Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Σκάσε, Αμαλία!» - Οταν η αστή καλλονή σύζυγος του Καραμανλή άκουγε «γαλλικά» [εικόνες]

«Σκάσε, Αμαλία!» -Οταν η αστή καλλονή σύζυγος του Καραμανλή άκουγε «γαλλικά» [εικόνες]

Πρόκειται ίσως για την κομψότερη γυναίκα που πέρασε ποτέ από πλευρό Έλληνα πολιτικού. 

Ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία αποτέλεσε ένα από τα σκαλοπάτια πάνω στα οποία πάτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο ακόμη ήταν στα πρώτα πολιτικά βήματά του.

Το περίφημο «σκάσε, Αμαλία!» το ξεστόμισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο. 
Η «προσφώνηση» ακούστηκε -για κακή του τύχη- από το μικρόφωνο...

Ηταν από τα πλέον ισχυρά και γοητευτικά ζευγάρια. Αυτός, ο πανίσχυρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, λακωνικός, ασκητικός. Αυτή, μεγαλοαστή, καλλονή της εποχής και μετέπειτα συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου.
Τόλμησαν το 1970 να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου σε γαλλικό διακαστήριο, προκαλώντας σοκ στους κοσμικούς κύκλους –και όχι μόνο– της Ελλάδας. Το διαζύγιο βγήκε δύο χρόνια αργότερα. Δεν έκαναν ποτέ παιδιά.
Και σήμερα, βέβαια, εξακολουθούν οι περισσότεροι να τη θεωρούν την αγαπημένη «Πρώτη Κυρία» της Ελλάδας. Και ήταν η ίδια που, αδιαφορώντας για την εξουσία και την αίγλη, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στην Αρχιεπισκοπή της Αθήνας, ζητώντας «χωρισμόν από κοίτης και τραπέζης από τον σύζυγό της, γιατί ορισμένοι λόγοι έκαναν αδύνατη τη συμβίωση του ζεύγους». Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο στον «Οικογενειακό Θησαυρό» που κυκλοφόρησε λίγες μέρες αργότερα, διαρρηγνύοντας το χριστουγεννιάτικο κλίμα.
Τους ακριβείς λόγους ουδείς έμαθε, αν και ακούστηκαν πολλά περί τρίτου προσώπου, περί αγεφύρωτων διαφορών στην προσωπικότητα, ακόμη και για τη διαφωνία προς την απόκτηση ενός παιδιού έστω και μέσω υιοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ.

Η Αμαλία Κανελλοπούλου, γεννημένη το 1929, είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ακολούθησε και στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι.
Ύστερα από αυτόν τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου. Σήμερα ζει στα βόρεια προάστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: