Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Σιγή ιχθύος» για τα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!

navagio_antikithironΜυστήριο καλύπτει τις έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που έχουν ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που επικαλούνται τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης – εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής – σε εκδήλωση στα Κύθηρα, την Παρασκευή, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την...
προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σημαντικά ευρήματα της ενάλιας ανασκαφικής έρευνας καθώς μεταξύ άλλων βρέθηκε και μεγάλη ποσότητα χάλκινων νομισμάτων.
Κατά πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9 Οκτωβρίου, οπότε και στο νησί αναμένεται να βρεθεί – πιθανότατα – ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Εφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.
Διαστημικών προδιαγραφών στολή 
Η επίσκεψη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων 114 χρόνια μετά την ανακάλυψη του από σφουγγαράδες της Σύμης σηματοδοτείται από την παρουσία της ειδικής διαστημικής προδιαγραφών στολής exosuid, που επιτρέπει στους αρχαιολόγους δύτες να παραμένουν έως και 50 ώρες κάτω από το νερό.
Ωστόσο κανείς ουδέποτε έχει καταφέρει να καταδυθεί μέχρι τώρα με το κόστος 1,5 εκατ. ευρώ «κοστούμι», καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Την παρθενική της βουτιά εκτιμάται, ότι θα κάνει από Δευτέρα καιρού επιτρέποντος, καθώς τελικά εξασφαλίστηκε η παράταση της παραμονής της στην Ελλάδα κατά μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: