Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η θεωρία του εκλογικού κύκλου στα χρόνια της τρόικας

Τη θεωρία του εκλογικού κύκλου, τη διδάσκουν σε όλα τα πανεπιστήμια που έχουν έστω και περιορισμένη σχέση με την οικονομική επιστήμη. 

Αυτή ορίζει εν πολλοίς ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα μεγέθη της οικονομίας ενώ χαρακτηριστικότερο εύρημα είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων. 

Θα πίστευε κανείς ότι λόγω μνημονίων, επιτήρησης, τρόικας και αγορών, θα ερχόταν η στιγμή που...
ο εκλογικός κύκλος θα έσπαγε επιτέλους έστω και αν αυτό θα αποτελούσε απλώς την εξαίρεση στον κανόνα.

Γράφει: Θάνος Τσίρος

Να όμως που οι κυβερνώντες κάνουν ότι μπορούν για να το επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά. 
Το σύνολο της κυβέρνησης έχει πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι οι 180 βουλευτές που θα εξασφαλίσουν την παράταση του βίου μέχρι –πιθανότατα- το 2016 δεν έχουν βρεθεί και είναι δύσκολο να βρεθούν. 
Έτσι, επιδίδονται σε διάφορα «κόλπα» με στόχο, αν όχι να ικανοποιήσουν –πώς να ικανοποιήσεις όταν έχεις φορτώσει τους πολίτες με τόσους φόρους- τουλάχιστον να μην δυσαρεστήσουν περισσότερα. 
Άλλο τα κόλπα όμως και άλλο οι πολιτικές.

Το ότι μπορεί να μην βεβαιώνονται τα έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ που δεν πληρώθηκε στην ώρα του και μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ δεν είναι πολιτική. 
Είναι κόλπο. Απλώς οι ιδιοκτήτες θα βρουν μπροστά τους την οφειλή λίγο αργότερα. 
Το ότι δεν κυκλοφορεί η εγκύκλιος για το πώς θα γίνει η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα σε είδος δεν είναι πολιτική. 
Και αυτή θα βγει αργότερα. 
Το ότι εξαγγέλλεται πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν λέει κάτι. Ο ιδιοκτήτης θα συνειδητοποιήσει πολύ σύντομα ότι η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται μόνο για όποιον πληρώνει έστω και λίγα. 
Το ότι η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων εξαγγέλλει (λες και η χάραξη της πολιτικής είναι δική της δουλειά) ότι δεν θα κυνηγήσει τους οφειλέτες που χρωστούν μέχρι 300.000 ευρώ, δεν είναι πολιτική. 
Το χρέος τους θα παραμένει εκεί και θα περιμένει τη συγκεκριμένη ή άλλη γραμματέα η οποία απλώς θα εφαρμόσει τον νόμο.

Έστω και έτσι, η θεωρία του εκλογικού κύκλου αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά. 
Τα έσοδα είναι πολύ πιθανό ότι θα πέσουν. 
Το ζήτημα είναι, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: