Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ναι σε όλα είπε ο Κοτζιάς στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

2235165

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς σημείωσε πως «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας», μετά συμμετοχή του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα και πως τα περισσότερα σχόλια της χώρας μας έγιναν δεκτά από τους ομολόγους του.
Παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να...
παρατείνουν κατά έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά συγχρόνως, η πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων, αφαιρέθηκε.
Ο υπουργός επιχείρησε να μετριάσει τις έντονες εντυπώσεις από την ελληνική αντίδραση στην κοινή δήλωση των ηγετών των 28 για την ουκρανική κρίση. Είπε πως ο στόχος είναι η ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να αποξενώσουμε τη Ρωσία, προσθέτοντας πως «μπορεί κάποιος να στηρίζει την Ευρώπη και όχι τις κυρώσεις». Οι τελευταίες, είπε, δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.
Η πλήρης εισήγηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών
«Έχουμε βαθιά ανησυχία για τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, όπου ζουν 160.000 Ελληνες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής . Μέχρι τώρα μετράμε ήδη 6 νεκρούς. Υπάρχει ανάγκη για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, για κατάπαυση πυρός στη βάση Συμφωνιών του Μινσκ και απομάκρυνση του βαρέως οπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαία είναι η προσέλκυση της Ρωσίας στην αναζήτηση λύσης.
Πρόκειται για μια βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή, για αυτό και στην παράγραφο 8 περί οικονομικής βοήθειας, η Ελλάδα ζητά να προστεθεί αναφορά σε κοινωνική σταθερότητα.
Αναρωτιέμαι, είναι οι κυρώσεις το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τα βαθιά αισθήματα πόνου του ουκρανικού λαού και είναι αλληλέγγυα με αυτόν. Καταδικάζει την πολιτική που οδηγεί σε ανθρωπιστικές καταστροφές.
Αλλά η πολιτική των κυρώσεων δεν λύνει τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Δεν έχουμε πεισθεί ότι οι κυρώσεις είχαν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε όταν τις υιοθετούσαμε.
Δεν θα πρέπει να οδηγήσουμε την ΕΕ στην εξίσωση ότι ευρωπαϊστής είναι αυτός που συμφωνεί με τις κυρώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα: Τί επιδιώκουμε με τη Ρωσία; Θέλουμε να καταρρεύσει το θεσμικό σύστημα της Ρωσίας, το καθεστώς θα κάνει πίσω; Υπάρχει και η άλλη πλευρά του προβλήματος, να αποφύγουμε την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, γι αυτό και λαμβάνουμε μέτρα στήριξης της Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα έναντι της Ρωσίας δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση της χώρας, των θεσμών και της κοινωνίας.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ζει σε ένα τρίγωνο ανασφάλειας, με κορυφές την Λιβύη, Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Η ίδια η Ελλάδα έχει το δικό της σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Αν αποσταθεροποιηθεί ή Ελλάδα, πώς θα είναι Ευρώπη; Αν υπάρξει αποσταθεροποίηση από Ρωσία και Ουκρανία μέχρι Β. Αφρική και Μέση Ανατολή; Ας αναλογιστούμε τί επιπτώσεις ντόμινο έχουν τα μέτρα που παίρνουμε. Πρέπει να γίνει μια γενική στρατηγική συζήτηση επ’ αυτού.
Παρά τις γενικές αντιρρήσεις μας επί του κειμένου, θα το αποδεχτούμε, για διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ, αν και η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι μέρος των ευρωπαϊκών αξιών. Και ασφαλώς θα ήταν αρνητική εξέλιξη αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ευρωπαϊσμός ταυτίζεται με την στάση του ενός ή του άλλου κράτους απέναντι στις κυρώσεις. Ένα μέτρο που όπου εφαρμόστηκε μόνο επιτυχές δεν αποδείχτηκε.
Τέλος, να σας ευχαριστήσω για την υιοθέτηση της θέσης μας για «την προστασία των εθνικών μειονοτήτων» στην Ουκρανία, όπως η ελληνική. Σας υποβάλω, ωστόσο και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποιήσεις στην παράγραφο 3 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου μας.
Παρά τους δικούς μας αναστοχασμούς, περιοριζόμαστε σε λίγες παρατηρήσεις για να διευκολύνουμε το Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σε πλαίσιο μακροχρόνιας στρατηγικής. Να στηρίξουμε την Ουκρανία, να χτυπηθούν οι αποσχιστικές τάσεις, αλλά να μην ακολουθηθούν άγονες διαδικασίες που θα προκαλέσουν γενικότερη αστάθεια. Πολύ χειρότερη της σημερινής».
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: