Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Τελευταίες ελπίδες στην επιστήμη - «Ακτινογραφία» στον τύμβο Καστά


* Ετοιμάζουν γεωμαγνητική, γεωφυσική διασκόπηση
* Ο τύμβος είναι τεράστιος, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τάφοι
* Τα δύο σενάρια των αρχαιολόγων
* Ολοκληρώνονται τις επόμενες 10 ημέρες οι ανασκαφές στον ήδη γνωστό τάφο

Μπορεί οι ανασκαφικές εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης να ολοκληρώνονται, εντός του επόμενου δεκαημέρου κατά προσέγγιση, ωστόσο τώρα ξεκινά μια άλλη νέα μεγάλη...
περιπέτεια η οποία ίσως οδηγήσει σε νέα θαμμένα μυστικά. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει η μελέτη του όλου μνημείου, κάνοντας  αρχικά μια «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά.
Στόχος της ακτινογραφίας το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.
Η «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης, μια απόφαση που θα ληφθεί σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων
Πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού για την εργασία αυτή είναι να συνεργαστεί με το ΑΠΘ. Αν χρειαστούν νέες ανασκαφές, τον λόγο θα πρέπει να λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συζητά τις αιτήσεις για συστηματικές ανασκαφές.

Στο λόφο Καστά, πέρα από τον μακεδονικό τάφο που ήδη ανασκάπτεται, έχει βρεθεί στην κορυφή του και ένα νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου και το οποίο είχε εν μέρει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη.

Ψάχνουν τα μυστικά του τάφου

Λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας στον οποίον είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι), ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει και άλλα... μυστικά. 
Είτε μακεδονικούς, είτε άλλους τάφους και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται. 
Αλλοι, πάντως κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι ίσως η αρχική πρόθεση ήταν να γίνουν εκεί και άλλες ταφές, όμως για κάποιους λόγους δεν έγιναν. Αρα, η συγκεκριμένη ταφή ίσως αποδειχθεί η μοναδική.
Σε πρώτη φάση, οι  εργασίες θα συνεχίζονται παράλληλα με τις αποχωματώσεις στο τεχνητό όρυγμα και τις απομακρύνσεις των πωρόλιθων, ώσπου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: