Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Εκτός ευρώ όποια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες», λέει μέλος της ΕΚΤ

evroΤο ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Jozef Makuch, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρειάζεται να επιμένουμε να έχουμε 19 κράτη-μέλη»! ...

Όπως είπε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, μιλώντας στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, «όταν μία χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους κανόνες, πρέπει να βγαίνει από το ευρώ», εντείνοντας με τις δηλώσεις του αυτές τους φόβους περί ενός ενδεχόμενου Grexit.
Μάλιστα, ο Makuch τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη για να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, από ότι ήταν στην αρχή της κρίσης το 2008, αν και όπως υπογράμμισε, αυτή δεν θα ήταν μια θετική εξέλιξη καθώς και ότι «κανείς δεν εύχεται τα πράγματα να πάρουν αυτή την κατεύθυνση».
Όπως σημειώνει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμά του για τις δηλώσεις του τραπεζίτη, στις 25 Ιανουαρίου οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, μια εκλογική μάχη που «παρακολουθείται στενά» από τους Ευρωπαίους, καθώς «υπάρχουν ανησυχίες για αδιέξοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες που είναι στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Το πρακτορείο τονίζει ακόμη πως υπάρχουν πολλοί επενδυτές που φοβούνται ότι η Ελλάδα ίσως βγει από το ευρώ, αν και σημειώνει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τις τελευταίες ημέρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: