Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ο πνιγμένος από τον Προβόπουλο πιάνεται...

Σχεδόν όλες οι εκθέσεις των διεθνών οίκων προβλέπουν τον οικονομικό αποκλεισμό της Ελλάδας στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες πρόωρες εκλογές.

Δεν χρειαζόταν να μας υπενθυμίσει ο κ. Στουρνάρας τι έχει δρομολογήσει αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt τα στελέχη του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών είναι ξεκάθαρα ως προς τη στάση που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβουν την εξουσία. «Εάν ο Τσίπρας έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει όσα υπόσχεται, η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση»...
Οι τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνουν ήδη έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη χώρα, οι συνέπειες του οποίου δεν έχουν ακόμη επεξηγηθεί επαρκώς στο μέσο πολίτη. Πρόκειται για συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού.
Ο αποκλεισμός της χώρας ήταν το όπλο που χρησιμοποιούσαν συχνά οι σύμμαχοι στις περιπτώσεις που στην κυβέρνηση έρχονταν πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να επανακαθορίσουν το γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν το 1916 όταν οι σύμμαχοι απέκλεισαν τον Πειραιά και αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις στην Αθήνα. 
Το 1920 μετά την ήττα Βενιζέλου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέστρεψε και οι σύμμαχοι έπαψαν να υποστηρίζουν τη χώρα στρατιωτικά και πολιτικά. 
Δυο χρόνια αργότερα ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Το ’45 μετά το κενό εξουσίας που δημιούργησε η Κατοχή, η ελληνική αριστερά βρέθηκε ισχυρότερη από ποτέ στην ιστορία, έχοντας ένοπλα σώματα υπό τον έλεγχό της.

Ενώ οι εσωτερικοί συσχετισμοί την ευνοούσαν καθώς το μόνο αξιόμαχο αντίπαλο στρατιωτικό σώμα ήταν η Ταξιαρχία Ρίμινι, η ανάμειξη των συμμάχων στο πλευρό των αστικών δυνάμεων οδήγησαν την αριστερά σε ήττα, το στίγμα της οποίας φέρει ακόμη μια μερίδα Ελλήνων.
Το ’45 η αριστερά δεν κέρδισε παρά την υποστήριξη χωρών του σοβιετικού μπλοκ και τη λάμψη του σοσιαλιστικού οράματος. 
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς το όραμα έχει καταρρεύσει μαζί με τη σοβιετία.
Μόνο στην Ελλάδα η αριστερά καρτερεί την ανάσταση του οράματος, ενώ τα αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά που έχει δημιουργήσει η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, την οδηγούν να αναζητεί προστάτες και πρότυπα σε διάφορες χώρες γραφικών ολιγαρχών.
Ορίστε πως ερμηνεύει την κρίση στη Ρωσία άρθρο σε ιστότοπο της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, που εκπροσωπεί πάνω από το ένα τρίτο του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ: 
«Ως επίθεση από τον "ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό" στην Ελλάδα και τον αμερικανικό στη Ρωσία "διαβάζει" η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ τα δρώμενα στη χώρα αλλά και την κατατρακύλα στο ρούβλι.
...Κατά τον αρθρογράφο, "Οι εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή υπαγορεύουν ως υπερεπείγουσα την ανάγκη και για την Ελλάδα να αλλάξει δραματικά όχι μόνο τους οικονομικούς προσανατολισμούς της αλλά και τους προσανατολισμούς στην εξωτερική της πολιτική."
Σε άλλο σημείο του κειμένου, αναφέρεται πως: 
"Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!»

Η πρωτοτυπία της ανάλυσης έγκειται πως ζητούν από τη χώρα να εγκαταλείψει το ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης και της Δύσης και να συμμαχήσει με μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και εκ νέου της οικονομικής εξαθλίωσης.

Επιπλέον, το γεγονός πως η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι προς όφελος της Ελλάδας επειδή θα ξοδεύει λιγότερα για την εισαγωγή του, το εκλαμβάνει σαν αρνητικό γεγονός επειδή πλήττει τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Θυμίζει τις παλιές «καλές» εποχές που η γραμμή ερχόταν κατευθείαν από το γραφείο διεθνών σχέσεων του ΚΚΣΕ με επικεφαλής των Μπορίς Πονομαριώφ.
Ένα στρατηγικό λάθος που κάνει πάντα η ελληνική αριστερά είναι πως αξιολογεί λάθος ευκαιριακούς εσωτερικούς συσχετισμούς και δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη της τους διεθνείς συσχετισμούς που είναι συντριπτικά εναντίον της.

Κατά συνέπεια στο βαθμό που οι προθέσεις των Ευρωπαίων έχουν διαφανεί σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Τσίπρα δυο είναι τα πιθανά σενάρια αν πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Το πρώτο αφορά την κατάρρευση τραπεζών, δημοσίων εσόδων και οικονομίας καθ’ οδόν και πριν τις εκλογές
Ήδη, ο φόβος του σεναρίου αυτού έχει αρχίσει να αντιστρέφει τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων μειώνοντας τη διαφορά του προπορευόμενου ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο αφορά την κατάρρευση στα χέρια μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήλη έχει διαγνώσει εδώ και πολύ καιρό πως ο μόνος τρόπος να αποφύγει και τα δύο αυτά σενάρια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να διαγράψει θεαματικά την αριστερή πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη και από την άλλη να καθησυχάσει αγορές και εταίρους με την ανάδειξη υποψηφίων για το Υπουργείο Οικονομικών προσώπων φιλικών προς αυτές.

Προχθές ο κ. Τσίπρας ακολούθησε τη συμβουλή μας. Ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Προβόπουλο, τον οποίο όταν ήταν διοικητής της ΤτΕ κατηγορούσε σαν μνημονιακό νεοφιλελεύθερο, για να τον συμβουλευτεί.
Πρόκειται για μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα για το άνοιγμα που ετοιμάζεται στην προσπάθεια αποτροπής της απόκλισης από το στόχο της εξουσίας.
Μάλλον είναι αργά για να πετύχει αυτή η στροφή, αν οι εκλογές γίνουν στα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: