Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ολονύχτια μάχη για επιζώντες στο Norman Atlantic – Αποκλειστικά βίντεο από την τραγωδία

  • Δέκα νεκροί επισήμως μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί
  • Ερευνες όλη νύχτα για τους δεκάδες αγνοούμενους
  • Χάος με τη λίστα επιβατών του πλοίου
  • ΑΝΕΚ: 475 και όχι 478 οι επιβαίνοντες
  • Σε Ηγουμενίτσα και Ελευσίνα οι διασωθέντες
  • Αγωνία για δύο Ελληνες που αγνοούνται
  • Αποκλειστικά βίντεο του ρεπόρτερ μας Αγγελου Μόσχοβα από το σημείο της τραγωδίας
  • Σπαρακτικές εικόνες από το φλεγόμενο πλοίο και τη διάσωση...

Όλη νύχτα θα συνεχιστούν οι έρευνες εντός του Norman Atlantic, αλλά και στη γύρω θαλάσσια περιοχή με την ελπίδα να εντοπιστούν οι όποιοι αγνοούμενοι από την τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Αδριατική εδώ και δύο ημέρες.
Ο τραγικός απολογισμός μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ήταν δέκα νεκροί, αλλά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες και εκφράζονται φόβοι πως θα υπάρξουν και άλλα θύματα σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό.

Οι δραματικές εξελίξεις από το απόγευμα της Δευτέρας:
  • 23.50 Οι έρευνες μέσα στο Norman Atlantic και στη θαλάσσια περιοχή θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα
  • 23.30 Αγωνία για δυο Ελληνες που αγνοούνται
  • 23.03 Μια σύζυγος μέλους του πληρώματος δεν είχε καταγραφεί αλλά ταξίδεψε
  • 23.01 Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβατών ήταν 475 και όχι 478 – Τρία άτομα που είχαν καταγραφεί δεν ταξίδεψαν
  • 22.50 Συνεχίζεται η σύγχυση με τον αριθμό επιβατών και διασωθέντων
  • 22.45 Διασωθέντας: Ζήσαμε την κόλαση του Δάντη
  • 22.40 Ελληνίδα οδηγός: Πήρα τηλέφωνο τα παιδιά μου να τους πω οτι μπορεί να μην ξαναγυρίσω
  • 22.35 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γλίτωσαν από την κόλαση του Norman Atlantic
  • 22.15 Σαράντα Ελληνες και τρεις αλλοδαποί οι επιβαίνοντες στο C-130
  • 22.10 Οι 43 διασωθέντες έφθασαν στην Ελευσίνα – Οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία για ενημέρωση
  • 21.50 Ναύαρχος αναφέρει στη Rai ότι 80 άτομα που έχουν διασωθεί δεν είναι καν στη λίστα των επιβατών. Ισως μπήκαν παράνομα στο πλοίο
  • 21.20 Η ακτοφυλακή επιβαιώνει την ύπαρξη ακόμη δύο σορών
  • 21.15 Η ιταλική Rai μεταδίδει πως οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα
  • 20.30 Συγγενείς των διασωθέντων συγκεντρώνονται στην Ελευσίνα. Εκεί θα προσγειωθεί το C-130 που μεταφέρει 43 επιβαίνοντες του Norman Atlantic
  • 19.45 Λεωφορεία και ασθενοφόρα περιμένουν να παραλάβουν τους διασωθέντες στην Ηγουμενίτσα
  • 19.30 Το πλοίο Cruise Europa καταφθάνει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μεταφέρει 69 διασωθέντες
Αποκλειστικά πλάνα από τη διάσωση
Αποκλειστικά πλάνα της διάσωσης των επιβαινόντων από το φλεγόμενο Norman Atlantic κατέγραψε ο δημοσιογράφος του iefimerida.gr Αγγελος Μόσχοβας, επιβάτης του πλοίου των  Μινωικών Γραμμών, Cruise Europa, που έσπευσε στο σημείο για να συνδράμει στις έρευνες.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα το Cruise Europa στο οποίο επιβαίνουν 69 από τους διασωθέντες έφθασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου ορισμένοι από αυτούς θα αποβιβασθούν. Στο λιμάνι περιμένουν λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν. Το πλοίο στη συνέχεια πιθανότατα θα συνεχίσει για το λιμάνι της Πάτρας, ενώ, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνει στάση και στην Κέρκυρα.
Το απίστευτο αλαλούμ των Ιταλών
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας 427 έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 56 μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται 234 Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 18 Γερμανοί, 10 Ελβετοί.
Ο εκπρόσωπος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού επισήμανε πως στο σημείο επιχειρούν αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας και των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών.
Ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πρόσθεσε: «Ανέβηκαν όλοι στο πλοίο; Αλλωστε υπήρξε μία στάση του πλοίου και επομένως κάποιος μπορεί να αποβιβάστηκε. Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοούμενων».
Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων.
Την ίδια στιγμή, δεύτερος εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής επισήμανε πως κατέληξαν στη θάλασσα μόνο δύο άνθρωποι που περισυλλέγησαν ζωντανοί.
Ελικόπτερα ψάχνουν αγνοούμενους στη θάλασσα
Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ Ιταλοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου, το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους από την επιχείρηση διάσωσης, συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δεκάδων αγνοουμένων στην περιοχή που βρίσκεται το Norman Atlantic.
Στη επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ.
Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.
Το πλοίο στις φλόγες -Βαρελάκια με επιβάτες στα μανιασμένα κύματα
Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες εικόνες που αντίκρισε το πλήρωμα του Cruise Europa μόλις έφτασε στο σημείο που ο πλοίαρχος του Norman Atlantic εξέπεμψε SOS. Το πλοίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ στη μανιασμένη θάλασσα των 10 μποφόρ επέπλεαν μία σωστική λέμβος και σκόρπια βαρελάκια, στα οποία ενδεχομένως να υπήρχαν επιβαίνοντες του Norman Atlantic. Αμέσως δόθηκε εντολή και λέμβος του Cruise Europa με πλήρωμα και επικεφαλής του υποπλοίαρχο έπεσαν στη θάλασσα για να προσεγγίσουν και να διασώσουν τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου.
Ωστόσο η άγρια θάλασσα όχι μόνο δεν τους επέτρεψε να προσεγγίσουν τα βαρελάκια που επέπλεαν αλλά κόντεψε να τους πνίξει. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν στο πλοίο, ωστόσο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σωστική λέμβο, αφού τα κύματα την έσπρωχναν πάνω στο πλοίο. Η πίεση και η ένταση της στιγμής ήταν τόσο έντονες που ο υποπλοίαρχος του Cruise Europa  υπέστη σοκ και χρειάστηκε να μεταφερθεί με φορείο στο ιατρείο του πλοίο. Ο ίδιος ήταν σε τραγική ψυχολογική κατάσταση που δεν είχε καταφέρει να βοηθήσει τους επιβάτες του Norman Atlantic, ενώ έτρεμε καθώς είχε γίνει μούσκεμα από τα παγωμένα νερά. Μάλιστα στο βίντεο ακούγεται η φωνή μέλος τους πληρώματος που ζητάει να φέρουν κονιάκ προκειμένου να ζεσταθεί ο υποπλοίαρχος
Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές στα βίντεο που ακολουθούν
  










To CD-130 φθάνει στο σημείο της τραγωδίας 



Το φλεγόμενο Norman Atlantic


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: