Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Περιμένετε εκπλήξεις στην κάλπη! Οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής!

kalpi

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες γίνονται οι εκλογές, καθώς το υψηλότατο ποσοστό των αναποφάσιστων ενδέχεται να δημιουργήσει ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα. 

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η διαφορά των δύο πρώτων και το τρίτο κόμμα θα κριθούν.
Πριν απ” όλα όμως καλό θα ήταν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει η έννοια «αναποφάσιστος». 
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, «αναποφάσιστοι» σε αυτές τις εκλογές, δεν είναι όλοι όσοι έτσι δηλώνουν. Η εκτίμηση είναι ότι...
ένα μεγάλο μέρος όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, λίγα 24ωρα πριν την κάλπη, είναι ψηφοφόροι που απλά δεν θέλουν να εκδηλώσουν την προτίμησή τους. Κατά την ίδια εκτίμηση είναι ψηφοφόροι που μετακινούνται, είναι δηλαδή πολίτες που άλλο κόμμα ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και άλλο κόμμα θα ψηφίσουν τώρα και αποφεύγουν να το δηλώσουν!
Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα: Πρώτον ότι η διαφορά των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν άνω του 3%, μπορεί να μειωθεί δραστικά, εξαιτίας του υψηλότατου βαθμού των… «αποφασισμένων αναποφάσιστών». Αυτή η ομάδα ψηφοφόρων, είναι ικανή απ” το να κάνει την ολοκληρωτική ανατροπή, μέχρι να δώσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο στοιχείο, είναι ότι πολλοί από αυτούς τους «αποφασισμένους αναποφάσιστους», πιθανότατα θα ψηφίσουν ένα απ” τα μικρότερα κόμματα, όπως Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι αυτών είναι ποσοστό υπέρ της Χρυσής Αυγής.
Έτσι καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμη και σήμερα σχεδόν το 10% οι δημοσκόποι περιμένουν εκπλήξεις από την κάλπη, τόσο καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο διακύμανσης των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή που θα έχει άμεση σχέση με την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: