Ηταν Μάρτιος του 2013 όταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Παπαστάμκος, προήδρευε της συζήτησης σχετικά με μια κρίσιμη ψηφοφορία που θα ακολουθούσε. Ξαφνικά, κατά τις 2.30 το μεσημέρι, ο ευρωβουλευτής ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση λόγωξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε. Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα αφότου σηκώθηκε από τη θέση του και ο κ. Παπαστάμκος έπεσε λιπόθυμος στο πάτωμα. Κοντά του έσπευσαν οι συνάδελφοί του, ωστόσο δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν. Πενήντα πέντε λεπτά αργότερα, βρέθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε από όλους να προσευχηθούν και ανακοίνωσε την κρισιμότητα της κατάστασης του Ελληνα πολιτικού.
Οι ώρες που ακολούθησαν έμοιαζαν με θρίλερ. Μέσω της πρεσβείας ειδοποιήθηκε η οικογένεια του κ. Παπαστάμκου και από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο γολγοθάς. Ο κ. Παπαστάμκος βρέθηκε στην εντατική με σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο και η σύζυγός του κλήθηκε να αποφασίσει αν θα εγχειριστεί ή όχι. Οι πιθανότητές του να ζήσει θεωρούνταν μηδαμινές από τους γιατρούς και η αγωνία κορυφωνόταν όσο περνούσαν οι ώρες, αφού το επικρατέστερο σενάριο, με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις, ήταν ότι το μοιραίο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί.
ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ. Τελικά, ο άλλοτε υφυπουργός των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πανεπιστημιακός διέψευσε τους γιατρούς.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες, αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο στενός οικογενειακός κύκλος του κ. Παπαστάμκου έκανε λόγο για θαύμα, αφού οι γιατροί είχαν πει πως ο εγκέφαλός του είχε σχεδόν διαλυθεί. «Εμοιαζε με ζελέ που του είχαν ρίξει καυτό νερό. Ηταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συνερχόταν. Οσοι βρεθήκαμε κοντά του τον τελευταίο καιρό είδαμε πώς είναι να ξαναγεννιέται ο εγκέφαλος», λέει στενός του συνεργάτης.
Την επέμβαση ακολούθησαν εντατικές θεραπείες αποκατάστασης στο εξωτερικό. Ο κ. Παπαστάμκος ξεκινούσε από την αρχή. Ο εγκέφαλός του έπρεπε να ξαναγεννηθεί και δίπλα του σε όλη αυτή τη διαδρομή, ακούραστος συνοδοιπόρος, έστεκε και στέκει η σύζυγός του, Ρένα, με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους. Μόνη της σε μια ξένη χώρα, η κυρία Παπαστάμκου βρήκε το κουράγιο να σταθεί στα πόδια της. Μαζί της φυλαχτό είχε την αγάπη των δικών της ανθρώπων. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του συζύγου της τη στήριξαν και ήταν κοντά της.
«Ο κόσμος προσευχήθηκε για εμάς και το ένιωσα. Είδα το θαύμα να συμβαίνει στον σύζυγό μου», λέει συγκινημένη στον κύκλο της και αναθαρρεί, αφού βλέπει πως η υγεία του άντρα που λατρεύει βελτιώνεται.
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, εδώ και μερικούς μήνες (και κατόπιν της επιστροφής του στην Ελλάδα) ο Γιώργος Παπαστάμκος ακολουθεί θεραπεία αποκατάστασης στο ιδιωτικό κέντρο «Φιλοκτήτης», στο Κορωπί, και η κατάστασή του εξελίσσεται θετικά. Πλέον, έχει επικοινωνία με το περιβάλλον, ενώ μπορεί και κινείται. Το καθημερινό του πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει συνεχείς ασκήσεις αποκατάστασης υπό την επίβλεψη μιας έμπειρης ομάδας ειδικών επιστημόνων.
Η ΚΑΡΙΕΡΑ. Φύσει πολιτικό ον, ο Γιώργος Παπαστάμκος έδωσε τα πρώτα του δείγματα γραφής στον πολιτικό στίβο το 1989, οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας. Παρέμεινε στο εγχώριο κοινοβουλευτικό σκηνικό έως το 1996, ενώ το 2004 μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου και παρέμεινε μέχρι τη στιγμή του σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη. Θεωρούνταν μάλιστα ως ένας από τους πλέον δραστήριους και έμπειρους ευρωβουλευτές, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την ανάδειξή του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως γίνεται αντιληπτό, διατηρούσε ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ επί χρόνια είχε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον Μιλτιάδη Εβερτ και τον Κώστα Καραμανλή (σ.σ.: ο οποίος του εμπιστεύθηκε μία εκλόγιμη θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή) όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό του βιογραφικό, ο Γ. Παπαστάμκος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν (1979-1981) και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Είναι καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Της Ανθής Βούλγαρη
εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ