Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Πως θα κουμαντάρεις τους Έλληνες και άλλα πέντε χρήσιμα γνωμικά!

Εκλογές; Γιατί όχι;
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι τις φοβούνται. 
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. 
Υπάρχουν πολλές φορές άνθρωποι που γίνονται ρεζίλι και κόμματα που ξεφτίζουν μέχρι να εξαφανιστούν. Αλλά αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα. 
Φυσιολογικό είναι επίσης να αποφασίσει ο σοφός λαός τι θέλει. 
Θα μας πείτε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βγήκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού. Σωστό κι αυτό! 
Και τι θέλετε; Να καταργήσουμε τη Δημοκρατία;
Είναι σαφές ότι πάμε για εκλογές. 
Μπορεί οι εκλογές σε αυτή την φάση να αποτελούν πλήγμα για την Οικονομία, αλλά το άρρωστο πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την Οικονομία και το μέλλον της χώρας.... Ας ελπίσουμε μόνο ότι ο δρόμος για τις κάλπες θα είναι ομαλός. Κατά τα λοιπά, οι εκλογές προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αν δεν μας αρέσει το Σύνταγμα μπορούμε να το αλλάξουμε. Δεν μπορούμε όμως να το αγνοήσουμε, όσο αυτό ισχύει.
Θέλει ο λαός να δικαιώσει τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου; Ποιοί είμαστε εμείς που θα του το απαγορεύσουμε; Θέλει να ξαναβγάλει τον Αντώνη Σαμαρά; Θέλει να δώσει τα κλειδιά του "μαγαζιού" στον Αλέξη Τσίπρα; Ο λαός είναι το μεγάλο αφεντικό. Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω.

Το πρόβλημα είναι ότι η μόνη στρατηγική που φαίνεται να υπάρχει σε αυτή τη χώρα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Το μόνο σχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Το Βέλγιο άντεξε μήνες χωρίς κυβέρνηση. Μπορούμε να φανταστούμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Ούτε για αστείο!

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το μεγαλύτερο λάθος των τελευταίων πέντε ετών είναι ότι δεν επιχειρήθηκε καν η συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου απέναντι στην κρίση. Δεν προσπάθησαν να συντάξουν ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν συμφωνούν σε όλα, μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι διαφωνούν σε όλα!

Η κύρια ευθύνη για την έλλειψη διαλόγου βαραίνει τα δύο τελευταία χρόνια την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλησε να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή της κρίσης, όμως, η ευθύνη ήταν του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος δεν θέλησε να μοιραστεί έγκαιρα τις ευθύνες με την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε και το κλειδί που άνοιξε την πόρτα στον λεγόμενο "αντιμνημονιακό αγώνα". Αν η τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ, δηλαδή ο κ. Σαμαράς, είχε υποχρεωθεί να πάρει τις ευθύνες που αναλογούσαν στο κόμμα του, πολλά πράγματα δεν θα είχαν εξελιχτεί όπως τελικά εξελίχθησαν.

Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών; Ό,τι αποφασίσει ο λαός. Κι ανάλογα με το πως θα αντιδράσει η νέα κυβέρνηση στην ασφυκτική πίεση που ασκούν τα προβλήματα της χώρας, θα κριθούν πολλά και για την ίδια την νέα κυβέρνηση και για τη χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, οι αγορές είναι καχύποπτες και οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στο εσωτερικό της χώρας πολλές. Όλα μαζί αυτά μας φέρνουν πιο κοντά στο ατύχημα παρά στη σωτηρία.

Θα πρέπει πάντως να παρατηρήσουμε ότι τους τελευταίους έξι μήνες στη χώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη λογική των εκλογών από την επομένη των ευρωεκλογών και του περίφημου ανασχηματισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τον έλεγχο της κατάστασης όταν αποφάσισε να δώσει χώρο στους λαϊκιστές. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε. Κατά συνέπεια, οι εκλογές είναι λύση και για την κυβέρνηση. Ακόμη κι αν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συνεχίσει με τα ίδια πρόσωπα στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο!

Χρήσιμα γνωμικά!

Δεν ξέρουμε ποιός θα είναι αύριο στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση. 
Έχουμε, όμως, ορισμένα χρήσιμα γνωμικά για όλους! 
Αντί άλλου δώρου και λόγω των εορτών, θα "χαρίσουμε στον κάθε ένα από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής από ένα γνωμικό!

Προς μέλλοντα πρωθυπουργό

"Όποιος θέλει να κουμαντάρη τους Έλληνες πρέπει να βαστάη ένα δισάκι γεμάτο, ομπρός το Χριστό, πίσω τους διαόλους και στη μέση το χρυσάφι".
Γεώργιος Καραϊσκάκης

Προς Αλέξη Τσίπρα

"Εκείνος που θέλει να είναι ηγέτης πρέπει συνεχώς να πολεμά σε δυο μέτωπα: μ’ αυτούς που καθυστερούν και μ’ αυτούς που προηγούνται".
Ιωσήφ Στάλιν

Προς Αντώνη Σαμαρά

"Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν".
Νικολό Μακιαβέλι

Προς Γιώργο Παπανδρέου

"Πέντε ελαττώματα επικίνδυνα για ένα στρατηγό: 
Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν. 
Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί. 
Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό. 
Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί. 
Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή". 
Σουν Τζουν 5ος αιώνας π.Χ, Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής

Προς Ευάγγελο Βενιζέλο

"Με φοβίζει περισσότερο ένας στρατός από 100 πρόβατα που τα οδηγεί ένα λιοντάρι παρά ένας στρατός 100 λιονταριών που τα οδηγεί ένα πρόβατο".
Ταλεϋράνδος, Γάλλος διπλωμάτης

Προς Σταύρο Θεοδωράκη

"Ο Μωυσής μας έσερνε 40 χρόνια μέσα στην έρημο για να μας φέρει στο μοναδικό σημείο στη Μέση Ανατολή που δεν έχει πετρέλαιο".
Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή πρωθυπουργός

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

ΥΓ: Χρόνια Πολλά! Άντε, γιατί μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε ότι έχουμε Χριστούγεννα!

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: