Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Σεισμός» στα κόμματα - Ενώσεις, διαλύσεις και μια διάσπαση

«Σεισμός» στα κόμματα  - Ενώσεις, διαλύσεις και μια διάσπαση
  • Ερχονται σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
  • Κόμματα σε... κομμάτια ενώ οι κάλπες πλησιάζουν
  • Το ΠΑΣΟΚ υπό διάσπαση, στους ρυθμούς του Γιώργου Παπανδρέου
  • Η κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ και το μετέωρο βήμα του Φώτη Κουβέλη
  • Το Ποτάμι «αντλεί» από τους ανεξάρτητους βουλευτές
  • ΑΝΕΛ σε αδιέξοδο
  • Εξελίξεις ακόμη και στη Χρυσή Αυγή...

Κινούμενη άμμο αρχίζει και θυμίζει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, καθώς, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και, κυρίως, το ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας φέρνουν μεγάλη κινητικότητα σε κόμματα, βουλευτές και υποψήφιους πολιτευτές.

Κόμματα σε... κομμάτια

Η μεγάλη ρευστότητα που επικρατεί, τη στιγμή που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι όλο και πιο ορατό, αναμένεται να φέρει ανακατάταξη δυνάμεων, εκλογικές συνεργασίες, νέα κόμματα και ίσως την... διάλυση ορισμένων από τα υπάρχοντα εντός Κοινοβουλίου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου που αναμένεται να φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στο ιστορικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, μένει να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ με τις σειρήνες για συνεργασία (μερική ή και «ολοκληρωτική») με τον ΣΥΡΙΖΑ να ηχούν εδώ και λίγο καιρό, αλλά και το τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων ενδέχεται να συνεργαστούν με το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ σε σταυροδρόμι – Ο Παπανδρέου επιδιώκει «διάσπαση»


Στη Χαριλάου Τρικούπη οι περισσότεροι κινούνται εδώ και αρκετές ημέρες στους... ρυθμούς του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως έχει γράψει το iefimerida εδώ και μερικές εβδομάδες, ετοιμάζει κίνηση διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και κάθοδο στις εκλογές με νέο δικό του κόμμα.

Η τελευταία εξέλιξη είναι το νέο αδιέξοδο στη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνέδριο του κόμματος σε χρόνο μετά τις εκλογές και οδεύει ολοταχώς για την ίδρυση νέου κόμματος.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη δεχτεί σφοδρή κριτική από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος για τις κινήσεις του με τελευταίο «καρφί» από την Φώφη Γεννηματά η οποία έστειλε το μήνυμα πως «Κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».

Οι εξελίξεις στην Αριστερά και το μετέωρο βήμα του Φώτη Κουβέλη


Στην... αριστερή πλευρά της «πολιτικής ευθείας» οι διεργασίες για συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζουν το καθοριστικό ραντεβού μετά την τρίτη ψηφοφορία, αλλά πριν από το τέλος του 2014.

Παρά τις όποιες διαψεύσεις και διευκρινιστικές δηλώσεις, η φημολογία για συνεργασία η οποία μπορεί να φθάσει έως την αναστολή λειτουργίας του κόμματος και κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πιο πειστικά συμπεράσματα θα βγουν μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη, την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στην Αγ. Κωνσταντίνου το σκηνικό παραμένει εκρηκτικό. Το κόμμα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς, έχει μείνει μόλις με 9 βουλευτές (σ.σ. σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκε η Νίκη Φούντα), ενώ υπάρχουν ήδη σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενοι συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι καλεί ανεξάρτητους

Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις βουλευτικές κάλπες και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο συγκεντρώνει αρκετά υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Σπύρος Λυκούδης (ανακοινώνουν αύριο τη συνεργασία τους) και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ, δεν αποκλείεται σε αυτό να ενταχθεί και η Κατερίνα Μάρκου, αλλά ίσως και άλλοι ανεξάρτητοι.

Τριγμοί στους ΑΝΕΛ – Ακόμη και η Χρυσή Αυγή σε... ανακατατάξεις

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις, καθώς, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται να βγαίνουν «τραυματισμένοι» μετά τη διπλή απότομη προσγείωση στις υποθέσεις Ξουλίδου και Χαϊκάλη. Αλλωστε το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει και αυτό χάσει μεγάλο μέρος από την κοινοβουλευτική του δύναμη τα τελευταία δύο χρόνια και σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών παραμένει άγνωστο πόσοι θα επιθυμούν να βρεθούν ξανά υποψήφιοι με το κόμμα.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως οι... ανακατατάξεις αγγίζουν ακόμη και το ακροδεξιό μπλοκ της Χρυσής Αυγής, καθώς, οι δύο πρώην βουλευτές της (Μπούκουρας-Αλεξόπουλος) ψήφισαν, σήμερα, «ναι» στον Σταύρο Δήμα, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Αλλωστε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και ένα ακραίο σενάριο (το πιο ακραίο) σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή ενδεχομένως να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για «να μην εκλεγούν οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα μόνα κόμματα που, στην παρούσα φάση, παραμένουν «ανεπηρέαστα» από αυτή την κινητικότητα είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.

Στο στρατόπεδο της Συγγρού, πάντως, εκείνο που ίσως φέρει εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: