Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις: Επιστολή Σαμαρά. Ζητά απεμπλοκή από ΔΝΤ

Τα κρίσιμα stress tests των τραπεζών και το σκληρό πόκερ με την τρόικα. 

Αποκαλύπτεται η επιστολή Σαμαρά προς Λαγκάρντ για άμεση απεμπλοκή από το ΔΝΤ και έξοδο από το μνημόνιο

Επιστολή με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ θα στείλει στην Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των τραπεζών, στις...
26 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».
Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Αθήνα θα διεκδικήσει μία υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ότι θα εφαρμόσει ένα ελληνικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων.
Ειδική αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί προληπτικής στήριξης της χώρας μας έκανε την Παρασκευή από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναφέρθηκε σε νέο μνημόνιο αλλά στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ώστε να είναι ασφαλέστερη η έξοδός της στις αγορές.
Συμπλήρωσε πως τίποτα σχετικό δεν έχει αποφασιστεί και πως το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ την Κυριακή.
«Σίγουρα δεν μιλάμε για μνημόνιο, αλλά για μετά-μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. Προσέθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις «θα συνεχιστούν», αλλά «θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε προτείνει εμείς».
Εν τω μεταξύ, επιμένει το στέλεχος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στη γραμμή Λαγκάρντ ότι θα ήταν χρήσιμη η ανάληψη ενός προληπτικού προγράμματος από την Ελλάδα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε επισφαλή την πρόσβαση στις αγορές λόγω της ανόδου των ελληνικών σπρεντ.

H έξοδος σε τέσσερα βήματα

Ειδικότερα, η έξοδος από το μνημόνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις που είναι οι εξής:
1. Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα

2. Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16

3. Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα έναντι των αγορών

4. Έναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων («letter of intent»).

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων που κρίνουν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ κοινή συνισταμένη των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε περισσότερα στο σκέλος ιδίως της δημοσιονομικής προσαρμογής και βρίσκεται μπροστά από το πρόγραμμα.
Πρόκειται για δηλώσεις που ενισχύουν την προσπάθεια της χώρας να απαλλαγεί από το μνημόνιο, ενώ τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, ετοιμάζει την εν λόγω επιστολή που θα στείλει στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ και θα ζητάει την απεμπλοκή από το ΔΝΤ.



Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: