Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

H «κοσμογονία» της μετάβασης στη δραχμή.


Τη δεδομένη χρονική περίοδο μια πιθανή αποπομπή από την Ευρωζώνη, εκούσια ή μη, ισοδυναμεί με όλεθρο για την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.


Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το γεγονός με ολοκληρωτική πυρηνική καταστροφή μετρημένη σε όρους χρήματος.
Και πράγματι, το κόστος της επαληθεύσεως ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν ανυπολόγιστο…

Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι η ελληνική οικονομία αιμορραγεί εδώ και πολλά χρόνια, η παραγωγική της δυναμική αποκλίνει σημαντικά από κάθε ευνοϊκό στόχο, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν έχει συρρικνωθεί σημαντικά και παραλλήλως διαπράττονται ελάχιστες ενέργειες προκειμένου να επέλθει ενεργοποίηση της εξυγίανσης.
Είναι επίσης γνωστό ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ελλειμματικό μιας και οι καθαρές εξαγωγές είναι αρνητικές τόσο σε αξία όσο και σε απόλυτη τιμή.
Με δεδομένα τα αρνητικά χαρακτηρτιστικά της ελληνικής οικονομίας, μια πιθανή εγκατάλειψη του ευρώ θα είχε τις ακόλουθες καταστροφικές επιπτώσεις.
Αρχικά, η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι η Ελλάδα κηρύττει εθνική χρεωκοπία, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι αδυνατεί να εξοφλήσει μεταβιβαστικές πληρωμές.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο κοινωνικός αναβρασμός προβαίνει σε τύπωση εθνικού νομίσματος, το οποίο φυσικά θα χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη υποτίμηση, οπότε η πραγματική του αξία είναι μικρή.
Η χαμηλή συναλλαγματική αξία της δραχμής έναντι των άλλων νομισμάτων καθιστά εφικτή την διόγκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν και αυτό διότι δεν είμαστε εις θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου της χώρας από τις διεθνείς αγορές.
Αν η εκτίμηση του κινδύνου είναι υψηλή, τότε το ο βαθμός νομισματικής αβεβαιότητος της χώρας είναι επίσης υψηλός και ο συντελεστής αστάθειας των διεθνών χρηματαγορών τείνει να γίνει ακόμη υψηλότερος. Αυτό συμβαίνει διότι η χρεοκοπία μιας χώρας δημιουργεί δυσμενείς προσδοκίες στις οικονομίες άλλων χωρών.
Αυτές οι δυσμενείς προσδοκίες προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια, επιδρούν πτωτικά στην αξία των μετοχών που διαπραγματεύονται στα διάφορα χρηματιστήρια, ωθούν στα ύψη το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των υπολοίπων χωρών, καθιστούν επισφαλείς τις επενδύσεις κεφαλαίων σε κρατικές ομολογίες ενώ το κλυδωνιζόμενο πολιτικό καθεστώς τροφοδοτεί εκ νέου την οικονομική αστάθεια.
Σε πρώτη φάση,η εθνική χρεωκοπία επιδρά άμεσα και δυσμενώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν συνεχεία, η ισοτιμία ευρώ/διεθνή νομίσματα θα μεταβληθεί κατά του ευρώ μιας και οι διεθνείς αγορές θα εκτιμούν ότι το ευρώ δεν είναι ισχυρό νόμισμα.
Αυτό θα μεταβάλει σημαντικά τις συναλλαγές, τόσο σε επίπεδο πραγματικών εξαγωγών και εισαγωγών όσο και σε επίπεδο εισροής διεθνών κεφαλαίων.
Η Ευρωπαική Ένωση θα αρχίσει να αποδυναμώνεται ενώ παράλληλα η συνολική ρευστότητα θα τείνει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το τρέχον επίπεδο ισορροπίας αποταμιεύσεων και επενδύσεων.
Επίσης, η συμπίεση της ρευστότητος θα επιδράσει πτωτικά στην συναθροιστική ζήτηση, οπότε θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος υφέσεως εντός της Ευρώπης. Και η ύφεση αυτή μεταφράζεται σε μεταβολή των τιμών, έκρηξη ανεργίας, συμπίεση των επιχειρηματικών κερδών, υπέρογκες απώλειες χρημάτων λόγω της καταβαραθρώσεως των δεικτών των διαφόρων χρηματαγορών, αυξημένη αβεβαιότητα καθώς και πιθανή εξαγωγή κεφαλαίων, οπότε απώλεια ευρωπαϊκών συναλλαγματικών διαθεσίμων αλλά και ενδεχόμενη μετανάστευση Ευρωπαίων με συνέπεια την πληθυσμιακή μετατόπιση.
Παρατηρούμε ότι σε πρώτη φάση η Ευρώπη θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα από μια πιθανή αποπομπή της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.
Εν συνεχεία, οι επιπτώσεις που θα υποστεί η Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές. 
Ο αυξημένος πληθωρισμός θα απαξιώσει σημαντικά την αξία του εθνικού νομίσματος, οπότε το πληθωριστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη υψηλότερο μιας και θα πρέπει να τυπωθεί επιπλέον ποσότητα τραπεζογραμματίων. Ο φαύλος κύκλος του πληθωρισμού θα επενεργήσει στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, μιας και αυτά είναι τα αγαθά που παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση, ενώ σημαντικό πρόβλημα θα προκύψει και στην εισαγωγή καυσίμων, το επίπεδο της οποίας θα υποστεί σημαντική πτωτική παραμόρφωση λόγω της εκρήξεως του κόστους τους με αποτέλεσμα να προκύψει βραχυχρόνιο ενεργειακό πρόβλημα.
Γνωρίζουμε όμως ότι σημαντικός όγκος της ποσότητος των τροφίμων που καταναλώνει η χώρα μας είναι εισαγόμενος.
Ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα έχει ως συνέπεια να συμπυκνωθεί ο όγκος των εισαγωγών, οπότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σημαντικό μιας και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδιάταξη της εγχώριας παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αγαθά τροφίμων.
Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και κόστος, το οποίο η χώρα δεν θα είναι εις θέση να αναλάβει.
Σημαντική πίεση θα δεχτούν και οι εισαγωγές φαρμάκων, των οποίων οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη. Εν ολίγοις,ο καταναλωτικός πληθυσμός της Ελλάδος θα έλθει αντιμέτωπος με πρόβλημα επιβιώσεως.
Επιπροσθέτως, η πραγματική αξία της δραχμής θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μιας και θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνητός πληθωρισμός προκειμένου να γίνει περιστολή του χρέους.
Ο τεχνητός πληθωρισμός όμως θα ωθήσει εκ νέου στα ύψη τις τιμές, οπότε η υποτίμηση του νομίσματος θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Η δε αξία των ακινήτων τουλάχιστον θα υποδιπλασιαστεί και φυσικά το πραγματικό κόστος του οικονομικού έργου που καταβλήθηκε προκειμένου αυτά να αγοραστούν θα είναι υπέρογκο.
Επίσης, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα αυξηθεί δραματικά.
Παράλληλα, το καθεστώς αβεβαιότητος και κοινωνικού αναβρασμού θα αποθαρρύνει την εισαγωγή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, επομένως το επίπεδο των μακροχρόνιων επενδύσεων θα βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σημαντικό πλήγμα θα υποστεί και ο τουρισμός, μιας και το οικονομικό κλίμα της χώρας δε θα αποτελεί αξιόλογο θέλγητρο.
Επιπροσθέτως, η κοινωνική αστάθεια θα εκτοξεύσει στα ύψη την εγκληματικότητα, την ατομική περιθωριοποίηση, θα ενθαρρύνει τη νεανική μετανάστευση οπότε θα επέλθουν δραματικές αλλοιώσεις στη σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού και είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει και ένα πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, οπότε η συνολική ελληνική παραγωγή θα συμπιεστεί ακόμη πιο πολύ.
Σε γενικές γραμμές, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί έναν αιώνα όπισθεν, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και δεν είναι απίθανο να πυροδοτηθούν και εμφύλιες συγκρούσεις, μιας και η Ευρώπη κυριολεκτικά θα μετασχηματιστεί σε ανοχύρωτο κάστρο.
Πράγματι, αυτή είναι η αληθινή απεικόνιση ενός ενδεχομένου χρεωκοπίας και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι η ίδια η Ευρώπη δε θα το επιτρέψει.
Ωστόσο, η διασπορά φημών πιθανής αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη, η οποία προκύπτει ευθέως από το προεκλογικό πρόγραμμα της αντιπολιτεύσεως αποτελεί μια άριστη στρατηγική κερδοσκοπίας, η οποία αποφέρει υπέρογκα κέρδη σε όσους επενδύουν στις διακυμάνσεις χρηματοπιστωτικών προϊόντων με ανυπεράσπιστο και βέβαιο θύμα τον ελληνικό λαό.



Μάριος Μπρούσκος Στυλιανόπουλος
Arriton.gr
orthografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: