Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Αναταράξεις από την παρουσία εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Τις τελευταίες δύο ημέρες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο κ. Γ. Σταθάκης και ο κ. Γ. Μηλιός) βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας και συμμετείχαν σε δείπνο, με στόχο να παρουσιάσουν σε εκπροσώπους επενδυτικών οίκων και τραπεζών τις θέσεις του κόμματός τους ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει εφόσον γίνει κυβέρνηση.
Ακολούθως, διέρρευσε έκθεση της Bank of America, στην οποία ασκείται κριτική για τις θέσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταθάκη.
Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν το τι συνέβη στις δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως το ακροατήριο ήταν χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες:

1.   Σε εκείνους που είχαν προσέλθει καλόπιστα, αλλά διαπίστωσαν ότι οι θέσεις που παρουσιάστηκαν «υποδηλώνουν άγνοια ως προς το τι συμβαίνει σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς.
2.   Σε μία μερίδα επενδυτών που ήταν «τρομαγμένοι» για το τι θα ακούσουν και έφυγαν από τις αίθουσες έχοντας διαπιστώσει ότι υπάρχει μεν «άγνοια», αλλά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να είναι «τρομαγμένοι».
3.   Σε εκείνους που ούτως ή αλλιώς θεωρούν πως μία κυβέρνηση με αριστερή ιδεολογία θα προκαλέσει προβλήματα και η άποψή τους δεν θα άλλαζε ότι κι αν άκουγαν. 
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν, πώς η πίεση που δέχτηκε την Τετάρτη η ελληνική αγορά ομολόγων «δεν είναι εντελώς τυχαία», καθώς ενώ τον τελευταίο καιρό είχαν εμφανιστεί κάποιοι αγοραστές, την Τετάρτη δεν υπήρξαν κινήσεις αγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με το επίμαχο e-mail της επενδυτικής τράπεζας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη προέκυψαν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:
-      «Δεν θα γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
-      Η Ευρώπη θα διαγράψει (forgive) μέρος του ελληνικού χρέους.
-      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μεταθέσει τη λήξη ελληνικών ομολόγων και θα αγοράσει περισσότερα.
-      Δεν υπάρχει σχέδιο Β».
Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, το συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν πως αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στην αγορά τους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα κι αν τελικά βρεθεί κοινός τόπος, αν χρειαστεί σχεδόν ολόκληρο το 2015 για να συμβεί αυτό, τα ρίσκα θα παραμείνουν».

Όπως καταγράφεται στην έκθεση της Bank of America τα βασικά σημεία της παρουσίασης του κ. Σταθάκη ήταν:
-      Θα σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και θα υπάρξει διαπραγμάτευση μόνο με την Ευρώπη.
-      Θα διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων.
-      Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
-      Δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις
-      Αναμένουν αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.
-      Θα ανατραπούν κάποιες από τις αλλαγές του Μνημονίου, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού.
-      Θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, καθώς το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν έχει την θέληση να το πράξει.
-      Θα παρέμβουν στις τράπεζες για να τις πιέσουν να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά.
-      Εκτίμησε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.
-      Υποστήριξε πως αν κλείσει κάποια συμφωνία η σημερινή κυβέρνηση με την τρόικα, αυτό θα βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα της δώσει τον απαραίτητο χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωζώνη την αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων.

Σχετικά με τις διαρροές από τις συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο ο κ. Γ. Σταθάκης, δήλωσε:
«Το email που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο (με υπογραφή η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια) σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής.
Η νέα κυβερνητική αποτυχία στο Παρίσι δεν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά με κακοστημένες διαρροές. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να συνηθίσει αυτή τη νέα συνθήκη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εν αναμονή».

Σχετικά με αντίστοιχη διαρροή από επενδυτικό στέλεχος της Capital για την παρουσίαση που έκανε ο κ. Μηλιός, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πληροφόρηση ότι το επενδυτικό στέλεχος από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη διαρροή δεν ήταν καν στη συνάντηση, δίχως όμως να σχολιαστεί αναλυτικά το περιεχόμενο των όσων αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: