Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Έλεος! Όχι άλλες τέτοιες δηλώσεις!

Έχουν ακουστεί πολλά ακραία πράγματα μέσα σε λίγες ημέρες και ακόμη δεν έχουμε εισέλθει σε αληθινή προεκλογική περίοδο. 

Δεν θέλουμε καν να ξέρουμε τι μπορεί ακόμη να ακούσουμε αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχουμε μερικές ακόμη εβδομάδες "έντονης προεκλογικής δράσης". 

Δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο πάνω στη χώρα. Για λίγες ψήφους αυτοί είναι ικανοί να μας οδηγήσουν στο χάος. 

Δεν υπάρχει η παραμικρή συναίσθηση για το τι λέγεται και για τις επιπτώσεις εντός και εκτός της χώρας...

Οι αγορές δεν θα χορέψουν στο ρυθμό που θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας. 

Δεν θα χορέψουν οι άλλοι πεντοζάλη. 

Εμείς θα χορέψουμε και απ΄ ό,τι φαίνεται θα επιλέξουμε το χορό του Ζαλόγγου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να ρωτήσει σχετικά τον Βλαδίμηρο, τον οποίο και υποστήριξε θερμά στην υπόθεση της Κριμαίας. Το ρούβλι, πάντως, γκρεμίζεται. Ποιό; Το ρούβλι της Ρωσίας, η οποία Ρωσία διαθέτει πετρέλαια, πολύτιμα μέταλλα, μεγάλη βιομηχανία και στρατιωτική ισχύ. 
Να μην θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι διάφοροι υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να καταφύγουμε στη Ρωσία για να γλιτώσουμε από τους... τοκογλύφους! Και δεν αναφερόμαστε στη σημερινή κατάσταση όπου η Ρωσία δεν μπορεί να βρει χρήματα ούτε για τον εαυτό της. Αλλά στο τότε, όταν το επιτόκιο της Ρωσίας ήταν πολλαπλάσιο από εκείνο της Ευρώπης και τα διαθέσιμα (υποτιθέμενα) κεφάλαια για την Ελλάδα σαφώς λιγότερα απ΄ όσα μας δάνεισε τελικά η Ευρώπη.

Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ρωτήσουν ποιά ακριβώς στάση τήρησαν πρόσφατα στο ΔΝΤ μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Κι αυτό για να τελειώνουμε και με την άλλη φαντασίωση, ότι είναι δυνατόν να βρούμε καλύτερους χρηματοδότες απ΄ αυτούς που έχουμε σήμερα.

Για την κυβέρνηση να μην συζητήσουμε καλύτερα. Με δηλώσεις τύπου Βούλτεψη δεν κερδίζονται εκλογές. Θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα είναι αργά, επειδή ο κόσμος θα τους έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν βρισκόμαστε μακριά από το σημείο εκείνο που θα φωνάζουν ότι υπάρχει λύκος στο μαντρί και δεν θα τους πιστεύει κανείς. Και θα υπάρχει πράγματι λύκος και η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι ανυπολόγιστη.

Η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή πραγματικούς κινδύνους. Πολλά από αυτά που λέγονται στο εξωτερικό για την Ελλάδα είναι υπερβολικά και είναι προϊόν της ελλιπούς πληροφόρησης για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Έχουν άποψη για την Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο που εμείς έχουμε σήμερα άποψη για το Τουρκμενιστάν. Αυτή είναι η αλήθεια και ας μας πληγώνει. Νομίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι ασχολούνται μαζί μας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Οι αναλυτές των ξένων οίκων γράφουν για το μέλλον κι έτσι κερδίζουν το ψωμί τους. Συχνά η ίδια η ζωή τους διαψεύδει! Θα θυμάστε ότι η Ελλάδα είχε ήδη χρεοκοπήσει και αυτοί πρότειναν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα! Τα σενάρια των ξένων οίκων θα διαβαστούν, αλλά δεν πρόκειται να φέρουν το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, αποτελούν μία σαφή ένδειξη για το τι μπορεί να συμβεί αν περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αν αύριο κατρακυλήσουμε στο απόλυτο χάος, τότε οι εκθέσεις τους θα μιλάνε για γεγονότα και όχι για σενάρια. Και τότε η κατάσταση δεν θα μαζεύεται με τίποτα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας πριν να είναι αργά. 
Επιβάλλεται! 
Όχι για λόγους καλής συμπεριφοράς, αλλά για λόγους εθνικού συμφέροντος. Κι η αρχή μπορεί να γίνει με το να σταματήσουν να μιλάνε όλοι για όλα. 
Πολλά από όσα έχουν ακουστεί οφείλονται στην άγνοια εκείνων που μιλάνε και νομίζουν ότι εκείνη την ώρα παίζουν monopoly. Με το μέλλον της χώρας παίζουν και το μέλλον των παιδιών μας. Οι ηγεσίες τους μπορούν και πρέπει να τους επιβάλλουν να βγάλουν τον σκασμό! Στην κυριολεξία. Διότι κάθε φορά που τους αφήνουν να μιλάνε, βρισκόμαστε πιο κοντά στο χάος. Κάθε δήλωση καταγράφεται και αξιολογείται. Ξένοι οίκοι, επενδυτές, τράπεζες, κυβερνήσεις, αποκτούν με τον τρόπο αυτόν μία εικόνα και με βάση αυτή μας αντιμετωπίζουν. Δεν βρισκόμαστε έξω από τα ραντάρ τους. Kάθε άλλο!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: