Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η αλήθεια για τις φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις: Οι μαύρες τρύπες και τα σίγουρα χαρτιά

dimoskopisi

Ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου δεν έχει καταφέρει να αποτυπώσει με σαφήνεια την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από πολύ μεγάλο ως οριακό, οι ίδιοι οι δημοσκόποι προειδοποιούν ότι είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων...

Και αυτό γιατί μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών και στοιχείων που καταγράφουν στις έρευνες που κάνουν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες που μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω.
Το βασικό στοιχείο που κάνει τους δημοσκόπους να μην κλείνουν μάτι είναι το τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων που καταγράφεται λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης το οποίο κινείται γύρω στο 10% και το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για τη απόφασή τους.
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους τα δύο αυτά ποσοστά καθιστούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου ιδιαίτερα επισφαλής.
Ένα άλλο στοιχείο που κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους δημοσκόπους είναι η διαπίστωση ότι η ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν την πρόθεσή τους με μεγάλη ευκολία σε αντίθετη περίπτωση με αυτούς της Ν.Δ. που στην καλύτερη περίπτωση το δηλώνουν με μεγάλο δισταγμό και στη χειρότερο το κρύβουν και δεν το λένε καθόλου.
Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει ταβάνι γεγονός που δεν δίνει περιθώρια περαιτέρω αύξησης των ποσοστών του. Αντίθετα ζητούμενο αποτελεί η συσπείρωση της Ν.Δ. και του κεντροδεξιού χώρου που αν επιτευχθεί τις τελευταίες ώρες μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Από εκεί και πέρα μεγάλοι άγνωστοι x αποτελούν οι ψηφοφόροι της ΧΑ και του Ποταμιού ενώ με δυσκολία μπορεί να μιλήσει κανείς και για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ξενυχτήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα είναι στην επόμενη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: