Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ σε σταυροδρόμι: Τρόικα, εκλογές και... ατυχείς δηλώσεις δημιουργούν πονοκέφαλο

ΣΥΡΙΖΑ σε σταυροδρόμι: Τρόικα, εκλογές και... ατυχείς δηλώσεις δημιουργούν πονοκέφαλο
  • Ανοιχτά μέτωπα και διλήμματα για τον Αλέξη Τσίπρα
  • Τρόικα, εκλογές και «ατυχείς δηλώσεις» δημιουργούν πονοκέφαλο
  • Σταθάκης, Κοντονής συμπλήρωσαν το... καρέ
  • Επιχείρηση συσπείρωσης στην Κουμουνδούρου μετά από μια «καυτή» εβδομάδα
  • Πως απαντάει ο πρόεδρος του κόμματος

Σε ένα περίεργο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά και η Κουμουνδούρου θα πρέπει να τα διαχειριστεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβερνητική προοπτική ολοένα και πλησιάζει.
Οι ασφυκτικές πιέσεις πότε από την Τρόικα και πότε από τους θεσμικούς τους «προϊσταμένους» φαίνεται πως στέλνουν μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, την ίδια στιγμή, το επιτελείο του προσπαθεί να βρει την κατάλληλη «φόρμουλα» για να πάει η χώρα στις κάλπες και να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, και με αφορμή, τα προαναφερθέντα ζητήματα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν απόψεις και προβαίνουν σε δηλώσεις («ατυχείς χαρακτηρίζονται από πηγές της Κουμουνδούρου) που δημιουργούν επιπλέον πονοκέφαλο στον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Σταθάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο... Κοντονής

Τελευταίο «χτύπημα» στον στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα ήταν οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ότι η λύση στο αδιέξοδο θα μπορούσε να δοθεί εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει να «δώσει» ημερομηνία για πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, ο βουλευτής του κόμματος, με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις, προέβη σε διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι εννοούσε πως είναι αναγκαίο να συναινέσει η κυβέρνηση στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη, αλλά η βόμβα είχε ήδη πέσει.

Λίγη ώρα αργότερα και ο Σταύρος Κοντονής τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα για να προβεί σε «διορθώσεις» αμέσως μετά.

«Εμείς είπαμε ότι αν επείγει τόσο πολύ να βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας ας βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά να ξέρουμε ότι το Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο βουλευτής για να διευκρινίσει (και αυτός) λίγο αργότερα πως δεν διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή.

Η συνάντηση που δεν θα γίνει, ο Μητρόπουλος και ο Δραγασάκης

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες οι δηλώσεις Μητρόπουλου και Δραγασάκη, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονταν πως οι Κουμουνδούρου έχει λάβει το μήνυμα από τους δανειστές (σ.σ. οι ασφυκτικές πιέσεις και η αδιάλλακτη στάση θα μπορούσαν να συνεχιστούν και στην επόμενη κυβέρνηση), φροντίζοντας, παράλληλα, να χαμηλώνουν τον πήχη αναφορικά με την ελευθερία χειρισμών που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ενδιάμεσο, άλλωστε, έγινε πολύς λόγος για μια συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδίδονται σε μια σειρά ανακοινώσεων, δηλώσεων και διαρροών, που, τελικά, δεν ωφέλησε κανέναν, ούτε καν επικοινωνιακά.

Στον απόηχο αυτής της «πρότασης» που έγινε κόντρα η αντιπολίτευση, δια στόματος Παπαδημούλη, έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία του, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για... εθνικά θέματα.

Από την άλλη πλευρά, στην... εσωκομματική εξίσωση, πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψιν οι αντιδράσεις από τις πιο αριστερές πλευρές του κόμματος, όπως η Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς, οι εντάσεις και οι διαφωνίες είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας.

Πως απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε όλα αυτά τα ζητήματα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρούν να απαντήσουν με αποφασιστικότητα είτε διαμηνύοντας την «μη συμμόρφωση του κόμματος» σε μνημονιακές πρακτικές είτε προβάλλοντας μια πιο συμπαγή εικόνα από το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου.

Αλλωστε το... συμπέρασμα από την Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης είναι πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγκλωβιστεί στο Μνημόνιο» και πως η κύρια προτεραιότητα του κόμματος είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το συντομότερο δυνατό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει και αυτή το μήνυμα από το εξωτερικό και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί της «συναίνεσης» ακόμη πιο έντονα. Το υπαινίχθηκε προ ημερών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ, ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε σήμερα λόγο για μεταβολή πολιτικής και ρητορικής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Και την ίδια στιγμή ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ καθιστούν σαφές πως ο χρόνος είναι αμείλικτος και πως τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά, μάλλον, για όλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: