Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Παίζουν με τις πρόωρες εκλογές

Παίζουν με τις πρόωρες εκλογές
  1. Ο Βενιζέλος σπέρνει σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
  2. Αφησε αιχμές για βούληση του ελληνικού λαού απέναντι στην Τρόικα
  3. Τα ίδια λένε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  4. Ο Σαμαράς σε ρόλο καλού: Εγώ εκλογές δεν έχω
  5. Παιχνίδια με την αστάθεια ή εκβιασμός στους δανειστές;

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες για εθνικές εκλογές, ωστόσο το πολιτικό κλίμα φαίνεται πως...
είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο.
Μεγάλο θόρυβο προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την Ελβετία, περί στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό. Βέβαια, από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές, αλλά πως το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να οδηγηθούμε σε κάλπες, αν διαπιστωθεί αδυναμία συγκέντρωσης των 180.

Ακόμα και ο βουλευτής της Ν.Δ. και εισηγητής του Προϋπολογισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφερόμενος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, είπε «ας πάρει και ο ελληνικός λαός τις ευθύνες του», τονίζοντας πάντως πως τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σαμαράς: Εγώ εκλογές δεν έχω

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες.

«Ποιες εκλογές; Εχετε μήπως εσείς συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ή θα διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών.

Βενιζέλος: Ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Βασιλεία της Ελβετίας όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε: «Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση που προτείνει πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό όχι την Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις».

Και συνέχισε: «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή, σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Την ίδια ώρα, πάντως, από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διευκρινίσουν πως ο κ. Βενιζέλος δεν μίλησε για πρόωρες κάλπες αλλά για ενδεχόμενη επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα στον Ιανουάριο και όχι εντός του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega και αναφερόμενος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, το επόμενο βήμα είναι να πάμε σε εκλογές τον Ιούλιο.

Λυκουρέντζος: Κάλπες για να πάρει ο λαός τις ευθύνες του

«Η κυβέρνηση έχει πολλές δυνατότητες, έχει επιλογές, δεν στερείται επιλογών, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης η οποία γίνεται τον πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός. Εχει πολλές επιλογές, ακόμα και της προσφυγής στο εκλογικό σώμα. Και να θέσει την πραγματικότητα ως έχει. Και να πει: “Εγώ πάλεψα και διεκδίκησα αυτά”. Ας πάρει και ο ελληνικός λαός τις ευθύνες του». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής του Προϋπολογισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στον Real FΜ.

Στην επισήμανση ότι αποτελεί πλέον κοινό τόπο πολλών υπουργών και στελεχών να οδηγηθούμε τον Ιανουάριο σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αν αυτός δεν βρεθεί σε εθνικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Θα ήθελα να μη συνδέεται το ένα με το άλλο. Γιατί έχω -και θα με έχετε ακούσει και άλλες φορές- μια σκληρή θέση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελεί αντικείμενο, υπόθεση διαίρεσης».

Και σημείωσε: «Τι έχει να κερδίσει κανείς επισπεύδοντας τις εκλογές; Εγώ λέω ότι το θέμα των εκλογών, επειδή επιτρέπει το Σύνταγμα την εκλογή για μείζονα εθνικό λόγο, έχει τη δυνατότητα και αυτό να το κάνει. Αλλά, αφού έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες, όλες τις άλλες επιλογές που είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν γνωρίζω τι γίνεται στο εσωτερικό αυτής της συζήτησης, των μερών που συζητούν και διαπραγματεύονται. Αλλά με ρωτήσατε αν υπάρχουν επιλογές και σας είπα ότι βεβαίως έχει επιλογές, πάρα πολλές».

Βασίλης Πούλος

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: