Η κακή χημεία μεταξύ των δύο ηγετών άρχισε να φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού όταν ο Καραμανλής πήρε όπλα για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την Γαλλία. Όπως γράφει στο βιβλίο του ο Μανώλης Κοττάκης: 
"Στην πιάτσα των εξοπλισμών όμως τα νέα δεν μένουν μυστικά για πολύ καιρό. Αργά η γρήγορα, μαθαίνονται! Κάποια στιγμή το πληροφορήθηκε και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έσπευσε να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για να μάθει τι γίνετε με τη δικής της παραγγελία:"Είναι αλήθεια" τον ρώτησε"Το ένα δεν αναιρεί το άλλο! Εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ναι, θα πάρουμε και από τα δικά σας".Τελικώς οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επέτρεψαν ποτέ την προμήθεια νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που έκανε την Μέρκελ έξαλλη το 2009. Αλλά και οι προσφορές που μας έδωσαν οι Γάλλοι για την απόσυρση των Mirage δεν κρίθηκαν δελεαστικές, γι αυτό και η προμήθεια δεν προχώρησε. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη στιγμή, παραμονές της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το "νταραβέρι" μαζί τους ήταν χρήσιμο".
Ο Καραμανλής χρειάστηκε να έχει την στήριξη της Μέρκελ και μίλησαν στο τηλέφωνο: 
"Ωστόσο, χρειάστηκε ένας ακόμη τηλεφωνικός γύρος Καραμανλή- Μέρκελ ώστε να μην έχει την Ανατολικογερμανίδα ηγέτιδα απέναντι στο Βουκουρέστι. Τρεις μέρες πριν από τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε ξανά στον πρωθυπουργό, με ένα απροσδόκητο αίτημα:"Να μην προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων! "Υιοθετείτε τα αντίθετα επιχειρημάτα από εκείνα που χρησιμοποιήσατε για να μπει η Κύπρος στην Ε.Ε. Ενώ για την Κύπρο, η μη λύση δεν εμπόδισε την ένταξη, τώρα για τα Σκόπια μας λέμε "μη λύση/μη ένταξη"!."Λέτε ανακρίβειες"! της απάντησε οργισμένος ο Καραμανλής και της εξήγησε με παραδείγματα πόσο διαφορετικές είναι οι δύο περιπτώσεις. Ήταν αρκετά για να μη στοιχιστούν οι Γερμανοί πίσω από τα Σκόπια στη σύνοδο. Έμειναν στη ζώνη της ουδετερότητας, επειδεικνύοντας "κατανόηση". Ίσως, η σωστότερη λέξη είναι η "ανοχή". Η μετάθεση των υποσχέσεων του Καραμανλή για τα Eurofighter προκαλούσε τη Μέρκελ απίστευτο εκνευρισμό, γιατί οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων που μετείχαν στην συμπαραγωγή των μαχητικών είναι υποστηρικτές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU. Και εξετίθετο. Δεν μπορούσε όμως να τραβήξει το σχοινί"
ΑΞΙΖΕΙ: Η πληροφορία μάλιστα του parapolitika.gr για το επεισόδιο αυτό, που δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, είναι πως τότε στο τηλέφωνο η κυρία Μέρκελ είχε επιτεθεί σφοδρά στον Καραμανλή και η συζήτηση δεν ήταν καθόλου σε ήρεμο κλίμα. Και αυτό γιατί όταν σήκωσε τους τόνους η γερμανίδα καγκελάριος, ο τότε πρωθυπουργός της απάντησε επίσης με - πολύ- βαριές κουβέντες...