Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ωφελεί την Ελλάδα το ευρώ;


Το θέμα ευρώ ή δραχμή δεν είναι πλέον στο προσκήνιο όπως ήταν το 2012.

Συνεχίζει, όμως, να σαγηνεύει αρκετούς, όπως απέδειξε η χθεσινή εκδήλωση του Institute of Diplomacy του ACG (Deree) που είχε τίτλο «Ωφελεί την Ελλάδα το ευρώ;».
Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συντονιστής ήταν...
ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας.
Ο κ. Μπήτρος ανήκει ιδεολογικά στη φιλελεύθερη Δεξιά, ενώ ο κ. Λαπαβίτσας στη σοσιαλιστική Αριστερά όπως ανέγραφε η σχετική πρόσκληση. Όπως μπορεί να φαντασθεί ο καθένας μας, ο κ. Λαπαβίτσας υπεραμύνθηκε της μετάβασης της Ελλάδας στη δραχμή για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να επιτευχθούν υψηλότεροι, βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Το τελευταίο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν έχει ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ευκολότερο να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις υπό καθεστώς δραχμής γιατί θα υπήρχε χρηματοδότηση όπως μας μεταφέρθηκε. Ο κ. Λαπαβίτσας πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει σ'αυτό το σημείο αν υπήρχε η δραχμή γιατί δεν θα μπορούσε να δανεισθεί μεγάλα ποσά τόσο φθηνά, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.
Από τη σκοπιά του, ο κ. Μπήτρος υποστήριξε ότι ως οικονομολόγος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Όμως, ως Έλληνας πολίτης επιθυμούσε να μπει στην ευρωζώνη, γιατί πίστευε ότι θα ευνοούσε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναμφισβήτητα, το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλοκο γιατί η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη μπορεί να την οδηγήσει και εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων νομικών κύκλων του εξωτερικού. Επίσης, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Είναι επίσης γεωπολιτικό.
Πάντως, τέτοιες συζητήσεις για καυτά ζητήματα όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ είναι διαφωτιστικές.
Επειδή οι θέσεις του κ. Λαπαβίτσα είναι λίγο-πολύ γνωστές, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε επίσης τις αντίστοιχες εκείνων που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αν και ανήκουν στον λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο (λιμπεραλιστές αν δεν κάνω λάθος).
Βλέπετε θιασώτες της δραχμής, έστω και λίγοι, υπάρχουν κι εκεί.

Δημήτρης Κοντογιάννη
euro2day.gr
Σχόλια:  




  • To Ευρώ είναι ίσως εν πρώτοις νόμισμα αλλά κατά βάθος είναι οικονομικό συμβόλαιο οικογενειακού δικαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολέμιοι της Ενωμένης Ευρώπης όπως οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι ήταν πάντα κατά του Ευρώ.
    Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα σχετικά με το Ευρώ είναι αντίστοιχα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας από τα μεγάλα αδέλφια (πχ Γερμανία) στα μικρά πχ Ελλάδα. που αποτυπώνονται στο πραξικόπημα του Ecofin και την νομιμοποίηση του από την ΕΚΤ.
    Αν μας ενδιαφέρει στενά η Ελλάδα τότε το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι: "Τι βλάπτει την Ελλάδα?"
    Εγώ βλέπω ότι τα 800 εκ του κου Τσοχατζοπουλου είναι άθικτα όταν αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 των ετήσιων φόρων των πολιτών, βλέπω ότι οι τράπεζες των Σάλλα, Λάτση συνεχίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο ως καταβόθρες χρήματων όταν αποτελούν τον μεγάλο διεφθαρμένο ασθενή της Ελληνικής Οικονομίας, βλέπω την ελληνική εξωτερική πολιτική να κρύβεται πίσω από την πολύπαθη Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ, βλέπω το Ελληνικό Δημόσιο να έχει τον κο Μπομπολά εθνικό εργολάβο και τους ΔΥ να συνεχίζουν (έστω και κακοπληρωμένοι) να κάθονται κοιτώντας τα αντιπλημμυρικά έργα να πνίγουν την Αττική σε κάθε νεροποντή, βλέπω τα σύνορα να είναι πιο διάτρητα από ποτέ όταν οι φωτιές του πολέμου πλησιάζουν, βλέπω τους ασθενείς να πεθαίνουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ, βλέπω τους Ελεύθερους Επαγγελματίες να μην κόβουν αποδείξεις ενώ εισπράττουν ΦΠΑ, βλέπω τους "ειδικούς" που μας έφεραν στην σημερινή καταστροφή να ονομάζονται πολύτιμοι Τεχνοκράτες, βλέπω την Ελλάδα να γερνάει και την Ελληνική ύπαιθρο να παραμένει επικίνδυνα άδεια. Φωτεινή εξαίρεση ο Τουρισμός του εισπράττει παρότι είναι ακριβός λόγω ΕΥΡΩ καίτοι οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι φτωχοί μετανάστες με μικρές αμοιβές.
    Ένας φανατικός Αντιδιεθνιστής




      • Εικόνα προφίλ




        Το ευρω , δηλαδη ενα νόμισμα με κλειδωμένες ισοτιμίες που αφορα χωρες που διαφέρουν παρα πολυ μεταξυ τους , ειναι οτι πιο μακριά απο την φύση υπαρχει. Το σκέφτηκαν κάποιο γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες και το επιβάλλανε στους λαούς χωρις να τους ρωτήσουν. Και πρεπει επιτελους εμείς οι ελληνες να καταλάβουμε οτι όσες μεταρρυθμιςεις κάνουμε , και όση λιτότητα εφαρμόζουμε δεν μπορει η χωρα να ειναι ανταγωνιστική σε αυτήν την ισοτιμία.
        Δεν ειναι τυχαίο οτι φιλελευθεροι οπως η Θάτσερ και ο Φρίντμαν πιστεύαν οτι το σχέδιο θα αποτύχει .
        Περιμένω τωρα διαφορα έξυπνα σχόλια του τύπου δεν θα εχουμε φάρμακα και τα ράφια των σουπερμάρκετ θα ειναι άδεια κτλ ..
        Ενας φιλελεύθερος οπαδός της δραχμής 




          • Εικόνα προφίλ




            Και η δραχμή κατά το αντίστοιχο ένα νόμισμα με κλειδωμένες ισοτιμίες ήταν που αφορούσε περιοχές - αντίστοιχα - που διέφεραν πάρα πολύ μεταξύ τους.......για ρίξε μια ματιά διαχρονικά στους πίνακες ανεργίας/ανάπτυξης/ΑΕΠ ανά περιοχή της χώρας και θα καταλάβεις ίσως τι ακριβώς λες.........Για κάνε μια σύγκριση της Αττικής με την Ήπειρο και θα γελάς......τελικά ως "φιλελεύθερος" μάλλον θα προτείνεις να επιστρέψουμε στις πόλεις-κράτη.......Θου κύριε το στόματι μου.....
            Όσο για τα "έξυπνα" σχόλια όπως τα ονομάζεις......για εξήγησε μας πως σε μια χώρα που δεν είναι αυτάρκης σε οποιοδήποτε τομέα, των βασικών μη εξαιρουμένων, πως θα διαχειριστείς - διαχειριστείς τονίζω - την κατάσταση; Με στυλ Β. Κορέας ή μήπως Αλβανίας του Χότζα; Πες μας σε ποιο τομέα είσαι σαν χώρα αυτάρκης;
            Και για να μην μακρηγορώ.....
            και η συνέντευξη του Μόντελ πριν 2 χρόνια.....
            Και όπως λέει ο κος Μπήτρος....ως οικονομολόγος θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ......ενώ αντιθέτος ως Έλλην θεωρώ και πάλι ότι δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ με αυτούς τους πολίτες που ψηφίζουν αυτούς τους πολιτικούς.......
            Τώρα που μπήκαμε..............ας προσέχαμε.......έξοδος ΔΕΝ υπάρχει ή μάλλον υπάρχει.....την αντέχει κανείς; και ειδικά οι "επαναστάτες";

        Δεν υπάρχουν σχόλια: