Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Δεν πληρώνει κανένας – Στα 4 δισ. η υστέρηση εσόδων

Δεν πληρώνει κανένας – Στα 4 δισ. η υστέρηση εσόδων
  • Άναψε «κόκκινο» στο υπουργείο Οικονομικών
  • Περίπου 620 εκατ. ευρώ μεγάλωσε η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο
  • «Δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πλεόνασμα αλλά...» λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
  • «Στάση πληρωμών» έχουν κηρύξει οι πολίτες σε φόρους, ΕΝΦΙΑ
  • Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση απέτυχε – Έκανε την ελληνική οικονομία «χαμστεράκι»...

«Καμπανάκι» χτύπησε στο υπουργείο Οικονομικών έπειτα από τα νέα στοιχεία που δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη «τρύπα» στα έσοδα εντός Δεκεμβρίου, με την απόκλιση στο πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στα 3 δισ., ενώ, η υστέρηση στον Προϋπολογισμό να φθάνει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Μεγάλωσε η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
Κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το Δεκέμβριο η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2014 οι προβλέψεις να έχουν πέσει έξω κατά 1,3 δισ ευρώ, ξεπερνώντας και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη στάση πληρωμών.
Από το ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι ακόμα κι έτσι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ- ήδη ο πήχης κατέβηκε από το 1,8%- αφήνοντας ωστόσο ανοικτό «παράθυρο» για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις εάν στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις (π.χ. νέες εκλογές) που βάλουν στον «πάγο» τις πληρωμές και τις εισπράξεις.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλο μέρος αυτής της υστέρησης και συγκεκριμένα 300 εκατ. ευρώ, οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα ήτοι τη «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έχει φέρει μειώσεις και στις εγχώριες λιανικές τιμές των καυσίμων και ακολούθως στα έσοδα του ΦΠΑ. Το κακό για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το σενάριο, με βάση το οποίο έχουν γίνει οι υπολογισμοί του ΦΠΑ καυσίμων το 2015, απέχει πάνω από 50 δολάρια από τις τρέχουσες διεθνείς τιμές και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναθεωρηθούν στο Μεσοπρόθεσμο οι προβλέψεις των εν λόγω εσόδων.
«Στάση πληρωμών» για φορολογία εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
Η υπόλοιπη υστέρηση προέρχεται κυρίως από το φόρο εισοδήματος, ειδικότερα των παρελθόντων οικονομικών ετών και αυτό αν μη τι άλλο είναι ασφαλής δείκτης για τη στάση πληρωμών που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο του 2014. Οι ελπίδες του ΓΛΚ είναι να πάνε καλά οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ και των νέων ρυθμίσεων οφειλών τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αν και τα έως τώρα στοιχεία φανερώνουν «κόπωση».
Πέρα από τον σκληρό πυρήνα των εσόδων, που δείχνουν προς τα πού πορεύεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αναμφίβολα προκαλεί αίσθηση ότι το σύνολο των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά 1,9 δισ. ευρώ στη μη καταβολή των κερδών του Ευρωσυστήματος όπως είχαν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι, κατά 234 εκατ. ευρώ στις αυξημένες επιστροφές φόρου και κατά 424 εκατ. ευρώ στις μειωμένες εισροές κοινοτικών πόρων. Ως εκ τούτου, η απόκλιση κατά 3 δισ ευρώ από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν προκαλεί έκπληξη.
Τσακαλώτος: Αποτυχία της κυβέρνησης - «Χαμστεράκι» η οικονομία
Για τα νέα στοιχεία αναφορικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι μετέτρεψε την ελληνική οικονομία σε «χαμστεράκι».
Αναλυτικά η δήλωση Τσακαλώτου:
«Οι αποκλίσεις που παρουσιάστηκαν στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2014, αποτελούν το τελευταίο δείγμα γραφής μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Η επιμονή της σε μια αδιέξοδη πολιτική, που έθετε τους στόχους του Μνημονίου πάνω από τις ανάγκες και τις αντοχές της κοινωνίας, είναι ο βασικός λόγος για αυτή την κατάσταση. 
Η κυβέρνηση επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα αντί να αυξάνονται τα έσοδα, να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να καλύψει την υστέρηση εσόδων, προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, με δραματικές συνέπειες στις παροχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στην ανάπτυξη, λόγω της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων.
Οπως είχα πει πριν από 2 χρόνια, η ελληνική οικονομία μοιάζει σαν το «χαμστεράκι» που συνεχώς τρέχει πάνω στη ρόδα, αλλά μένει πάντα στο ίδιο σημείο. Η ΝΔ πήγε στις εκλογές για να μπορέσει να εφαρμόσει το e-mail Χαρδούβελη  και να συνεχίσει το «χαμστεράκι» την ένδοξη πορεία του. Ευτυχώς, αυτή η πορεία τελειώνει στις 26 Γενάρη». 
Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: