Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Αλέξη πέτα τη «γιαγιά» από το τραίνο…

Η ελληνική αριστερά είναι αναλφάβητη οικονομικά.

Ακόμη και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου νομίζουν πως οι αγορές δεν τους αφορούν, 

ούτε ως αντιπολίτευση, 

ούτε πολύ περισσότερο ως κυβέρνηση.

Πιστεύουν ότι η πτώση στο χρηματιστήριο που οδήγησε στον πανικό των απωλειών πάνω από 21% σε τρεις μέρες δεν τους «αγγίζει». 
Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουν να μιλάνε περί...
επίθεσης του χρηματιστικού κεφαλαίου, με λεξιλόγιο του εγχειριδίου «το Αλφάβητο του Κομμουνισμού» του Νικολάι Μπουχάριν, σαν κνίτες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης.
Αφελώς δρομολογούν στα κομματικά «παπαγαλάκια» να διατυπώνουν δημόσια το ερώτημα: «...και σε τι αφορά τον άνεργο ή το μικρό επαγγελματία η πτώση του χρηματιστηρίου;»
Όλους τους αφορά η πτώση του χρηματιστηρίου. 
Το χρηματιστήριο είναι το πιο ευαίσθητο βαρόμετρο της οικονομίας. 
Το αμέσως επόμενο είναι τα ομόλογα και ακολουθούν οι καταθέσεις, τα ακίνητα και τα ράφια...
Όταν πριν το 2010 στην Ελλάδα η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 10% τα χαμηλότερα επίπεδα του χρηματιστηρίου ήταν πάνω από τις 2.000 μονάδες κατά μέσο όρο δεκαετίας, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν κάτω από 2%, οι καταθέσεις στις τράπεζες ξεπερνούσαν τα 200 δισ. Ευρώ και τα ακίνητα είχαν διπλάσιες τουλάχιστον τιμές από σήμερα.
Όταν το χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες για περισσότερο από 6 μήνες η ανεργία εκτινάχθηκε κοντά στο 30%, τα επιτόκια στο «Θεό», τα ακίνητα έχασαν την αξία τους και όσοι τα έχουν βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας από την αδυναμία καταβολής των φόρων.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι που σας προτρέπουν να απειλείτε τις αγορές με «νταούλια» και «ζουρνάδες» σας κάνουν ζημιά κ. Τσίπρα. 
Επιπλέον κάνουν ζημιά και στην οικονομία. 
Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσες θέσεις εργασίας θα στοιχίσουν σε 6 μήνες: η επίσκεψη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στο Λονδίνο προκειμένου να κοινοποιήσουν τις ασυναρτησίες που εκλαμβάνουν σαν ρεαλιστικό πρόγραμμα, τα περί ανασύστασης της κρατικής Ολυμπιακής και τα άλλα «μυθικά» της υποτιθέμενης ρεαλιστικής στροφής. 
Λες στο 1,5 εκατ. των ανέργων δεν έχει συμβάλει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις η δια βίου συντήρηση των πελατών της παλιάς Ολυμπιακής από τον κρατικό κορβανά, κατάσταση που συνεπάγεται υψηλούς φόρους, η αδυναμία καταβολής των οποίων οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας.

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: