Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Οι αγορές «απειλούν» την Ελλάδα: Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω για την έξοδο από το Μνημόνιο

Οι αγορές «απειλούν» την Ελλάδα: Η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω για την έξοδο από το Μνημόνιο

* Τρόμαξε η κυβέρνηση από το κραχ στο Χρηματιστήριο
* Το Reuters «καρφώνει» Σαμαρά ότι κάνει πίσω και δεν μπορεί να βγει από το Μνημόνιο
* Αλαλούμ στο πολιτικό σκηνικό
* Μέλη του Χρηματιστηρίου τα «χώνουν» σε Σαμαρά-Τσίπρα

Το εκρηκτικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες δύο ημέρες στις αγορές και το Χρηματιστήριο έφερε την ελληνική κυβέρνηση σε δεινή θέση, καθώς, οι εξαγγελίες περί εξόδου από το Μνημόνιο και απαγκίστρωση από τη βοήθεια του ΔΝΤ φαίνεται πως γύρισαν...
μπούμερανγκ για το Μαξίμου.
Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε συντεταγμένα να ρίξει όλες τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι αγορές φαίνεται πως τιμωρούν τον Αντώνη Σαμαρά και τους στόχους της Ελλάδας για άμεση και «απότομη» έξοδο από το Μνημόνιο Αλλωστε, αυτή ήταν και η ρητορική τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αντιπροέδρου, προ και μετά της μάχης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανελέητο σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο
Η εβδομάδα, ωστόσο, ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταρρέει και αναλυτές και ξένα ΜΜΕ να κάνουν λόγο όχι μόνο για την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και για την «άγαρμπη» προσπάθεια εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική την Τρίτη με το ΧΑΑ να επιστρέφει σε εικόνες παλαιότερων ετών, τα spreads να εκτινάσσονται στο 7,8% και επενδυτές και αγορές να δείχνουν κυριολεκτικά τα δόντια τους στην Ελλάδα.

Το Reuters «καρφώνει» Σαμαρά και κάνει λόγο για μερική υποχώρηση
Το βαρύ «χτύπημα» ήρθε από το πρακτορείο Reuters το οποίο, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ αναφέρει ότι η Αθήνα αλλάζει την άποψή της για την εγκατάλειψη της οικονομικής βοήθειας το επόμενο έτος και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επιστροφή της αποκλειστικά στις αγορές για χρηματοδότηση μετά από τις πιέσεις από την Ε.Ε. – και τους επενδυτές που επιδόθηκαν σε ξεπούλημα ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Οπως αναφέρουν στο Reuters, οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα για τον τερματισμό του δανεισμού από το ΔΝΤ.
«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με άλλη πηγή από την Ε.Ε., η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ήταν ένα «reality check», ενώ σειρά άλλων αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup βοήθησαν επίσης την Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της.

Καμία κουβέντα για έξοδο στο υπουργικό - Τι απαντά η κυβέρνηση στο Reuters
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το δημοσίευμα, ωστόσο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο iefimerida, θόλωσε ελαφρώς τα νερά τονίζοντας «Κανένα σχόλιο για το Reuters συνεχίζουμε για ''συνετή'' έξοδο από το Μνημόνιο».
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά για την «άμεση» και «συντεταγμένη» έξοδο από το Μνημόνιο την οποία διακήρυσσαν τις τελευταίες ημέρες πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, γεγονός που αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτήματα.
Εκείνο που διαφαίνεται, πάντως, είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατεβάσει ελαφρώς τους τόνους αναφορικά με τη στρατηγική της για την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ, οι επόμενες κινήσεις δύσκολα θα γίνουν με... «λεονταρισμούς» και επιθετική ρητορική.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για νέα κρίση
Νωρίτερα και σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και ανησυχίας στις αγορές, υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στις ζοφερές εποχές σημειώνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της.
Το πρακτορείο Bloomberg σημείωνε ότι «οι εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της», ενώ το δίκτυο CNBC έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για ευρωπαϊκή κρίση χρέους νο2.

Στο ίδιο κλίμα και το Reuters μετέδιδε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με τα spreads στο κόκκινο η πόρτα των αγορών είναι ουσιαστικά κλειστή για την Ελλάδα.

«Κράξιμο» από τα μέλη του Χρηματιστηρίου σε Σαμαρά -Τσίπρα
Κι ενώ το χρηματιστήριο κατέρρεε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση έριχναν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο, ήλθε η ανακοίνωση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών να επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση και στους δύο.
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ εγκαλεί τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας 
«Οι αγορές αποτελούνται από τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών και συνταξιούχων. Όλοι αυτοί προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο και ούτε εκβιάζονται ούτε εκβιάζουν. Αν βλέπουν καλές προϋποθέσεις αγοράζουν και επενδύουν. Αν βλέπουν αρνητικές προϋποθέσεις, ή αμφιβάλλουν λόγω οποιασδήποτε αβεβαιότητας (πολιτικής, οικονομικής), πωλούν. Η άγνοια λειτουργίας των αγορών είναι καταστροφική για την χώρα, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: