Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί φοβάται και ξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους 180…

Το κλίμα των τελευταίων ημερών, αφήνει ανοικτό –περισσότερο από πριν- το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν τελικά οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η εκκρεμότητα αυτή της προεδρικής εκλογής, μεγιστοποίησε (αν δεν αποτέλεσε και τον πυρήνα) της πολιτικής αβεβαιότητας που ασφαλώς επηρεάζει την στάση των δανειστών εταίρων μας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, που έχει εκ των πραγμάτων φορτισθεί από τις άφρονες κινήσεις της κυβέρνησης να…
προαναγγείλει την έξοδο από τα μνημόνια και το «φτύσιμο» στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τους μη ρεαλιστικούς παλληκαρισμούς της αντιπολίτευσης περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, «ότι κι’ αν γίνει…».
Η λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο προεδρικής πλειοψηφίας στην Βουλή, οι εντεινόμενες βολές για «αποστασία» όποιων από τα άλλα κόμματα (και τους ανεξάρτητους) συμβάλλουν στην εξασφάλιση των 180 ψήφων, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν αποτελούν εμμονή στην αρχική θέση του κόμματος στην με κάθε κόστος και θυσία προσφυγή σε πρόωρες κάλπες (για να μην χάσει το momentum των δημοσκοπήσεων…), η αν αποτελεί αναγκαστική τακτική κίνηση για να μην υποχρεωθεί (και χρεωθεί) σε μια στρατηγική ήττα των μαξιμαλιστικών του στόχων.

Να μην ξεχνάμε, ότι την πολιτική αγυρτεία των «κουμπαράδων», της αποστασίας και του χρηματισμού, με… εκατομμύρια, βουλευτών για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180, την ξεκίνησε και πάντως την προώθησε ως ένθερμος χορηγός επικοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Γνώριζε η αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι σχετικές άνευ στοιχείων κατηγορίες, θα φόρτιζαν πολιτικά το κλίμα και θα προκαλούσαν ανησυχία και αισθήματα ανασφάλειας στους εταίρους δανειστές μας, που λογικό θα ήταν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ελλάδα-την οποία βλέπουν ως συνολική εθνική οντότητα και όχι με τα γαλαζοπράσινα ή κοκκινορόζ σκουφιά με τα οποία την προσδιορίζουμε εμείς. Και αυτή η σκλήρυνση της στάσης τους, ήταν αναμενόμενη, σε συνδυασμό με τις δικές μας ολιγωρίες και κουτοπονηριές ως προς τα συμπεφωνημένα –δικαίως η αδίκως- μαζί τους…

Η κορύφωση της κρίσης των τελευταίων ημερών, λόγω (υπερβολικής, οπωσδήποτε) εμμονής των εταίρων δανειστών μας ,εξ αιτίας της πολιτικής αβεβαιότητος, στις διαρκώς και αυξανόμενες απαιτήσεις τους, εκ των πραγμάτων φέρνει σε κρίση την κυβέρνηση, και εξ αντιδιαστολής «επιβραβεύει» την αξιωματική αντιπολίτευση που –παρά τις μικροπολιτικής ψηφοθηρικής σκοπιμότητες στροφές επί το ρεαλιστικότερο- έχει να προβάλλει και να εκμεταλλευθεί τα περί αναλγησίας και δογματισμού των δανειστών μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εγκλωβισμένος στην στρατηγική επιλογή του της όξυνσης και της με κάθε μέσο ρήξης του με την κυβέρνηση σ’ ότι αφορά την προεδρική εκλογή και την όποια (γιατί, τίποτε δεν είναι απολύτως βέβαιο…) εκτόνωση θα φέρει η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση σωστά εκτιμά ότι η αδιαλλαξία και η σκλήρυνση της στάσης των εταίρων μας, δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανότατο διάδοχό της. Και με τις –συχνά αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές- κινήσεις της, επιχειρεί απεγνωσμένα τις ευθύνες για το όποια δυσμενή κατάληξη με τους δανειστές, να τις χρεωθεί η κυβέρνηση. Για να έρθει αυτή, στην συνέχεια, ως «σωτήρας» και καταλύτης εξελίξεων… Έστω επί ερειπίων.

Δεν είναι και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι, λόγω δογματισμού και εμμονών των εταίρων μας, σίγουρο αν τυχόν προεδρική εκλογή και απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην δύσκολη κατάσταση που σήμερα έχει ν’ αντιμετωπίσει η χώρα. Μπορεί να έχει, μπορεί και όχι. Ως σχετικά βέβαιη, όμως, μπορεί να διατυπωθεί η εκτίμηση πως αν τελικά εξευρεθούν οι επίμαχες 180 ψήφοι και ως εκ τούτου ανατραπεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για πάση θυσία και με κάθε κόστος πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας και η περί αυτόν ηγετική ομάδα, θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τον… παθών τους τον τάραχο από την αδιάλλακτη ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, σε μιαν εξέλιξη που δεν είναι καθόλου σαφές τι επιπτώσεις θα έχει στο (έτσι κι’ αλλιώς συγκυριακό, λόγω οργής και απογοήτευσης από την κυβέρνηση) τμήμα του εκλογικού σώματος, που σήμερα στις δημοσκοπήσεις δηλώνει πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ…

Θάνος Οικονομόπουλος
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: