Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφοφορία Νο 2: οι αισιόδοξοι περιμένουν 165-170 “ναι”

Για να μην ξαναβρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών από τη σημερινή, δεύτερη, ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. θα ξεκινήσει στις 12.00).

Στα 160 «ναι» τους πρώτου γύρου προσθέτει μόλις 5-6 επιπλέον, ώστε εάν φτάσει στον ψυχολογικής σημασίας αριθμό 170 να το εμφανίσει ως ευχάριστη έκπληξη που θα προσδώσει δυναμική στην προσπάθεια.
Ακόμη κι αυτό να συμβεί όμως, οι δέκα θετικές ψήφοι που...
υπολείπονται για την προεδρική πλειοψηφία των 180 στην τρίτη ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, δεν βρίσκονται.
Για σήμερα τουλάχιστον οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (λένε ότι) θα επιμείνουν στο «παρών», παρότι τουλάχιστον τρεις (Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρας, Νίκος Τσούκαλης) είδαν θετικά το «άνοιγμα» που επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή.
Επιπλέον, το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε από την υπόθεση Χαϊκάλη-Αποστολόπουλου (παρότι η υπόθεση μπήκε χθες στο αρχείο) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα «ναι» από τα αρχικώς αναμενόμενα.

«Ετοιμη να απολογηθώ»
Από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων, τέσσερις τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Η (πρώην ΝΔ) Μίκα Ιατρίδη, δήλωσε: «αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της απόφασης μου και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Έχω απολογηθεί ήδη στον εαυτό μου και είμαι έτοιμη να απολογηθώ και στους συμπατριώτες μου”.

Η ίδια δήλωνε πριν από την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία προτίμησε το “παρών”, είχε δηλώσει: “έχω αποφασίσει τι θα κάνω στην ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης και θα τηρήσω την ίδια στάση και στις τρεις ψηφοφορίες»...

Υπέρ θα ψηφίσουν οι Βασίλης Οικονόμου (πρώην ΔΗΜΑΡ) και Γιάννης Κουράκος (πρώην ΑΝΕΛ), ενώ στους «ναι» υπολογίζει η κυβέρνηση τους Κώστα Γιοβανόπουλο και Παναγιώτη Μελά (πρώην ΑΝΕΛ), Γιώργο Κασαπίδη (πρώην ΝΔ) και τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Επιασε δουλειά ο «γαλάζιος» εκλογικός μηχανισμός

Κι ενώ επισήμως η ΝΔ αισιοδοξεί ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, ανεπισήμως έχει στηθεί εκλογικός μηχανισμός στη Συγγρού που δουλεύει ...στο φουλ.

Από τη μια, η επιτροπή οργανωτικών στελεχών που έχει συσταθεί υπό τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο καταρτίζει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων.

Από την άλλη, το επικοινωνιακό team φτιάχνει τα πρώτα διαφημιστικά σκαριφήματα και κλείνει ραντεβού με τις διαφημιστικές εταιρίες.

Στόχος; Το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, 29 Δεκεμβρίου, να «πέσουν» τα πρώτα σλόγκαν στο Διαδίκτυο , μέχρι να προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές – «εντός δεκαημέρου» όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σε δεύτερο επίπεδο πάντως, οι διαρροές για την εν λόγω προετοιμασία δεν αποκλείεται να γίνονται (και) για να σταθμίσουν τη στάση τους οι βουλευτές που κατά βάθος δεν θέλουν εκλογές διότι ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν.


Της Μαρίνας Μάνη 
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: