Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι αγορές προεξοφλούν την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.


Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα πιθανό Grexit και πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν πως οι ελληνικές εκλογές και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή «τσακίζουν» το ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως ο Guardian τονίζει σε δημοσίευμά του ότι τα σενάρια που ακούγονται για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα ρίχνουν το ευρώ στο 1,19, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πτώσης σχεδόν 9 ολόκληρων ετών.
Στο...

1,19490 είναι σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ έπιασε και το 1,1864, που ήταν το χειρότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Μάρτιο του 2006...
«Αφήστε τους να φύγουν», λένε οι αγορές.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός και αν λάβουν ισχυρές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: Αφήστε τους να φύγουν».
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποστηρίζει πως μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένας θρίαμβος του λαού επί της ατέλειωτης λιτότητας και πολλοί στην Ευρώπη θα επευφημήσουν. Όμως, το λιγότερο που θα συμβεί είναι να αρχίσει άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Δεν κινδυνεύουμε αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους για τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχαιρετήσει αναγκαστικά την Ευρωζώνη.
Σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που μεταφέρει την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. «Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να τη φανταστεί», αναφέρει το περιοδικό σε δημοσίευμα που αναρτάται στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη».
«Αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούν μια έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο λόγος για αυτό είναι η πρόοδος την οποία πέτυχε η Ευρωζώνη από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012.
Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης για άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες.
Επιπλέον, υπάρχει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη» 

Η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα

Πάντως, σε παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοργκ Στρέιτερεπανέλαβε αυτό που η Γερμανία θεωρεί προφανές. Τη συνέχιση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από την Τρόικα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
«Η Ελλάδα κατά το παρελθόν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί πως αυτό θα συνεχιστεί να γίνεται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα έναντι της Τρόικα.
Κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Financial Times: Κούρεμα του χρέους σημαίνει δραχμή

Για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. 
«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo (σ.σ.: στο πρόγραμμα) -οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές», σημειώνει ο Μίνχαου, προσθέτοντας πως αυτή η ασυνέπεια έχει μεγάλη σημασία γιατί η Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας, ο Μίνχαου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της θα είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη: «Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής από την αναδιάρθρωση χρέους.
Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης».

Bloomberg: Ο Σαμαράς προειδοποιεί για Grexit – Άγνωστος Χ ο Τσίπρας

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του στις 2 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα προκαλέσει χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία.



Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο δημοσίευμα του Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να δεχθεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξέλιξη που, όπως αναφέρεται, το Βερολίνο βλέπει ως αναπόφευκτη εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «ριψοκίνδυνη τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ανησυχίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δίνουν μάχη για να τελειώσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που σοβεί από τα τέλη του 2009».
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο και σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2011 δεν θα υπάρξει έντονο αντίκτυπο σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιρλανδία» τονίζει ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις πρόσφατες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το χρέος και να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας, ζητώντας να απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, όπως συνέβη το 1953 ΜΕ ΤΗ Γερμανία. 
«Το μεγάλο άγνωστο είναι ο Αλ. Τσίπρας διότι θα εκλεγεί με μια ριζοσπαστική πλατφόρμα και εάν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει, η κυβέρνησή του δεν θα διαρκέσει πολύ», τονίζει ο Erixon.

Βασίλης Πούλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: