Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Τέσσερις εταιρείες δημοσκοπήσεων συμφωνούν: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, από 2 - 3,5%, πόλωση και «σφαγή» για την τρίτη θέση


Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, από 2-3,5%, αλλά δείχνουν ότι η ΝΔ αυξάνει την συσπείρωσή της και μειώνει την ψαλίδα. 
Προεξοφλούν επίσης ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες πόλωσης, γεγονός που θα συμπιέσει σημαντικά τα μικρότερα κόμματα.
Για την επίζηλη τρίτη θέση δίνουν μάχη τέσσερα κόμματα...

(Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ). Το νεοσυσταθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου Κίνημα Δημοκρατών Πολιτών, μένει εκτός Βουλής, όπως συγκλίνουν οι πρώτες μετρήσεις μετά την ανακοίνωση της ίδρυσής του.
Επιπλέον, όλες οι μετρήσεις, αποτυπώνουν το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό αφού οι πολίτες δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την κάλπη. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ως προς την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης, αλλά και οι απαντήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις των πολιτών από την νέα κυβέρνηση σε σχέση με την ευρωζώνη.
GPO
Στην δημοσκόπηση της GPO για το Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου παίρνει 28,5% προηγούμενος κατά 3,2% της ΝΔ που εισπράττει 25,3%. Και τα δύο κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους πάντως από την προηγούμενη μέτρηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ η ΝΔ κατά 2,2%.
Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση δίνουν τέσσερα κόμματα: το Ποτάμι με 5,8%, το ΚΚΕ 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4% και το ΠΑΣΟΚ/ Δημοκρατική Παράταξη με 5%. Οι ΑΝΕΛ εισπράττουν μόλις 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατικών Πολιτών του Γ. Παπανδρέου μένει εκτός Βουλής με 2,6%. Το ΛΑΟΣ εμφανίζεται ξανά στις μετρήσεις με 2%, η Ανταρσύα με 1%. «Αλλο» απαντά το 2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 13,1%
ALCO
Στην μέτρηση της ALCO που δημοσιεύεται ολόκληρη αύριο στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3 μονάδων έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 31,6%, η ΝΔ 28,6%. Ακολουθούν: Το Ποτάμι 4,2%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΚΚΕ 3,8% και ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη με 3,6%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ με 2,2% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν σχεδόν ένας στους 10 (9,7%).
Με αναγωγή, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το προβάδισμά του κατά 3,3% αφού παίρνει 33,8% έναντι 30,5% της ΝΔ. Το Ποτάμι εισπράττει 4,5%, η ΧΑ 4,4%, το ΚΚΕ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,9%. Οι ΑΝΕΛ παραμένουν εκτός Βουλής με 2,4% όπως και το Κίνημα Παπανδρέου με 2,7%.
Επιπλέον η δημοσκόπηση καταγράφει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ άλλων:
  • Για την Παράσταση Νίκης, τις Συσπειρώσεις των κομμάτων και τις Μετακινήσεις Ψηφοφόρων τους.
  • Για τον καθοριστικό ρόλο των αναποφάσιστων στο ενδεχόμενο κατάκτησης της αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την τελική επίδοση της Ν.Δ.
  • Για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως προς τα ζητήματα προτεραιότητας της επόμενης κυβέρνησης.
  • Για την επιθυμητή από τους ερωτηθέντες οικονομική πολιτική και το βασικό κριτήριο ψήφου.
Pulse
Καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με διαφορά 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, αν και μειωμένο έναντι του 4% που κατέγραφε η προηγούμενη έρευνα δίνει η δημοσκόπηση της Pulse.
Σύμφωνα με την μέτρηση που παρουσιάστηκε στο Action24, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27% (έναντι 26,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα). Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, προκύπτει βουλή 7 κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 141 έδρες, τη ΝΔ 80, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΧΑ από 18, το ΚΚΕ 16 και τους ΑΝΕΛ 8.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων , έναντι του 32% που θεωρούν καλύτερο να προκύψει από τις εκλογές μία αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση. Από αυτούς που προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας, το 43% προτιμούν να είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, το 29% μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 25% μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Μικρή αύξηση εμφανίζει το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ (50%). Σημειώνεται ότι στην πρώτη έρευνα της Pulse για το Action24 με αυτό το ερώτημα, το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν 39%.
Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό αυτών που επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά σε συνεννόηση με την τρόικα. Το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί από το 41% (23 Νοεμβρίου 2014) στο 56% σήμερα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση σε μορφή PDF.
Interview
Στο 2% μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αγγίζει το 2,1% σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση εταιρείας INTERVIEW για την «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2015.
Στην ερώτηση, εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν: ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, ΝΔ 25,1%, Ποτάμι 6,3%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΚΚΕ 4,6%, ΠΑΣΟΚ 3,6%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,1%, ΑΝΕΛ 1,7%, ΔΗΜΑΡ 0,2%, άλλο κόμμα 6%, αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 10%, ενώ άκυρο/λευκό ανέφεραν το 7,6%.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης το 53% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται ως ρεαλιστικό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε βλέπει ρεαλιστική τη θέση του για τέλος της λιτότητας και των μνημονίων σε ποσοστό 59%. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε ποσοστό 41% έναντι 29% που προτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα. Το 41% ακόμη των πολιτών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές μας.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά ήταν στο 2,3% (ΣΥΡΙΖΑ 27,4% και ΝΔ 25,1%).
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: