Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αναζητώντας 12 βουλευτές

Φωτογραφια: SOOC
  • Σε αδιέξοδο η προεδρική εκλογή
  • «Φλερτ» σε ανεξάρτητους βουλευτές για να ψηφίσουν
  • Αναμένεται νέο δραματικό διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά
  • Οι εκπλήξεις και τα «ναι» της τελευταίας στιγμής
  • Αποκλείστηκαν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής
  • Όλοι ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές

Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν ως την προσεχή κρίσιμη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, για την... τρίτη και τελευταία ψηφοφορία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας.
Ελπίζουν σε θετικές εκπλήξεις
Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως 12 ψήφους για να προσεγγίσει τον αριθμό 180 που απαιτούνται για την εκλογή, αλλά το εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το iefimerida δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ εκπλήξεων την προσεχή Δευτέρα και οι 12 ψήφοι να συγκεντρωθούν. Ανθρωποι από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αναγνώριζαν ότι καταβάλλεται παρασκηνιακή προσπάθεια για να μεταπειστούν ανεξάρτητοι βουλευτές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες.
Με βασικότερο επιχείρημα τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς και το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να μεταπείσουν τους πιο δύσπιστους βουλευτές, που δεν έχουν ψηφίσει ακόμη υπέρ του Σταύρου Δήμα με στόχο να συμπληρωθεί ο “μαγικός” αριθμός των 180 ψήφων.
Ετοιμάζει διάγγελμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται να προχωρήσει ο κ. Σαμαράς και σε δεύτερη παρέμβαση για να υπογραμμίσει μέσω διαγγέλματος τη σημασία της ψήφου των βουλευτών και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Ωστόσο παρά τις προσπάθειες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρωθούν 174 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σίγουροι πως την Δευτέρα η Βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα πάει σε εκλογές μιας και οι “δεξαμενές” από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται πως θα έχουν διαρροές.
Ποιοί μπορούν να ψηφίσουν ναι
Από τους εναπομείναντες 12 σε σύνολο 25 που παραμένουν στο «παρών», η κυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους.
Εκτός από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων θα πρέπει να «σπάσουν» και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους, οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».
Πάντως, ήδη η προχθεσινή συνέντευξη (στο Βήμα fm) του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ ότι σκέπτεται να ψηφίσει θετικά θεωρήθηκε από τη ΝΔ ως σήμα, αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, μίλησε Χριστουγεννιάτικα για «μπετόν αρμέ» κοινοβουλευτική ομάδα και για βουλευτές που έχουν ονοματεπώνυμο και διευθύνσεις.
Ολα θα κριθούν τη Δευτέρα

Η εκτίμηση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα κριθούν κυριολεκτικά μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. Τότε ευελπιστούν να αλλάξουν στάση, εάν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν ακόμα να εκτεθούν.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν σενάρια για την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα είναι αυτή η πρωτοβουλία και δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου που ετοιμάζεται να κάνει νέο κόμμα για μια νέα έκκληση για ενότητα της παράταξης.
Ο κ. Δήμας που είχε το τελευταίο τριήμερο πολλές τηλεφωνικές επαφές με κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς βουλευτές, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα και η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της προσεχούς Δευτέρας.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: