Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Λαπαβίτσας: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτό εντός του ευρώ»

«Αυτό που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να αλλάξει την Ελλάδα, την κοινωνία και ολόκληρη την Ευρώπη αλλά χωρίς τη διάθεση για σύγκρουση και χωρίς να έχει πρόταση και σχέδιο για έξοδο απ’ το ευρώ, δεν πρόκειται να πετύχει»,εκτιμά ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας...

Και ανέφερε το εξής παράδειγμα: “Η Ελλάδα του χρόνου, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα έχει χρηματοδοτικό κενό 12,5 δισ ευρώ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα όμως θα υπάρξει κενό. Εάν λοιπόν του χρόνου δεν έχουμε τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ το κενό θα εκτοξευθεί και θα φθάσει περίπου στα 20 δισ ευρώ. Και οι μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων ξεκινούν Ιούλιο και Αύγουστο.
Ρωτώ λοιπόν εάν πάμε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη και τελικά δεν μας δώσουν τα λεφτά πώς θα καλύψουμε το κενό; Απ’ τις αγορές θα είμαστε αποκλεισμένοι, γιατί ένα πρόγραμμα σαν του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην αρχή απέναντι του τις αγορές, τί θα κάνουμε;
Επίσης το πλαίσιο της νομισματική Ένωσης θα σταθεί απέναντι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αν και είναι σωστό κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτό της Ευρωζώνης. Άρα το ζήτημα είτε θα λυθεί με σύγκρουση είτε με υπαναχώρηση.
“Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι γίνεται και ότι μπορεί να πείσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι δεν γίνεται. Κοντός ψαλμός να δοκιμαστεί στην πράξη”, δήλωσε στο Σκάι.
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα δεν νοείται διαπραγμάτευση χωρίς να περιέχει δράσεις του στυλ “έτσι θα κάνω εγώ και αν σου αρέσει…”. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά “χωρίς μία τέτοια προσέγγιση είναι δεδομένο ότι δεν θα πάρουμε τίποτα”
Όπως σημειώνει ο ίδιος ταχύρυθμη ανάπτυξη με τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται εντός του ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξει.
Όπως τόνισε η χώρα έχει καταστραφεί απ’ το ευρώ όμως η καμπάνια υπέρ του κοινού νομίσματος είναι τέτοια που ακόμα και τώρα η πλειοψηφία δηλώνει ότι το θέλει. “Μας έχουν πιάσει ομήρους και μας έχουν μάθει να τους αγαπάμε.
Μας κρατούν αιχμάλωτους στην Ευρωζώνη και είμαστε ερωτευμένοι μαζί τους. Λένε διαρκώς ότι θα καταστραφούμε εάν βγούμε απ’ την ζώνη του ευρώ. Μα καταστραφήκαμε….”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαπαβίτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο “πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι το ευρώ αποδείχθηκε καταστροφικό. Τότε να κάτσουμε σαν κοινωνία και Έθνος να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην περιδίνηση των τελευταίων 4 ετών και να λέμε απλά “ναι στο ευρώ”.
Όπως σημειώνει “το κόστος δεν θα ήταν μικρό, αλλά ένα Εθνος που καταλαβαίνει την ασφυξία στην οποία υπόκειται πρέπει να σκεφτεί έναν τρόπο πώς θα το αλλάξει αυτό. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως είμαστε καταδικασμένοι επειδή οι ίδιοι δεν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες. Δυστυχώς με 2,5% ανάπτυξη το χρόνο αυτή η χώρα δεν μπορεί να επανέλθει…”

Δεν υπάρχουν σχόλια: