Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τι σημαίνει για την Ευρώπη το ζεστό χρήμα 1,1 τρισ. ευρώ που θα ρίξει στην αγορά ο Ντράγκι

ImageHandlerΓια 1,5 χρόνο η ΕΚΤ θα τυπώνει 60 δις. ευρώ το μήνα με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί ο πληθωρισμός 

Στις χώρες της περιφέρειας τα μεγαλύτερα οφέλη..

Ιστορικής σημασίας αποφάσεις έλαβε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, με το οποίο θα ρίξει στις οικονομίες της ευρωζώνης...
έως και 1,1 τρισ. ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο.
Ουσιαστικά ο Μάριο Ντράγκι, αψηφώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και την αρνητική στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, πέτυχε μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που ισοδυναμεί με έγκριση για τύπωμα φρέσκου χρήματος σε μεγάλη κλίμακα, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων παρεμβάσεων που έχουν κάνει οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη, από την αμερικανική μέχρι την ιαπωνική.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (όχι η ίδια η ΕΚΤ) θα αγοράζουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα, με «φρεσκοτυπωμένα» ευρώ, ύψους έως και 60 δισ. ευρώ το μήνα. Τα όρια που έχει θέσει η ΕΚΤ για τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι αρκετά «ευρύχωρα»: θα αγοραστεί μέχρι και 33% του χρέους κάθε εθνικής κυβέρνησης και μέχρι 25% κάθε ξεχωριστής έκδοσης ομολόγων.
Το πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε ο Μ. Ντράγκι, δεν αποσκοπεί στη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη δια… ροπάλου. Οι κυβερνήσεις, είπε ο Ιταλός τραπεζίτης, δεν θα πρέπει να δουν το πρόγραμμα σαν μια αφορμή για να εφαρμόσουν επεκτατική νομισματική πολιτική.
Στόχος του προγράμματος είναι να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, που έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος στην ευρωζώνη, ώστε να φθάσει στο στόχο που έχει από το καταστατικό της η ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%. Η ανορθόδοξη πολιτική της αγοράς ομολόγων επιλέχθηκε από την ΕΚΤ, επειδή είχε εξαντλήσει όλα τα άλλα εργαλεία που είχε για να τονώσει την οικονομία, φθάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 0,05%.
Ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από το πρόγραμμα της ευρωζώνης; Ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι στόχος είναι να διαχυθούν τα οφέλη σε όλες τις οικονομίες, αλλά πάντως τα μεγαλύτερα οφέλη θα έχουν οι οικονομίες της περιφέρειας του ευρώ, όπου τα κόστη δανεισμού είναι υψηλότερα, και όχι η Γερμανία, όπου ήδη ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτούνται με πολύ χαμηλό κόστος.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitive Easing – QE) θα λειτουργήσει κυρίως μέσω του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης: οι τράπεζες θα μπορέσουν να μετατρέψουν ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε ρευστό, ώστε να δώσουν περισσότερα δάνεια και με χαμηλότερο κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων, όσο και αν ο Μ. Ντράγκι δεν θέλει να το τονίσει, οι κυβερνήσεις θα δουν τα κόστη δανεισμού τους να μειώνονται και αυτό θα τους επιτρέψει, αν όχι να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική, πάντως να αποφύγουν την επιβολή μέτρων λιτότητας.
Οι επικριτές του Μάριο Ντράγκι στην Γερμανία ανησυχούν ότι η ποσοτική χαλάρωσηθα φέρει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες εκ των πραγμάτων συνιστά μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Ο Ιταλός τραπεζίτης απάντησε με δύο τρόπους σε αυτές τις αιτιάσεις: εδώ και πολύ καιρό είπε, αναφερόμενος στους Γερμανούς, χωρίς να τους κατονομάζει, κάποιοι προβλέπουν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα φουντώσει τον πληθωρισμό. Όμως, ο πληθωρισμός σήμερα είναι αρνητικός και θα πρέπει να πουν όσοι κάνουν τέτοιες προβλέψεις πότε ακριβώς εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τα όρια.
Για τον «κίνδυνο», κατά τους Γερμανούς, να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος μέσω της ΕΚΤ, δηλαδή να «πληρώσουν οι συνετοί Γερμανοί φορολογούμενοι τα χρέη των σπάταλων του Νότου», όπως λένε στην Γερμανία, ο ίδιος ο σχεδιασμός του προγράμματος δίνει την απάντηση: τους πιστωτικούς κινδύνους από τις αγορές κρατικών ομολόγων θα αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα τα αγοράζουν, ενώ σε κεντρικό επίπεδο η ΕΚΤ θα αναλάβει μόνο το 20% του κινδύνου.

Αναλυση Νώντας Χαλδούπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: