ .. αλλά όχι η Ελλάδα

venizelos-loverdos-pasok
Και το 2012 ..και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2015,το πολιτικό σκηνικό εμφάνισε «έξυπνους» παίκτες.
Το 2012 η ΝΔ και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή αγανάκτηση των μέτρων του μνημονίου, εξέφρασαν ρητορική κατώτερη των περιστάσεων,υποσχέθηκαν στους πάντες τα πάντα και μετέτρεψαν τη λαϊκή δυσφορία σε κομματικό όφελος.
Όμως για τη ΝΔ ήρθε η ώρα του ταμείου το 2012 όταν τα ψέματα τελείωσαν και έπρεπε να προχωρήσει το καράβι σε ένα δρόμο ευθύνης.
Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2010 βρισκόταν στο δρόμο πολιτικού κόστους με την τότε αντιμνημονιακή ΝΔ να το λιθοβολεί και με μόνο σύμμαχο (σε ότι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης) την Ντόρα Μπακογιάννη...



Σήμερα ξαναπαίζεται το ίδιο έργο

Ο ΣΥΡΙΖΑ κεφαλαιοποιεί εν μέρει τη λαϊκή δυσφορία με πολιτικό λόγο εμφυλιοπολεμικό και δημιουργεί προσδοκίες όπως έκανε η ΝΔ το 2012 με μόνο επιχείρημα μία πιθανώς καλύτερη διαπραγμάτευση και με ένα ακόμη κερασάκι: τη απίστευτη διγλωσσία των στελεχών της Κουμονδούρου, όπου άλλοι θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και άλλοι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη.. με φερετζέ αλλά την πεπατημένη.

Το ΠΑΣΟΚ από το 2010, ίσως είναι το μόνο κόμμα που είναι συνεπές σε κάτι. Που λέει.. πως αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης δεν μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε τρισχειρότερες λύσεις.

Αυτό το πλήρωσε και το πληρώνει. Με συρρίκνωση. Αλλά αυτό δεν του αφαίρεσε το πολιτικό πλεονέκτημα να εμπνέει και σήμερα μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, ακριβώς γιατί με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του 2012 έμεινε εντός του ευρώ. Ενδεχομένως με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση που θα προκύψει τον Φεβρουάριο να έχει την εγγύηση πως δεν θα χάσει την ευκαιρία για την Ελλάδα, να βγει οριστικά από το μηχανισμό στήριξης.

Αυτό τόνισε χτες ο υπουργός Παιδείας και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσία του στον Alpha, απαντώντας στα «θα» του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πως είναι ανέντιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπατά την κοινωνία, υβρίζοντας ως προδότες όσους κράτησαν τη χώρα εντός της ευρωπαϊκής στήριξης και πως θα καταργήσει το μνημόνιο με ΕΝΑ νόμο... και σήμερα μία εβδομάδα πριν τις εκλογές να μιλά για διαπραγμάτευση του μνημονίου που έτσι κι αλλιώς τελειώνει... Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 αρνήθηκε τη συγκυβέρνηση και άρα στη συν-διαμόρφωση πολιτικών υπέρ του πολίτη.

Το 2010 η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει. Το 2012 θα ήταν εκτός του ευρώ. Κάτι από τα δύο ενδεχομένως να ξανασυμβεί και τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Άν όχι θα μιλάμε για μία τεράστια κωλοτούμπα... σημειώσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ίδια εκπομπή. 

Και η αλήθεια των αριθμών αυτό λέει: Η ΝΔ (με το ΠΑΣΟΚ), δεν θα μπορούσε να πετύχει το λογιστικό επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στο μηχανισμό στήριξης αλλά και για να δοθεί μέρισμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αν το ΠΑΣΟΚ από το 2010 δεν είχε ξεκινήσει τη δημοσιονομική προσαργμογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μιλά έστω και με την τεχνική της «κωλοτούμπας» για διαπραγμάτευση, αν η Ελλάδα σήμερα ήταν εκτός του ευρώ, αν δηλαδή κάποιος δεν είχε σηκώσει το «ευτυχές» πολιτικό βάρος να βρίσκεται εντός του μηχανισμού στήριξης.

Και αυτό το καρπώθηκε η ΝΔ το 2012 και τώρα το ίδιο παλεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Και το 2012 και το 2015 κάποιοι είπαν κάτι καιροσκοπικό και εύκολο ..και όταν ήρθε η ώρα για το δύσκολο (για την Ελλάδα) στηρίχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ.

Κάπως έτσι την πάτησε το ΠΑΣΟΚ.. αλλά κέρδισε η Ελλάδα.

Αργυρώ Θεοτοκάτου

www.tokentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: