Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι ΗΠΑ "αδειάζουν" την Τουρκία για τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με Συρία

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Τουρκία στο θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία που ζητεί εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια της σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ότι η πόλη Κομπάνι δεν είναι βέβαιο πώς δεν θα πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βέβαια χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα κατά των Κούρδων...

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για το θέμα των τζιχαντιστών ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζόν Κίρμπι δήλωσε πως «η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία».
«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μια στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.
Πρόκειται για μία θέση η οποία ήδη προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία σε συνέχεια μάλιστα και των δηλώσεων του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για τη δράση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Λες και οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τίποτα για το φόνο.
Είναι δε αυτοί, οι Αμερικανοί, που τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους Σύριους μαχητές του Μπασάρ αλ Άσαντ και στους Ιρακινούς προκειμένου να περιοριστεί η δράση των τζιχαντιστών στις δύο αυτές χώρες. Τους μεν πρώτους οι ΗΠΑ τους πολέμησαν τους δε δεύτερους δεν τους στήριξαν όταν άρχισε την επέλαση του το ISIL, παρά μόνο όταν μπήκε στο «παιχνίδι» η Ρωσία και άρχισε να στέλνει επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη στο Ιράκ.
Οι ίδιοι οι Αμερικανοί εκτιμούν πώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα όσον αφορά στις εξελίξεις στην πόλη Κομπάνι. «Τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απο την πλευρά του πάντως σημείωσε πώς η πόλη Κομπάνι δεν είναι ο «στρατηγικός στόχος» των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι στρατηγοί ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα αλλαγή τακτικής και σκλήρυνση της στάσης, αφού παραδέχονται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που γίνονται έως τώρα δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να είναι υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή.
Η τελευταία σκέψη, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για να αιτιολογηθεί πιθανή αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ είναι να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι απαιτείται να βελτιωθεί η φύλαξη των αμερικανικών εγκαταστάσεων και η φρούρηση επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Προς το παρόν πάντως αποκλείεται.
Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων και στόχων των τζιχαντιστών της υπέρ-ριζοσπαστικής οργάνωσης κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της πόλης Κομπάνι της Συρίας η οποία πολιορκείται από τους ισλαμιστές αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής, ανακοίνωσε η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ.
«Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κομπάνι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρδική πολιτοφυλακή εκεί, συνεχίζει να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αμυνόμενη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση προσθέτει ότι στις αεροπορικές επιδρομές που συμμετείχαν και πολεμικά αεροσκάφη της Ιορδανίας καταστράφηκαν αρκετοί στόχοι των ισλαμιστών, μεταξύ των οποίων πέντε ένοπλα οχήματα, μία αποθήκη ανεφοδιασμού, μια μονάδα διοίκησης και ελέγχου, μία μονάδα υποστήριξης και οκτώ στρατώνες.
Για πρώτη φορά στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών συμμετείχε και ένα πολεμικό αεροσκάφος της Αυστραλίας .«Δύο βόμβες έπεσαν από ένα F / A-18F Super Hornet σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε η ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος είχε επιστρέψει στη βάση του.
Το συμπέρασμα είναι πώς οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες από την Τουρκία, αλλά όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, η τακτική που ασκούν είναι υποτονική, αφού βέβαια τους εξόπλισαν και τους εξέθρεψαν πιστεύοντας πώς θα ανατρέψουν τον Άσαντ στη Συρία.
Στη μέση μπαίνει βέβαια και το θέμα των Κούρδων, καθώς στόχος των Αμερικανών είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ίσως η Άγκυρα να αντιλαμβάνεται πώς πλησιάζει αυτή η ώρα και αντιδρά στην πολιτική της Ουάσιγκτον.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: