Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Πώς μπορείς να φιμώσεις έναν δημοσιογράφο;

Μία ατάκα για τον LeBron James ήταν αρκετή για να φτάσει τις σχέσεις του Bill Simmons με το ESPN στα όρια. 
Γιατί το τελευταίο όμως δεν τον απέλυσε;
Το ESPN όχι μόνο λάτρεψε, αλλά αποθέωσε τον τρόπο που λειτουργούσε ο Bill Simmons. Αυτόν που 13 χρόνια αργότερα προσπαθεί να περιορίσει. 
Είναι όμως, κομματάκι απίθανο να τα καταφέρει. Η αλήθεια είναι πως το ESPN ήξερε πολύ καλά τι έπαιρνε το 2001, οπότε προσέγγισε τον Bill Simmons, για να του δώσει αρχικά το ρόλο του guest, με δυο στήλες (των 800 λέξεων) την εβδομάδα: τον τύπο που επειδή δεν έβρισκε πουθενά δουλειά, δημιούργησε blog...
 "για να γράφω ό,τι απολαμβάνουν οι φίλοι μου, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πως οι αθλητικοί συντάκτες λένε ότι δεν νοιάζονται για καμία ομάδα, στο όνομα της δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας".

Παρεμπιπτόντως, αυτό το blog θα ξεκινούσε το 1997 και θα το έβλεπαν αρχικά, οι 100 πιο κοντινοί συγγενείς και φίλοι, στους οποίους το έστελνε με email. Το 1998 θα αποκτούσε το δικό του χώρο... στον κυβερνοχώρο (έως τότε ήταν μόνο στην AOL) και το 2001, οι 100 αναγνώστες θα γίνονταν 10.000, ενώ είχε φτάσει τα 45.000 "χτυπήματα" την ημέρα. Η ουσία δεν είχε αλλάξει: συνέχισε να γράφει ό,τι ήθελε, χωρίς "φίλτρα", χωρίς να δίνει δεκάρα για το αν ήταν political correct.

Με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες (1992) και την έντυπη δημοσιογραφία (1994), αν μη τι άλλο, ήξερε να διατυπώνει σωστά ό,τι ήθελε να πει ή να γράψει. Αυτό που δεν έμαθε ποτέ να κάνει, είναι... βήμα προς τα πίσω. Αυτό που είχαν λατρέψει αρχικά πάνω του οι διοικούντες το ESPN (η δυο στήλες, έγιναν η Page2 στο ESPN the magazine των 1.4 εκάτ. pageviews το 2009, δυο χρόνια νωρίτερα είχε δικό του podcast που το 2009 θα έφτανε τα 25.4 εκάτ. downloads, ενώ τον Ιούνιο του 2011 του έδωσαν διευθυντική θέση στο Grantland, πριν του δώσουν και θέση πανελίστα/σχολιαστή στην εκπομπή NBA Countdown), έγινε... κατάρα που προσπαθούν τώρα να περιορίσουν τα αφεντικά John Skipper και John Wall, αλλά μάταια.
Τρεις εβδομάδες, χωρίς μεροκάματο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ESPN τον είχε τιμωρήσει τρεις εβδομάδες χωρίς μεροκάματα, για σχόλια που έκανε και αφορούσαν τον κομισάριο του NFL, Roger Goodell στο δημοφιλές podcast που διατηρεί στον παγκοσμίου φήμης οργανισμό. Παρένθεση: το ESPN έχει τα δικαιώματα του NFL.Ο Simmons αποκάλεσε τον κομισάριο "ψεύτη" on air, αφού προηγουμένως του άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύτη τον Ray Rice -running back των Baltimore Ravens- και θύμα την αρραβωνιαστικιά του. Το TMZ "ανέβασε" video με τη γροθιά του μεν, στη δε, σε ανελκυστήρα στην Atlantic City και όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε το "αφεντικό" του επαγγελματικού football, σχετικά, εκείνος είπε πως δεν έχει δει το ντοκουμέντο, με την αντίδραση του Simmons να είναι η εξής: "Ψεύδεται. Το λέω ευθαρσώς. Είναι ψεύτης. Βάλτε τον σε ανιχνευτή ψεύδους και θα το δείτε πως λέει ψέματα". Κάπως έτσι, ήλθε η... ποινή αποκλεισμού, διάρκειας τριών εβδομάδων.

 Ενόσω ήταν σε... παύση, "τιτίβισε" κάποιες φωτογραφίες με τον ίδιο πρωταγωνιστή, να παίζει γκολφ και να κάνει μανικιούρ-πεντικιούρ. Το μήνυμα αυτών ήταν ξεκάθαρο. Δεν του καιγόταν καρφάκι. Όταν επέστρεψε, ευχαρίστησε στους αναγνώστες και τους ακροατές του για τη συμπαράσταση που του έδειξαν όσο ήταν μακριά τους, χωρίς ωστόσο, να μπει στη διαδικασία να σχολιάσει αυτό που είχε συμβεί.Ώσπου συνέβη το αναπόφευκτο. Ο Mike Golic, παραγωγός της εκπομπής "Mike & Mike show", στο ραδιόφωνο του ESPN, "έπαιξε" ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο Simmons, ως καλεσμένος του Colin Cowherd, στην ίδια συχνότητα (!) έλεγε ότι "η υπάρχουσα κατάσταση του LeBron James μου θυμίζει λίγο την εποχή που ο Albert Pujols έφυγε από τους Cardinals για τους Angels. Πίστεψαν πως είχαν πάρει τον ίδιο παίκτη με εκείνον που εντυπωσίαζε πριν φορέσει τη φανέλα τους. Αλλά δεν ήταν ο ίδιος. Όποιος νομίζει πως ο James είναι στην ίδια κατάσταση με την τελευταία φορά που έπαιζε στο Cleveland, πλανάται. Δεν διαθέτει τον ίδιο αυθορμητισμό, ενώ δείχνει 10 κιλά πιο αδύνατος. Η γενικότερη δύναμη της δύσης που διέθετε, απλά... δεν είναι εκεί. Και δεν πρόκειται για βεβιασμένο συμπέρασμα. Παρακολουθώ τους Cavs από τα ματς της preaseason και απλά δεν δείχνει ο ίδιος."
 Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Golic είχε απομονώσει λίγα δευτερόλεπτα μιας μεγάλης συζήτησης που είχαν κάνει οι Simmons και Cowherd για το όχι και τόσο καλό ξεκίνημα του King, στους Cavaliers. Για την ιστορία, ο δημοφιλής δημοσιογράφος είχε πει και ότι "είναι ακόμα νωρίς να θεωρήσουμε κάτι ως δεδομένο, για αυτό θα παρακαλέσω τα sports blogs και τους ανθρώπους να μη μου πετάξουν αυτή τη δήλωση στη μούρη". Όχι. Αυτό δεν ακούστηκε ποτέ στην εκπομπή του Golic. Μικρή σημασία είχε, αφού τη δουλειά του την έκανε, με τα "νούμερα" του να εκτοξεύονται όταν σχολίασε "πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα πιο ηλίθια πράγματα που έχω ακούσει, τέσσερα ματς μετά την εκκίνηση της όποιας σεζόν, στο όποιο σπορ. Αυτό έχω να πω για τον Bill Simmons. Άρπαξε έναν τίτλο, κάτι που λατρεύει να κάνει και "έφτιαξε" μια από τις πιο ηλίθιες προτάσεις που έχω ακούσει. Είναι αστείο".

Εξυπακούεται πως ο Simmons ενημερώθηκε (σε μηδενικό χρόνο) και φυσικά κατέθεσε την άποψη του επί του θέματος. Όχι στον ραδιοφωνικό αέρα, αλλά στο Twitter, όπου τον ακολουθούν 3.060.000 άνθρωποι. Κατ' αρχάς, έγραψε πως "αυτό που έγινε σήμερα στο Mike and Mike ήταν ένα απόλυτο σκουπίδι. Θα έλεγα πως έχασα το σεβασμό μου για αυτό το show, αλλά... δεν έτρεφα και κανέναν. Όταν εκπομπή του ESPN Radio παίρνει μέρος συνέντευξης άλλης της ιδίας συχνότητας και μετά να κάνει μαθήματα ηθικής, είναι κάτι το αηδιαστικό. Έχε τα... balls να με πάρεις τηλέφωνο και να συζητήσουμε, την ώρα της εκπομπής σου. Μην επιλέγεις σημεία μιας άλλης συνέντευξης, γιατί χρειάζεσαι τροφή για σχόλια. Είναι αξιολύπητο"! Γλυκούλης; Πάμε παρακάτω.

Το ένοχο παρελθόν
Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα "έβαλε" με ανθρώπους που δουλεύουν στον ίδιο οργανισμό ή ακόμη και τον ίδιο τον οργανισμό. Την άνοιξη του 2008 το δίκτυο είχε ακυρώσει τη μετάδοση συνέντευξης με τον τότε υποψήφιο για την προεδρία, Barak Obama, την τελευταία στιγμή. Επισήμως γιατί το ESPN είχε την τακτική να παίρνει συνεντεύξεις από τους υποψηφίους (ο Πλανητάρχης δεν είχε νικήσει ακόμα τη Hillary Clinton -για το χρίσμα των Δημοκρατικών). Οι καθ' ύλην αρμόδιοι, θύμισαν δε πως το δίκτυο απέφευγε γενικά τις πολιτικές τοποθετήσεις. Μόνο που ο Simmons πάντα έδινε και μια σχετική χροιά στις στήλες του.
Για δύο εβδομάδες δεν εμφανίστηκε λέξη δική του στο δίκτυο και το Deadspin.com τον ρώτησε γιατί... για να αρχίσουν οι χοροί. "Γράφω λιγότερο, γιατί απολαμβάνω να γράφω τη στήλη μου. Πίστευα έχω έλθει σε συμφωνία με το ESPN, επί των δημιουργικών γραμμών, των κανονισμών που διέπουν την κριτική στα media και της προώθησης της στήλης, στο ευρύτερο πλαίσιο του ΕSPN.com, αλλά μέσα σε λίγους μήνες όλα άλλαξαν και οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν".

Μια εβδομάδα αργότερα, "ανέβασε" στο προσωπικό του site μια στήλη από την εποχή που "άρχισε να μοιάζει σε αυτό που είναι σήμερα, χωρίς κάποιον να "σκοτώσει" κάποια από τα καλύτερα αστεία ή με βάλει να τα ξαναγράψω, ώστε να μην είναι το ίδιο αστεία". Τα αφεντικά του δεν αντέδρασαν. Θα το έκαναν αργότερα.
Τον Νοέμβριο του 2008 οι... από πάνω του ζήτησαν να σβήσει τον Christian, πρωταγωνιστή σε ταινίες για ενήλικους, από την ιδιωτική fantasy league που είχε στο μπάσκετ, πράγμα που αποκάλυψε στο podcast του (B.S. Report ήταν ο τίτλος της εκπομπής). Μόνο που το "κομμάτι" αυτό θα εξαφανιζόταν στο editing πριν "βγει" στον αέρα η εκπομπή -χωρίς φυσικά να τον ρωτήσει κάποιος. Επέστρεψε δριμύτερος, με νέα τοποθέτηση -για να μάθουν να "παίζουν" με τη δουλειά του-, ενώ μεσολάβησε και συνάντηση με τα αφεντικά.
Προς το τέλος του 2009, τιμωρήθηκε για δύο εβδομάδες... αποκλεισμό από το Twitter (εξαιρούνταν τα τιτιβίσματα που αφορούσαν το βιβλίο που είχε εκδώσει και έγινε No1 στα bestsellers των New York Times, με τίτλο The book of basketball), γιατί κατέκρινε εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού της Βοστώνης. Το ESPN θα τον κρατούσε μακριά από το Twitter και τον Μάρτιο του 2013, όταν τα έβαλε με εκπομπή του δικτύου (First Take). Αν τότε θα τελειώσει αυτή η σχέση; Δύσκολα. Βλέπετε, ο Simmons είναι πια μεγαλύτερος από το ESPN και έφτασε εκεί, λέγοντας ό,τι είχε στο μυαλό του (πολλάκις ήταν προσβλητικά αυτά που σκεφτόταν, με συνέπεια να τιμωρούνται οι εκπομπές που τον είχαν καλεσμένο!), ενώ είχε δίπλα του έναν ολόκληρο οργανισμό. Αυτόν που τώρα προσπαθεί να τον περιορίσει. Αλλά μάλλον, είναι αργά.
news247 
Από την Ανδρονίκη Μπάκουλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: