Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Φτερά έβγαλαν 14 δισ. ευρώ! Ποιοι «σήκωσαν» τα λεφτά τους από τις τράπεζες

trapeza oura
Άνευ προηγουμένου φαίνεται πως ήταν η αιμορραγία κεφαλαίων από τα γκισέ των τραπεζών κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν συνολικά τα 14 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι καταθέσεις εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 151 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου και οι απώλειες αντιπροσωπεύουν το 6% των υπολοίπων. Από τα 10 δισ. ευρώ, που έφυγαν από...
το τραπεζικό σύστημα, τα 3 δισ. ευρώ ήταν εκροές του Δεκεμβρίου, ενώ περίπου 8 δισ. ευρώ έφυγαν μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, προσγειώνοντας το επίπεδο των καταθέσεων στο χαμηλό του 2012.
Οι αιτίες
Σημειώνεται ότι οι εκροές του Δεκεμβρίου αποδίδονται σε μεταφορές κεφαλαίου από επιχειρήσεις, ενώ τον Ιανουάριο προήλθαν κυρίως από νοικοκυριά. Οι εκροές καταθέσεων οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ανησυχία για την επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις και όχι, σύμφωνα με τις τράπεζες, στον φόβο της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Citi, είναι κατά πολύ χαμηλότερες των απωλειών που καταγράφηκαν κατά την κρίση της περιόδου 2010-2012, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει το 37%.
Καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει στον ELA
Η Citi τονίζει ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει έως και τη Δευτέρα στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει, καθώς και οι τέσσερις έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να κάνουν χρήση. Επιπλέον του ρίσκου νέων εκροών καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντικαταστήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον ELA καθώς δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).
Η χρήση κεφαλαίων από την ΕΚΤ και την ΤτΕ ανερχόταν στα 56 δισ. ευρώ ή στο 15% του συνολικού ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 30% στο απόγειο της προηγούμενης κρίσης, τον Ιούνιο του 2012. Μια τράπεζα εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ενδέχεται να ανέρχεται ήδη στα 75 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών έως τώρα και αντανακλά τις εκροές καταθέσεων, τη μειωμένη χρηματοδότηση μέσω των repos και άλλους παράγοντες (όπως την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, που επηρέασε περισσότερο μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες).
Τα επισφαλή δάνεια
Ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλών δανείων επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 -μία τράπεζα ανέφερε μάλιστα ότι είχε μηδενικές νέες επισφάλειες- αλλά η συζήτηση για σεισάχθεια στα δάνεια έχει αυξήσει την ανησυχία και τον ηθικό κίνδυνο για την πορεία τους το 2015.
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: