Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Παίρνουν πάνω τους οι Τράπεζες κόκκινα δάνεια -πλειστηριασμούς για να βγάλουν την κυβέρνηση από το αδιέξοδο με την τρόικα

trapezites-samaras-venizelos

Εγγυητές οι 4 συστημικές Τράπαεζες για την διευθέτηση "κόκκινων" δανείων και πλειστηριασμών. "Είμαστε έτοιμοι" δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας

μετά τη συνάντηση με Σαμαρά-Βενιζέλο.
Μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της εφαρμογής της συμφωνίας για την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας από 1/1/2015 το “plan B” φαίνεται ότι το κρατούσαν οι τραπεζίτες...
Και αυτό δεν ήταν άλλο από την πρωτοβουλία των 4 συστημικών τραπεζών να εγγυηθούν οι ίδιες τη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων σε ότι έχει να κάνει με τους μικροδανειολήπτες και της μη εφαρμογής του μνημονιακού νόμου για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 για τις μικρές ιδιοκτησίες.
Έτσι, μετά τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των 4 συστημικών Τραπεζών με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Τράπεζες, μέσω του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, δήλωσαν έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.
Ο Μ.Σάλλας εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αναπτυξιακά την οικονομία, επεσήμανε πάντως ότι δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια.
Ο κ. Σάλλας ανέφερε ακόμη πως στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress tests των Τραπεζών, επισημαίνοντας πως «ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη» και πως «ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας».
Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς Εθνική Τράπεζα, Χρήστος Μεγάλου Eurobank.
Πηγή: naftemporiki.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: