Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει δημοφιλής χειμερινός προορισμός και σε αυτό στοχεύει το ντοκιμαντέρ «The Thing About Greece»

defaultΟ κινηματογραφιστής, Θεμιστοκλής Λαμπρίδης μετά από περιπέτειες πολλών ετών στη Νέα Ζηλανδία, επιστρέφει στην Ελλάδα και περιμένει να πέσουν τα πρώτα χιόνια για να πιάσει την κάμερα ανά χείρας και να συνεχίσει το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «The Thing About Greece... A Snowboarding Documentary». 

Πρόκειται για μια δίγλωσση ταινία/ντοκιμαντέρ που αφορά στην ιστορία του snowboard στην Ελλάδα και την εξέλιξη του τα τελευταία 30 χρόνια...
Βρίσκεται στην τελική σεζόν παραγωγής της και το μοντάζ θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015 με στόχο την παρουσίαση σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως το BANFF, Byron Bay, New Zealand Mountain FF, Telluride, Boulder, San Francisco, Sheffield Adventure FF, European Open FF, και στο Ελληνικά Athens Adventure Film Festival και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

default
Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το snowboard;
Αρχικά η ενασχόληση μου με τα χειμερινά αθλήματα ξεκίνησε με το χόκεϊ επί πάγου, όπου ήμουν μέλος της Εθνικής Ομάδας. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στην Αγγλία, με καλέσανε ξανά στην Εθνική ομάδα χόκεϊ επί πάγου να πάμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που θα γινόταν στη Νέα Ζηλανδία. Δε δίστασα καθόλου και αφού τελείωσε το τουρνουά αποφάσισα να μείνω και να δοκιμάσω τη τύχη μου σ' αυτή τη μακρινή γωνιά της γης. Εκεί με δεχθήκαν σε μια ομάδα χόκεϊ στην κατηγορία ανδρών σε ένα χωριό βαθιά χωμένο μέσα στις «Νότιες Άλπεις» του Νότιου νησιού. Κατά τη διαμονή μου εκεί έκανα πολύ snowboard, και γρήγορα βρήκα δουλειά ως φωτογράφος για μια εταιρία που έκανε Bungee Jumping. Παράλληλα όσο πηγαίναμε για βόλτες στο βουνό με τους φίλους μου ήμουν πάντα ο μόνος που είχα όρεξη να κρατάει τη κάμερα, και κατέληξα να μαθαίνω έτσι κάποια βασικά πράγματα σχετικά με την κινηματογράφηση. Οι τρεις μήνες που θα καθόμουν εκεί τελικά έγιναν 5 χρόνια, και φεύγοντας είχα ανοίξει δικιά μου εταιρία παραγωγής μικρού μήκους ταινιών και προώθησης για διάφορες εταιρίες εκεί γύρω. Το Queenstown, όπου έμενα, είναι και μέκκα των extreme sports και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω και με πολλούς αθλητές παγκόσμιας κατάταξης και να τους φιλμάρω σε δραστηριότητες όπως Snowboarding, Mountain Biking, Wingsuit Flying και Skateboarding. Το 2014 αποφασίσαμε με τη σύντροφό μου να γυρίσουμε στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους, και από τον Μάιο μένουμε και πάλι στην Αθήνα, όπου μεγαλώσαμε και οι δύο.
default
Πώς αποφάσισες να γυρίσεις το ντοκιμαντέρ «The thing about Greece»;
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να αποδείξω σε όλους όσους δε με πίστευαν όταν έλεγα ότι όχι μόνο υπάρχει χιόνι στην Ελλάδα, αλλά και φανταστικά τοπία για εξάσκηση χειμερινών αθλημάτων. Μετά από μόνο ενάμιση μήνα γυρισμάτων πέρυσι, κατάλαβα ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τοπία από όσα νόμιζα και αποφάσισα να επεκτείνω το πρότζεκτ σε δεύτερη σεζόν γυρισμάτων και να καλύψω πιο εντατικά τα σημεία που δε κατάφερα να πλησιάσω πέρυσι.
default
Τι θέλεις να δείξεις μέσα από αυτή τη δουλειά;
Ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την δυνατότητα που έχει η χώρα ως χειμερινός προορισμός και να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες και ζέστη, ώστε να την προτιμά και τον χειμώνα.
Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να κάνει κάποιος ένα τέτοιο project;
Στην Ελλάδα όχι. Στην εποχή που ζούμε, ίσως. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι εταιρίες που θα στήριζαν ένα τέτοιο έργο είναι συνήθως ξένες, και οι αντίστοιχες αντιπροσωπείες μέσα στη χώρα δεν έχουν την οικονομική ελευθερία να βοηθήσουν επί τούτου.
default
Θεωρείς ότι δεν εκμεταλλευόμαστε στην Ελλάδα αυτά που προσφέρει για να την προωθήσουμε τουριστικα;
Χειμερινά ναι! Η Ελλάδα έχει τρομερό ορεινό όγκο και τα βουνά της προσφέρουν όσα και τα βουνά που επισκέπτονται όλοι στο εξωτερικό. Απλά εδώ δεν υπάρχει η κουλτούρα για χειμερινό τουρισμό, κάτι για το οποίο ευθύνεται πιστεύω στο γεγονός ότι τα χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο. Πλέον, όμως, που έχει γίνει πιο προσιτό και διαδεδομένο να εξερευνεί κανείς τα βουνά μακριά από τα χιονοδρομικά και ανεξάρτητα από τις εγκαταστάσεις τούς, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμιος προορισμός, κάτι το οποίο ελπίζω να βοηθήσει και στην ανάπτυξη των χιονοδρομικών.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο ωραίο βουνό για snowboard στην Ελλάδα;
Από τα 4 που έχω επισκεφτεί, η Βασιλίτσα και ο Παρνασσός έχουν πολύ ωραίο υπέδαφος, αλλά φέτος θα προσπαθήσω να πάω και σε πολλά ακόμα, με τις κάμερες μαζί, οπότε καλύτερη απάντηση θα σου έχω σε μερικούς μήνες.
default
Πώς γίνεται η χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ σου;
Η ταινία μέχρι τώρα ήταν εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή, αλλά για τη δεύτερη σεζόν έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια Crowd Funding που πάει καλά, αλλά έχουμε ανοιχτεί και προς τρίτους για επιχειρηματική επιχορήγηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: