Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Το γάλα, η καρδάρα και το ψητό...

Γεμίζουν την καρδάρα με το γάλα ο κ. Τσίπρας απειλώντας «...κόντρα στην διαπλοκή» και ο κ. Βούτσης δηλώνοντας «...δεν θα δουλέψουμε με συμβούλους»

και την αδειάζουν ο

κ. Δρίτσας με το «...κράτος στα λιμάνια» και ο

κ. Λαφαζάνης με την «...επιστροφή στο κράτος της ενεργείας και των πετρελαίων» 

Το ψητό... όμως στα πάρτι της διαπλοκής το βάζει ο διοργανωτής... Και διοργανωτής είναι πάντα το κράτος-επιχειρηματίας.  
Είπε λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η κόντρα με το κατεστημένο και η διάλυση της διαπλοκής...

 
Η στήλη απλώς θυμίζει ότι το «...είμαστε σε ρήξη με το κατεστημένο» ήταν λόγια και του Ανδρέα Παπανδρέου του 1981 όπως  (από ντουντούκας) και του Γεράσιμου Αρσένη το «...ρίχνουμε στους Τσάτσους και άλλα κάστρα της ολιγαρχίας...». 
Τέλος πάντων, ας πάμε παρακάτω. Για κάθε ρήξη με κατεστημένο και διαπλοκή το πρώτο βήμα είναι να απαλλαγείς από το κύκλωμα των κομματικών συμβούλων και των κομματικών παρατρεχάμενων που (εδώ και 40 χρόνια) είναι η μόνιμη «πίσω πόρτα» για την είσοδο της διαπλοκής.  

Συνεπώς οφείλω να σταθώ ευχαρίστως στο γεγονός ότι  δηλώθηκε ήδη η πρόθεση να γίνει αυτό το πρώτο βήμα. 

Άλλωστε η στήλη είχε χαιρετίσει δήλωση του πάντα σοβαρού και μετρημένου πολιτικού κ. Παπαδημούλη  ότι «...η κυβέρνηση μας δεν θα δουλέψει με κομματόσκυλα και πατρεχάμενους υπουργών και υπουργείων αλλά θα αξιοποιήσει τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους που τους θεωρούμε ικανούς και με παραπέρα δυνατότητες».

Την προεκλογική αυτή δήλωση του κ. Παπαδημούλη την επιβεβαίωσε και μπράβο του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης λέγοντας ότι « Θα δουλέψουμε με τις υπηρεσίες και όχι με συμβούλους και άλλους».

Βεβαίως μια τέτοια πρωτοβουλία δεν αφανίζει έτσι εύκολα την διαπλοκή. Αλλά αν η κυβέρνηση κλείσει μια από τις «πίσω πόρτες» όπως αυτήν των συμβούλων που από το 1981 διέλυσαν τα υπουργεία και εγκατέστησαν «κύκλωμα» καπελώνοντας τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης δείχνει τουλάχιστον ότι εννοείς αυτά που λέει. 

Όταν όμως παράλληλα με την ρήξη μεγεθύνεις το κράτος έχοντας στα χέρια σου όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο άχρηστο αποδείχθηκε (στην Ελλάδα) στον ρόλο του επιχειρηματία είναι ή σαν να μην καταλαβαίνεις τι λες ή να καταλαβαίνεις αλλά να προετοιμάζεις μια νέα κατάσταση διαπλοκής που νομίζεις ότι θα είναι του χεριού σου...

Μα, θα μου πείτε, πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να πάρει τέλος ο κρατισμός με την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν με τις υποτιθέμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., όπως η τελευταία του κ. Καραμανλή, το κράτος μεγάλωνε μέχρι και με προσλήψεις με πλαστά χαρτιά; 
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αντίλογο.
Άλλωστε το θέμα μου δεν είναι ο ευνόητος κρατισμός μιας αριστερής κυβέρνησης. Είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κρατήσει πρωθυπουργική σοβαρότητα ας μην μιλάει για ρήξεις με την διαπλοκή πριν την πραγματοποιήσει. 
Γιατί η διαπλοκή πηγαίνει «αγκαζέ» μόνο με το κράτος!!

Ας πάρουμε τώρα την περίπτωση του τομέα ενέργειας όπου, κατά τον κ. Λαφαζάνη, καταργούνται όλα τα σχέδια αποκρατικοποίησης στην ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ και προφανώς ΔΕΠΑ) και δεν θα προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση (μάνατζμεντ) στα ΕΛΠΕ.
Πριν απ΄  όλα να μην μας διαφεύγει (σκόπιμα ίσως) ότι κανείς διαπλεκόμενος και κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας δεν επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Αυτό μην το ξεχνάτε. 
Τι δηλαδή; Θα χάσουν την συμμετοχή τους στις πάσης φύσεως προμήθειες των κρατικών επιχειρήσεων με τα εξασφαλισμένα λεφτά κάθε χρόνο για να μπουν στο παιχνίδι εξαγορών, επενδύσεων και παραγωγής για να πάθουν ότι έχουν πάθει σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες; 

Σημειώστε επίσης και το εξής

Εάν επιτύχει η οποιαδήποτε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και ζητηθεί έστω και 2-3% αύξηση της ενεργειακής παραγωγής των κρατικών μονοπωλίων η κάλυψη θα αποδειχθεί αδύνατη. 
Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ή εισαγωγές ρεύματος ή επενδύσεις για αύξηση της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής καθώς σήμερα η παραγωγή δεν αντέχει να καλύψει, χωρίς προβλήματα, τόση αύξηση.
Και μετά από όλα αυτά αναλογιστείτε τι τεράστια συμφέροντα και τι κέρδη παίζονται τόσο με τις εισαγωγές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου και τι τζίροι θα γίνουν με τις προμήθειες των επενδυτικών προγραμμάτων. 
Όλες αυτές τις προμήθειες θα τις χειρίζεται το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας. Με τέτοιες δουλειές δεν είναι εύκολες οι ρήξεις με το κατεστημένο όπως έχει αποδείξει ακόμη και η παγκόσμια αριστερή ιστορία. 



Του Γιώργου Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: